SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakana Göre, "Geçici Olarak Şehirden Ayrılanlar Büyük Ölçüde Döndü"

Bakana Göre,
A- A+ PAYLAŞ

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, depremin etkilediği illerde ekonominin canlanmasıyla insanların şehirleri sahiplenmeleri ve ayağa kaldırılmalarına katkı sağlamalarının daha güçlü olacağını söyledi.

Bolat, Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'nda bulunan Afet Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen koordinasyon toplantısına katıldı.

Daha sonra Malatya Valisi Hulusi Şahin'i ziyaret eden Bolat'a kentteki arkeolojik kazılarda çıkarılan "Otlayan Karaca" mozaiğinin replikası hediye edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ı da ziyaret eden Bakan Bolat, yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümet programı çerçevesinde öncelikli işlerinin arasında deprem bölgelerinin yeniden ayağa kaldırılması, fiziki, sosyal, ticari yönlerden inşa ve ihyasının tamamlanması, aynı zamanda enflasyonun düşürülmesi ve enflasyonla mücadelenin başarılmasının olduğunu söyledi.

Kabine üyeleri olarak göreve başladıktan sonra her gün deprem bölgesini dolaştıklarını ifade eden Bolat, çalışmaların bütün hızıyla sürdüğünü dile getirdi.

- "Bu seferberlik hala devam ediyor"

Malatya'nın, Türkiye'nin doğusunda parlayan bir yıldız olarak her zaman var olduğuna dikkati çeken Bakan Bolat, 6 Şubat'ta Anadolu topraklarında bin yıldan bu yana görülen en şiddetli ve en yıkıcı depremin yaşandığını anımsattı.

Bolat, "Devletimiz, hükümetimiz ülkemizi 20 yıldır altyapı, üstyapı noktasında ve tarımdan sanayiye, hizmetlerden ulaştırmaya varıncaya kadar her alandaki büyük reformlar ve yapılan yenilemelerle, modernleşmeyle güçlü, dirençli bir ülke haline getirmişti. Bu kadar ağır iki depremin, soğuk kış şartlarının ve 11 ilin ağır yara almasının getirdiği büyük sıkıntı içinde de devlet-millet işbirliğiyle, STK'lerimizle, belediyelerimizle bu 11 vilayetimizde ve ilçelerinde yaraların hızla sarılması için çok büyük bir seferberlik yapıldı. Bu seferberlik hala devam ediyor." diye konuştu.

Depremin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen şehirlerdeki hareketlenme ve canlanmanın çok net görüldüğünü, yapacak çok işlerinin olduğunu vurgulayan Bolat, şöyle devam etti:

"Hükümetimiz, hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan Cumhurbaşkanı'mızın bizlere verdiği talimatlar doğrultusunda ve onun koordinasyonunda bu çalışmaları Allah'ın izniyle başarıyla yapacağız, sonlandıracağız. Her ay, her 3 ayda bir gelişme, iyileşme daha güzel ortaya çıkıyor. Ticari hayatın canlanması çok önemli. Ekonomi, bu bölgelerde canlandıkça insanların şehirleri sahiplenmesi ve bu şehirlerin ayağa kaldırılmasına katkı vermeleri daha güçlü olacak. Geçici olarak şehirden ayrılanlar büyük ölçüde döndüler. Geride kalan az sayıda kişi de inşallah dönecek çünkü genelde böyle olur. Dışarı çıkma olur, çalışmalar biraz daha rahat ilerler ama şehir kendine geldikçe ve eskisinden inşallah daha güçlü olacak. Bakın Sakarya, Kocaeli, Gölcük, Yalova depreminden sonra, 5-6 yıl sonra şehirlerimiz çok güzel hale gelmişti. İlk zamanlar çalışmalar yavaş gitti ama AK Parti, 2002'de iktidara geldikten sonra o çalışmaları hızlandırdı ve çok güzel örnek şehirler ortaya çıktı. Yakın zamanda da Elazığ depremi, İzmir depremi, Van depremi yaşandı. Sel felaketleri yaşandı. Çok hızlı bir şekilde o şehirlerimiz, o ilçelerimiz rehabilite edildi. Eskisinden daha iyi hale getirildi."

Malatya'nın güçlü ve sağlam dinamiklere sahip bir şehir olduğuna işaret eden Bolat, el birliğiyle bunun altından kalkılacağını sözlerine ekledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanlığını da ziyaret eden Bolat, İl Başkanı Namık Gören ve yöneticilerce karşılandı. Ziyaret, basına kapalı gerçekleşti.

İŞ DÜNYASI İLE TOPLANTI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, hükümet olarak önceliklerinin enflasyonla mücadele olduğunu belirterek, "Pandemiyle bütün dünyayı saran enflasyon canavarı ile ülkemizde de büyük mücadele verilmektedir. Allah'a şükür ki ekim ayında yüzde 85,5 olan tüketici fiyat endeksine göre enflasyon oranı 3 Haziran itibariyle yüzde 39,5'e düşmüştür. Bu mücadele kesintisiz devam edecektir." dedi.

Bakan Bolat, toplantı öncesi Rönesans Konteyner Kent'i ziyaret ederek, çocuklara oyuncak dağıttı. Konteyner Kent yerleşkesinde kurulan kadın kooperatiflerinin iş atölyesini gezen Bolat, kadınların yaptığı ürünleri inceledi, taleplerini dinledi.

Down sendromlu ve otizmli çocukların ailelerini de konteynerlerinde ziyaret eden Bakan Bolat, ailelerin ikram ettiği kahveyi içti, onlarla sohbet etti.

Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'ndaki Afet Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen Malatya İş Dünyası Buluşması'nda konuşan Bolat, toplantıya katılan iş dünyasından sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerine teşekkür etti.

Toplantıyı, Malatya'da deprem sonrası ve yeni hükümet kurulduktan sonra yapılacak çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulunmak, tespitler yapmak ve çözümleri karşılıklı değerlendirmek için yaptıklarını anlatan Bolat, kentte çok önemli temaslarda bulunduğunu anlattı.

Bolat, Malatyalılara ve deprem bölgelerindeki diğer vatandaşlara Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki deprem nedeniyle geçmiş olsun ve baş sağlığı dileklerini ileterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnşallah devlet ve millet el birliğiyle bu yaraları sarmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. 6 Şubat sabahından bu yana hükümetimiz teyakkuz halinde. Devletimizin bütün imkanlarıyla ve STK'larımızın, vatandaşlarımızın bağışlarıyla 11 ili ve Türkiye'nin hem coğrafi olarak, yüz ölçüm olarak hem de nüfus olarak yüzde 12-13 civarında bir büyük alanı kapsayan ve Anadolu topraklarının bin yılda gördüğü en şiddetli depremin çok yıkıcı etkileri oldu. 51 bine yakın vatandaşımız hayatını kaybetti."

Depremde Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'ın en ağır etkilenen dört il arasında olduğunu aktaran Bolat, ilk dakikadan, ilk saatten itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın koordinasyonunda ve liderliğinde deprem bölgelerindeki vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması noktasında dünyada eşi benzeri görülmeyen bir çalışma yürütüldüğünü ve yabancı ülkelerin de bunu itiraf ettiğini vurguladı.

- "Enflasyonla mücadelemiz kesintisiz devam edecek"

Bakan Ömer Bolat, hükümet olarak deprem bölgelerinin ayağa kaldırılması ve buraların yaşanabilir cazibe merkezleri olarak yeniden huzurlu, sağlıklı, güzel ve ekonomik olarak güçlü şehirler haline getirilmesinin en büyük hedefleri olduğunu dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanımız seçim döneminde her zaman söyledi. 'Bizim birinci önceliğimiz deprem bölgelerinin yeniden inşası, insanlarımızın huzuru ve sağlığıdır, felaha kavuşmasıdır' dedi ve seçim bitti. Seçim zaferinden sonraki konuşmalarda da hükümet programında da deprem bölgelerinin ayağa kaldırılması, yeniden inşası ve buraların yaşanabilir cazibe merkezleri olarak yeniden huzurlu, sağlıklı, güzel ve ekonomik olarak güçlü şehirler haline gelmeleri en büyük hedefimiz. Bu konudaki kararlılığımız nettir. Hükümet olarak ikinci önceliğimiz de enflasyonla mücadele. Pandemiyle bütün dünyayı saran enflasyon canavarı ile ülkemizde de büyük mücadele verilmektedir. Allah'a şükür ki ekim ayında yüzde 85,5 olan tüketici fiyat endeksine göre enflasyon oranı 3 Haziran itibariyle yüzde 39,5'e düşmüştür. Bu mücadele kesintisiz devam edecektir. Ticaret Bakanlığı olarak üzerimize düşen bütün vazifeleri diğer bakanlıklarımızın koordinasyonunda yerine getirdik, bundan sonra da getirmeye devam edeceğiz."

Bugün Adıyaman ve Malatya'daki ziyaretlerinde duydukları ve not ettikleri bütün sorunların cevaplarını en kısa zamanda karşılayacaklarını belirten Bakan Bolat, çok önemli temaslar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Osman Hamdi (10 ay önce)
    Hadi beyler. Toplantıyı bırakın. Ağır hasarlı evleri yıkın hemen. Şöyle bir şehir boşalsın. Yerinde dönüşüm sehir içinde olmaz. Fuzulide kim niye oturur mesela. Buralar sadece dükkan olmalı. Şehir içinde evi olan
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Hasan (10 ay önce)
    Konak bölgesi, sağlam zemini ve şehir merkezine yakınlığı ile yeni bir merkez haline gelebilecek en ideal bölge. Horata deresi etrafındaki sınırlı bir bölge korunup gerisine doğru düzgün imar planı verilmelidir. Beydağlarının eteklerine doğru insanlar evlerini yapmaya başladılar zaten. Sonradan imar affı vermek yerine bütüncül bir planlama ile devlet millete öncülük etsin bu kez..
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Ahmet (10 ay önce)
    Seçimden bu güne yüzde otuz fakirleștik, bașka söze ne hacet
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatya (10 ay önce)
    Milletvekillerinden biri burada da olduğu gibi her resimde gülerek poz veriyor çok acayip kültürümüzde bir evde cenaze çıkarsa gülmek ayıp karşılanır dikkat ediyorum her resimde böyle gülüyor. Malatya milletvekilisin tüm cenazeler yıkılan evlerin ev sahibisin gülerek poz vermek yakışmaz sana .
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mlty44 (10 ay önce)
    buradan sayın valimiz hulusi Şahin’e ve diğer yetkililere sesimizi duyurmak istiyorum Malatya gerçekten çok kötü bir durumda bunu sizler daha iyi görüyorsunuzdur bu şehrin toparlanması için ağır hasarlı yerlerin bir an önce yıkılıp temizlenmesi ve yerlerine zamanla yenilenmesi lazım yapım belki bir anda hızlı olmaz onu anlıyoruz ama yıkım bir an önce yapılmalı her yer sökülmüş terk edilmiş virane bir şekilde yıkımları yöneten kişiler işlerini doğru düzgün yapsalar bu şehir atılır vaziyette olmaz bari bu durumda nemalanmayı bıraksalar şehrimizde işler biraz daha düzgün gider saygılar…
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Hakan (10 ay önce)
    Bakana göre geçici şehirden ayrılanlardan bir kısmı döndü evet bunlardan biri de benim ama perişanım keşke dönmeseydim en azından sosyal destek yardımları vardı Ben evimi ağır hasarlı kaybettim yıktılar iş yerim şu an ağır hasarlı içinde malzemelerim sular altındaydı gittim bana bir konteyner iş yeri verin dedim bana konteyner iş yeri dediler ki şu an yok belki de elektrik ve elektronik şeylere verilmeyebilir peki ben ne yiyeceğim b** mu yiyeceğim bana bunu neden yapıyorum elektrikçiler odası esnaf odası birini araya soktu bana bir konteyner vermeleri için adam sağ olsun bir tane çıkardı vere beni elektrikçiler odasına yönlendirdi gittim sisteme girdi dedi ki senin dedi 3 tane yıllık aidat borcum var onları ödemezsen sana konteyner veremeyiz Ben yılların esnafıyım 3 yıl verememişim pandemi girdi araya bana konteyner iş yerini reva gören bu devletin birimi alt birimi neden bunu yapıyor bana onu yatıramazsan sana yok dediler konteyner Ben buradan valiye belediyeye kaymakamlığa sesleniyorum benim sıkıntımı gidersin bana konteyner iş yeri versin bunların eline benim muhtaç etmesin dışarıdan gelen insanlar da burada istediğini alamıyor aç kalıyor gelmesinler 544 269 87 17
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Oyunu da kesin bunlara vermişsindir..
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Otoban faresi (10 ay önce)
    Şehirde hareket ve canlanma varmış Allah Allah gidenler geri dönüyormuş halkı avutmayin Malatya 10 yıldan önce toparlanmaz coook işi var sahipsiz Malatya
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Naif (10 ay önce)
    Döndüler ama kışın ne olacak? Eylül Ekim ayında sorunlar başlayacak... Soğukta o konteyner ve çadırlarda kalmak çok zor olacak... En azından engelli yatalak hastası olanlara bir imkan tanınsa... Çünkü düşünün o mevsimde yağmur kar içinde... Konteynerlerin üstü bir metre kar... ve bu insanlar belki kapıları açıp dışarı bile çıkamayacak...
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Mehmet (10 ay önce)
    5 yılınız var... yht, şehir hastanesi, yeni havalimani şehir içinde raylı sistemler, yeni üniversitenin yeri yanlış beylerderesi karşısında olmazsa ve bir çok yatırım 20 yıldır malatya da yapılmadığı için benim sehrimede istiyorum.. yoksa yerel seçim dahil oy yok.. sözüm de söz.. haa Sivasa da git kendin bin yht trene.. malatya ya da temeli atın tmm basliyoruz diyin gorelim bekliyoruz:-)
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Dediklerini yapmayacaklar ve yerel secimde kuzu gibi gidip oyunu vereceksin kardes
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Oy vermeyecegimi söyledim... nokta..kendi adına konuş..
    %22
    %78
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (10 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Gene oy vereceksin.Ajitasyona gerek yok.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş (10 ay önce)
    Hayatın bir an evvel normale dönmesi için yerel yönetime çok iş düşüyor. Örnek verecek olursam bu şehirde deprem olmamış gibi tiyatro, sinema , kitap fuarı, konser gibi etkinliklerin devam etmesi gerekir. Belediyemizin halk müziği ve sanat müziği korosu var diye biliyorum. Bu koroların şehrimizde konser vermeleri bir nebze olsun şehirde yaşayanları rahatlatır diye düşünüyorum.
    %19
    %81
    Yanıtla
  • Doğru(!) Malatya'ya da o yakışır,çalın oynayın başka da bir şey olmaz,davul zurnayı aman eksik etmeyin.Türküsünde bulunmaz eşi malatya boşuna söylenmemiş.
    %75
    %25
    Yanıtla