Malatya Barosu'nun ev sahipliğinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Baro Başkanları Bölge Toplantısı yapıldı.
Toplantıya, Malatya Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, Ağrı Baro Başkanı Heval Sinan Aras, Batman Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven, Bingöl Baro Başkanı Erdal Aydemir, Bitlis Baro Temsilcisi, Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, Elazığ Baro Başkanı Adnan Demir, Kahramanmaraş Baro Başkanı Metin Doğan, Kars Baro Başkanı Cevdet Ucungan, Iğdır Baro Başkanı Mustafa Buluş, Mardin Baro Başkanı Azat Yıldırım, Muş Baro Başkanı Zahit Söylemez, Tunceli Baro Başkanı Fatma Kesen, Siirt Baro Başkanı Mehmet Cemal Acar, Şanlıurfa Baro Başkanı İrfan Güven, Şırnak Baro Başkanı Noşirevan Elçi, Hakkari Baro Başkanı Kutbettin Bayazıt ve Mersin Baro Başkanı Hulki Özel katıldı.
Toplantıların üç yıldır yapıldığını belirten, Malatya Baro Başkanı ve Dönem Sözcüsü Eyüp Kutlubay, "Bu toplantıların amacı ülkemizdeki hukuk ihlallerine ve insan hakları ile hukuk ihlallerine karşı ortak çözümler, ortak tepkiler geliştirmek, ülke ve toplum konularına duyarlılık tesis etmektir." dedi. Toplantının gündeminde, Anayasa çalışmaları ve Van'daki avukatlara yardım konuları ile mesleki sorunlar, avukatlara yönelik gözaltı ve tutuklamalar yeraldı.
SONUÇ BİLDİRGESİ
Toplantının sonuç bildirgesi Malatya Barosu Başkanı Eyüp Kutlubay tarafından okundu. Kutlubay, "17 Aralık 2011 tarihinde Malatya'da toplanan ve aşağıda imzası bulunan baro başkanlarının, ülke gündemi ve avukatlık mesleğindeki güncel gelişmelere ilişkin aşağıdaki değerlendirmelerini kamuoyuna sunuyoruz. 23 Ekim 2011 tarihinde Van ve çevresinde meydana gelen deprem felaketini yerinde görmek, Van halkının ve meslektaşlarımızın durumlarını yerinde değerlendirmek üzere 4 Ocak 2012 tarihinde Van ve Erciş ziyaret edilecektir. 12-13 Kasım 2011 tarihlerinde TBB'nin 78 baro başkanına çağrısı ile Ankara da gerçekleşen Avukatlık Kanunu konulu toplantıda, TBB tarafından üzerinde tartışma sürdürülecek herhangi bir metnin sunulmadığı, 71 baro başkanının düşünce ve önerilerinin konu, kapsam ve süre açısından hiçbir sınırlamaya tabi tutulmadığı halde, toplantı sonrası toplantıya katılmış bulunan bir baro başkanı tarafından yapılan bunların aksi yönündeki değerlendirmeleri, TBB Başkanı Av. Vedat Ahsen Coşar'ın şahsında TBB'nin işlevsizleştirilmesini, itibarsızlaştırılmasını amaçlanmaktadır ve bu durum bizim açımızdan kabul edilemez niteliktedir.
6-7-8 Aralık 2011 tarihlerinde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından Adalet Bakanlığı ve TBB'nin işbirliğinde gerçekleşen 'Dünyada Arabuluculuk Uygulamaları' konulu ve tüm baro başkanlarının davet edildiği, çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen ile yargı mensuplarının izlediği çalışma toplantısında TBB başkanının girişimleri sonucunda toplantıya girmeleri sağlanan İstanbul Barosu Başkanı başkanlığındaki az sayıda bir avukat grubunun, başta TBB Başkanı Sayın Av. Vedat Ahsen Coşar ve toplantı katılımcılarına yönelik hakaretamiz tutum ve davranışlarını esefle karşıladığımızı ve kınadığımızı belirtir, bu olay sırasında TBB Başkanımız Sayın Av. Vedat Ahsen Coşar'ın demokratik duruşunu takdirle karşıladığımızı da özellikle vurgularız "ifadelerini kullandı.
"TARAFSIZLIĞI ZEDELEDİĞİ İNANCINDAYIZ"
Kutlubay, açıklamasının devamında, "Avukatlık Kanunu'nun 1. Maddesi gereği 'Avukat yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.' düzenlemesiyle hem savunmanın bağımsızlığına hem de avukatlık mesleğinin serbestliğine vurgu yapılmasına rağmen, mesleki bağımsızlığımız ve mesleğimizin serbestçe icra edilmesi açıkça ve sıklıkla ihlal edilmektedir. 22 Kasım 2011 günü, 15 baroya mensup 42 avukat eş zamanlı olarak gözaltına alınmış, hukuka ve yürürlükteki kanun hükümlerine aykırı olarak 4 gün gözaltında tutulduktan sonra 26 Kasım 2011 günü 33'ü tutuklanmış, daha sonra yurtdışında bulunan bir meslektaşımız, kaçma şüphesini bertaraf ederek kendiliğinden gelmesini takiben, ikisi savcının yaptığı itiraz üzerine haklarında yakalama kararı çıkması sonucu tutuklu avukat sayısı 36 ya çıkmıştır. Soruşturma dosyasında gizlilik kararı olmasına rağmen, meslektaşlarımız hakkında basın yayın organlarında suçlayıcı ve asılsız haberler yayınlanarak, tutuklanmalarına zemin oluşturulmuştur. Bu konu hakkında yargıyı etkilemeye dönük yapılan siyasi açıklamaların, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedelediği inancındayız. Meslektaşlarımız hakkındaki tutuklama kararının tamamen mesleki faaliyetlerinden kaynaklanması nedeniyle, bu tutuklamanın savunmanın bağımsızlığı ve mesleğimizin serbestliğini ihlal ettiğini belirtir ve tutuklu bulunan meslektaşlarımızın derhal salıverilmelerini talep ederiz. Savunmanın yok sayıldığı yerde adaletin gerçekleşmesini beklemek mümkün değildir. Savunma hak ve özgürlüğü 'düşünce ve anlatım' özgürlüğünden çok daha geniş bir hak ve özgürlüktür. İstanbul Barosu'nun staj eğitim merkezlerine başörtülü stajyer avukatları almaması yönündeki kararı hukuki zeminden yoksun olup temel hak ve özgürlüklerin ihlali anlamına da gelmektedir. Özgürlüklerin savunucusu olması gereken İstanbul Barosu'nun ayrımcı ve müdahaleci yaklaşımını düzeltmesini bekliyoruz. Yukarıda yazılı olan hususları kamuoyunun bilgilerine sunar, sürecin takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz."