CHP Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'ya 23 müjde verdiği belirtilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, tamamı eski ve yıllardır dile getirilen projeleri sıraladığını öne sürdü.
Bakanın Malatya ziyaretini ve açıklamalarını değerlendiren Ağbaba, şunları söyledi:
"Bilindiği üzere Orman Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 19 Ekim tarihinde ilimize gelerek, çeşitli temaslarda bulundu. Basın yayın kuruluşlarında sayın Bakanın Malatya’ya 23 müjde birden verdiği belirtilmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Malatya’ya müjde vermemiş, hikaye anlatmıştır. Bakan , neredeyse tamamı eski ve yıllardır dile getirilen projeleri sıralamış, Malatyalılar aldatılmıştır. Bakanın sıraladığı projeleri ve müjdelerini geçmiş yıllarda kendileri Malatyalılara müjde olarak sunan AKP’li Milletvekilleri ise Bakanın karşısında susmayı tercih etmiştir. Bakan geldi ama, boş geldi.
Bakanın 23 müjdesi incelendiğinde ortaya çıkan çarpıklıklar şu şekilde sıralanabilir;
Kuruçay Boztepe barajı tamamlandı ama sulama kanallarının projesi henüz ortada yok. Sayın bakan ‘biraz bekleyeceksiniz’ diyor. Oysa sulama proje hazırlama işi henüz bitmemiş olup , proje bittikten sonra sulama kanallarının ihalesi yapılacaktır. Yani en azından birkaç yıl da bu işlemin sürdüğü düşünülür ise , Boztepe barajının suyuna Yazıhanlı vatandaşlar 2015 de kavuşacaklar. Bakanın acelesi olmayabilir ama , üreticiler susuzluktan dert yanmaktadırlar.
Yoncalı Barajı’nın ihalesi aralık ayında yapılacakmış! Sayın Eroğlu, bizzat kendisi, Yoncalı Barajı’nı DSİ Genel Müdürlüğü döneminde, önce İZ programına aldırmış, sonra İZ den çıkarıp uygulanabilir programa aldırmıştır. Bakan olduktan sonra ise Yoncalı baraj inşaatı için ‘gerekli dolgu malzemesi yok’ demiştir. Malatya’nın AKP milletvekilleri ‘inşaata gerekli ödenek konulacak ve 2010 yılında Yoncalı barajı inşaatı kaldığı yerden devam edecek’ dediler. Ne ödenek ayrıldı ne de şantiyesi açıldı. 10 Ekim 2012 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda Yoncalı Barajı’yla ilgili yaptığım konuşmaya , sayın Bakan kürsüden cevap vererek ‘Yoncalı projesi çok iptidai, saçma sapan, zibil bir proje’ demiştir. Sayın Bakana sormak gerekiyor, 10 gün içinde ne değişti de şimdi projeye sahipleniyorsunuz? AKP Milletvekilleri ‘2010 yılında şantiye açılacak, baraj inşaatı kaldığı yerden devam edecek, Arguvanlılar hadi gözünüz aydın, bu proje Arguvan’a hayırlı olsun’ diyorlardı. Arguvan halkının umudunu söndürdünüz. Gelinen bu noktada Arguvan’ın heyecanı, ümidi kalmadı.
Sayın Bakan ‘Medik barajı dolusavak kapağı ihale sürecinde’ diyor. Oysa Bakanlığınıza bağlı DSİ Genel Müdürlüğü yetkilileri 11 Kasım 2009 tarihinde Malatya Valisinin başkanlığında yapılan toplantıda; ‘Medik barajının dolusavak projeleri 2009 yılı sonunda tamamlanarak, yapım ihalesi 2010 yılı içerisinde inşaatına başlanacaktır’ ifadelerini kullanmışlardı. 2 Yıl önce DSİ Genel Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı açıklamalar ile 2 yıl sonra sayın Bakanın açıklamalarını yan yana getirdiğinizde müjdenin ne anlama geldiği anlaşılacaktır. Sayın Bakan Malatya’ya iki yıl geriden gelmektedir.
4 ilçeye yapılan taşkın koruma tesisleri ile ilgili açıklaması gerçekten trajik komik bir durumdur. Sayın Bakan memleketi Afyon için 1000 gölet projesinden 60 göletin yapılacağını, ayrıca 41 taşkın koruma tesisinin Afyon’a yapılacağını açıklamıştır. Malatya ile başka bir ili kıyaslama yapmak istemiyoruz. Ancak , Malatya’ya da en azından diğer iller kadar yatırım yapılmasını talep ediyoruz.
Sayın Bakan, ‘Merkez Yaygın, Doğanşehir Erkenek, Kuluncak Karaçayır ve Bicir, Hekimhan Kurşunlu göletlerinin proje hazırlama süreleri kasım ayı sonunda tamamlanacak ve ihale süreci beklenilecektir’ diyor. Malatya’da bu göletlerin yapılacağı 2010 yılı ortalarında AKP Milletvekillerimizden biri tarafından açıklamıştır. Açıklamada göletlerin yatırım programına alındığını, proje ve planlama ihalelerinin önümüzdeki günlerde yapılacağını belirtmiştir. Şimdi de Sayın Bakan aynı cümleleri söylüyor ama aradan 2 yıl geçtikten sonra! Böyle giderse göletlerin tamamlanması 4-5 yıl sürecektir.
Kasım 2011 de Malatya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü kapandı ve Malatya, Elazığ Bölge Müdürlüğüne bağlandı. Kapatmayı savunanlar, ‘Elazığ’a bağlanmak dünyanın sonu değil’ dediler. Sayın Bakan Malatya’da yaptığı açıklamada , Arguvan, Battalgazi, Pütürge, Darende, Hekimhan, Kuluncak, Yazıhan, Doğanyol ve Malatya merkeze toplam 9 adet otomatik Meteoroloji gözlem istasyonu kurulacağını söyledi.Şimdi sormak gerekiyor; Madem Meteoroloji Bölge Müdürlüğüne ihtiyaç yoktu bu kadar gözlem istasyonunu neden kuruyorsunuz? Yok ihtiyaç varsa niçin Malatya Meteoroloji Bölge Müdürlüğünü kapattınız?
Sayın Bakan, ‘Başbakanın Malatya’yı çok sevdiğini, gönül bağının olduğunu söylüyor. Malatya için ne gerekiyorsa yap, kesenin ağzını aç diye bize açık çek verdi, dolayısıyla ben de ondan aldığım bu açık çekle Malatya’da ne gerekiyorsa onu yapacağım’ dedi. Malatya Belediyesinin, karayollarının, sulama projelerinin, köy yollarının, kaymakamlıkların velhasıl kamu kuruluşlarının önceliklerine göre gerekli ödenekler neden ayrılmıyor? Madem Sayın Başbakan size açık çek verdi. Sayın Bakan Malatya’nın ihtiyaçlarını karşılayın. Elinizden tutan mı var?
Beydağı’nın ağaçlandırılmasını bazıları Sn. Valimiz yaptı diyorlar, bazıları Sn.Bakanın talimatları ile yapıldı diyor. Malatya’nın ağaçlandırmasına kim katkı vermiş ise teşekkür ediyoruz.
Malatya’ya içi boş müjdeler veren Sayın Bakana ayrıca şu soruları yöneltmek istiyoruz;
Malatya katı Atık Bertaraf tesisi neden tamamlanmadı? ( Afyon’da Katı Atık Bertaraf tesisi 2009 yılında yapılmıştır.)
Türkiye’de bir örneği olmayan Baraj inşaatı tamamlanıp sulama kanallarının projesi yeni tamamlanan, sulama kanallarının ihalesi dahi yapılmayan bir il var mıdır?
Çat barajına gerekli takviye suyu sağlayacak Şerefhan deresinin suyu ne zaman bağlanacaktır. Bunun projesi ne zaman bitirilecektir?
Battalgazi de, Hatunsuyu’nda su yetersizliğinden dolayı kanalizasyon suyu ile sulama yapan çiftçilerimiz ne zaman sağlıklı sulamaya kavuşacaklar?
HES’lere, Taşocaklarına işletme ruhsatlarını niçin veriyorsunuz, bunların çevreye, içme suyu kaynaklarına verdiği zararı neden görmezden geliyorsunuz? Malatya’nın içme suyu kaynağı olan ve çeşitli çevresel tehditlerle karşı karşıya kalan Kaptaj’ı ziyaret ettiğinizde su kaynaklarını mutlaka korumak gerektiğini, taş ocaklarının su kaynaklarına zarar verebileceğini belirtiniz. Bir taraftan taş ocaklarına ruhsat vermek, diğer taraftan taş ocaklarının çevreye zarar verdiğini ifade etmek bir çelişki değil midir?"