SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bankalar Malatya'da Konut Kredisini 'Kesti' mi?!

Bankalar Malatya'da Konut Kredisini 'Kesti' mi?!
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, 6 Şubat depremlerinde en ağır darbeyi alan illerden birisi olan  Malatya’da konut satış sayısının 2023 yılında yarı yarıya düştüğü görüldü. Buna göre; her yıl 12 binin üzerinde gerçekleşen satış işlemleri, 2023'ün 2. ayında büyük depremlerin yıktığı Malatya'da 7 bin seviyesinde kaldı. Konut kredisine karşılık bankalarca yapılan ipotek sayısının da 264'te kalması, bankaların da Malatya'da konut kredisini 'kestiği' şeklinde yorumlandı.

Son 4 yılın en düşük rakamı
TÜİK Konut satış İstatistiklerini açıkladı. Malatya’da 6 Şubat depreminin yaşandığı 2023 yılında konut satış rakamlarının büyük çapta düştüğü görüldü. Buna göre; 2022 yılında 12 bin seviyesinde olan toplam konut satış sayısı depremin verdiği olumsuzluktan dolayı 2023 yılında 7 bin seviyesinde kaldı.

Malatya’da 2020 yılında 12 bin 687 konut, 2021 yılında 13 bin 93 konut, 2022 yılında 12 bin 847 konut ve büyük deprem felaketlerinin yaşandığı 2023 yılında ise 7 bin 347 konutun satış işleminin yapıldığı kaydedildi.

Bankalar krediyi kesti!
Bu arada, Malatya’da 2023 yılında deprem sürecinde satışı gerçekleşen 7 bin 347 konuttan merkezde satışı yapılan 6 bin 836 konutun ipoteği olmadan satışı gerçekleştirildiği kaydedildi. Bu tablo, bankaların Malatya’da deprem sonrasında konut için kredi vermekten kaçındığı sonucunu ortaya çıkardı. 2023'te ipotek kullandırılan konut sayısı kayıtlara 264 olarak geçti. Bu rakamda, konut kredi faizlerinin yükselmesinin de etkisi olabileceği değerlendirildi.

malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: 6 Şubat 2023 depremlerinden sonraki Malatya'da konut ve çadırkent manzarası

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Vatan daş (9 ay önce)
    Malatya da 40 bin ağır hasarlı, 21 bin orta hasarlı konut var, 21 bin orta hasarlı konutun yarısı güçlendirme yapsa, kalan yarısı bakanı dinleyip yıktırsa toplamda 51 bin konut ihtiyacı var. Toki 1 yılda 3 bin konut yapıyor deniyor ancak ortada konut ta yok. Hadi oldu her yıl bu hızla 3 bin konut yapılsa 51/3 : 17 yıl sürecek tokiden en son Hak sahibi, ömrü yeterse %10 peşinat yatırır ki bugün 270 bin miş %10, 6 ayda bir zam taksitlere zam yapıla yapıla 20 yıl da öder borcu. Olacak iş mi? Malatya da 73 konteynır kentte 106 bin insan kalıyormuş, 17 yıl 21 m2 de yaşamak zor olsa gerek.
    0
    0
    Yanıtla
  • AHMET (9 ay önce)
    TUIK DE ENFLASYONU YÜZDE KIRK-elli AÇIKLIYOR... 110 BİN çalışan ??????? Nasrettin hoca elindeki asayı yere çakar ve işte dünyanın merkezi burası der. inanmayan varsa ölçün der ... vallahi ben ne diyeyim ?????
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İzmir-Selçuk (9 ay önce)
    Anlayamıyorum.Malatya'ya sırtlar dönüldü.Krediler kesildi.Yatırımlar kesildi.Konteynerlerden depremzedeler zorla atılıyor.AKP li bir tek Milletvekili ortada yok.Yorum da yapmıyorlar T.B.M.M de. Çıtları çıkmıyor. Ama hala siyasi şovlara devam. Yeni adayın tanıtımında çok düşündüm. Malatya bunca çaresizliğe karşı nasıl bir tepki verecek sandıkta.Messele siyasi amaçlı eleştiri yapmak değil. Ama bir tek milletvekili dahi sus pus olması da doğru değil.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Malatya (9 ay önce)
    Kredi faizleri çok yüksek kimse kredi çekemiyor özellikle 2002 öncesi evler hasarsız da olsa alıcılar cesaret edemiyor diğer bir konu önceki yıllarda 35 bin göç alan 30 bin göç veren Malatya şu anda sürekli göç veriyor.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • MELİD (9 ay önce)
    Değerli arkadaşım Marmara da bir çok şiddetli deprem oldu bütün binalara hasarlı artık burada oturmayın mı denildi? Kontrol edildi binanın durumu ne ise ona göre işlem yapıldı ve insanlarda hayatlarına devam etti. Memleketi karalamak için yok efendim hasarsız binamı kalmış yok efendim kim oturur sizden ricam memleketi beğenmeyenler(ki bunlar köken olarak Malatyalı olduğuna inanmıyorum) burayı terk etsin biz Malatyalılar olarak şehrimizin bu halinde bile mutlu mutlu yaşarız. Şu an son mevcut birçok binamız da hasarsız ya da az hasarlı . Hasarlı binalarımız için ise gereken ne ise yapılıyor. Kaldı ki hasarlılarımızı da kepçe ile dinamit ile yıkamıyorlar her gün bu görüntülere de şahit oluyoruz.
    %66
    %34
    Yanıtla