SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Baharın ve Yaşamın Müjdecisi Nevruzdan “Merhaba”

Baharın ve Yaşamın Müjdecisi Nevruzdan “Merhaba”
A- A+ PAYLAŞ

Baharın müjdecisi nevruz, Malatya'da bu yıl 6 Şubat depremlerinin yıldönümünde bulundu. 

“Sultan nevruz” olarak da bilinen, Malatya yöresinde “navrız” veya “narvız” diye de anılan çiçek, uzun süren kış mevsiminin karlar eriyip havalar biraz ısınınca sonra topraktan boynunu dışarı çıkaran ilk çiçek olduğundan “baharın müjdecisi” olarak anılıyor. 

Çırmıhtı’da çocukluk yıllarından beri arkadaşlarıyla birlikte nevruz aradığını belirten, 57 yaşındaki İngilizce öğretmeni Tuncay Havlucu, bu senenin ilk çiçeğini Atmalı Vadisinde bulmayı başardı. 

Havlucu “çocukluğumuzun kışlarında şimdiye göre daha çok kar yağar, uzun süre yerden kalkmazdı. Şubat ayının ortaları veya sonuna doğru kar kalkar kalkmaz nevruz çiçeğini aramaya çıkardık. Karnımızı doyurmak için fırından bir ekmek, evden biraz peynir-zeytin alır, karnımızı bunlarla doyurur, derelerden, pınarlardan akan tertemiz sularla susuzluğumuzu giderir, akşama kadar nevruz peşinde dolanırdık. Arkadaşlarımızla bu bizim için hem bir eğlence hem doğup büyüdüğümüz toprakların doğasında güzel gün geçirmek, dere tepe yürümek için fırsattı. İlk bulduğumuz nevruzu bir büyüğümüze hediye eder, o da eline alıp, nevruzu bir yandan yüzüne sürerken kışı atlatıp baharı gördüğü için Allah’a şükreder; sonra bize gönlünden kopan bir harçlık verirdi” sözleriyle “navrız geleneğini” anlatıyor. 

Havlucu, iklimin değişmesi nedeniyle nevruzun eskiye göre 20 gün, hatta 1 ay önce çıkabildiğini belirtirken, ilk nevruzu bulmaktan duyduğu mutluluğu “Ben ve arkadaşlarımın yaşı epey ilerledi ama biz çocukluğumuzdaki heyecanla bu güzel çiçeği aramaya devam ediyoruz. Hafta sonu arkadaşlarla epey aramıştık, bulamadık. Çıkmamış da olabilir görmemiş de olabiliriz. Saydam rengi dolayısıyla güneşin ışığından destek alarak çok iyi kamufle olur. Uygun açıda durmazsanız, ayağınızın dibinde bile olsa, nevruzu göremezsiniz” sözleriyle aktarıyor.

Nevruz, çoğunlukla tarım yapılmayan, kıraç, sürülmemiş arazilerde gün yüzüne çıkıyor. 

6 Şubat 2023 depremlerinde büyük hasar gören, can ve mal kaybına uğrayan Malatya’da “yaşamın da müjdecisi” nevruzun bu büyük felaketin yıldönümünde bulunması umutları yeşerten bir rastlantı olarak değerlendiriliyor. 

Malatyahaber.com okurlarından Mehmet Hanifi Yapar’ın aktardığına göre, geçmiş yıllarda Malatya’nın gençleri ve çocukları Kernek Ayyıldız, Venk ve Orduzu Gelinciktepe’de nevruz aramaya çıkıyordu.  

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Efsane Malatyasporlu 1966 (2 ay önce)
    Bizim orada da nerğiz çiçeği diye adlandırılır, nerede daha fazla çıkıyor biliyorum, buradan Tuncay hocamıza teşekkür diyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla