Malatyapark AVM ve Malatya Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlendiği belirtilen 'Malatya 2. Basın Günleri' kapsamında Malatyapark'da gazeteciliğin işlevleri üzerine gerçekleştirilen toplantıda, 3 ulusal gazetenin köşe yazarının yanısıra Malatyalı işadamı Şaban Taçyıldız da gazeteciliğe dair konuştu.
Malatyapark AVM ve Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nin ortak organizasyonu ile düzenlenen Malatya 2. Basın Günleri etkinliği, Malatyapark AVM’de başladı. Toplam 4 gün sürecek olan ve basın kuruluşlarının tanıtım stantları açtıkları Basın Günleri'nin açılışına; Vali Vasip Şahin, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Emniyet Müdürü Mustafa Aygün, İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Karatepe, Müftü Hacı Yusuf Gül, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, Malatyapark AVM Genel Müdürü Ali Günaçar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşları yöneticileri, basın yayın kuruluşları temsilcileri ile kalabalık bir topluluk katıldı.
Malatyapark AVM Genel Müdürü Ali Günaçar, Basın Günleri etkinliğinin bu yıl ikincisini düzenlediklerini ve 4 gün süreyle Malatyapark'ın ismini sembolik olarak 'Basınpark' olarak değiştirdiklerini söyledi.
Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman ise, basın mensuplarının da her meslekte olduğu gibi önemli sorunları bulunduğunu ifade ederek, “Ancak bizim sorunlarımız olduğu kadar sorumluluklarımız da var. Bizim sorumluluklarımız, sorunlarımızdan önce gelir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Basın Günleri’nin açılış kurdelesi kesildi.
Açılış gününe ilişkin olarak Gazeteci-Yazar Kemal Deniz’in başkanlığında düzenlenen panelde; Star Gazetesi'nden Ahmet Kekeç, Hürriyet Gazetesi'nden Vahap Munyar, Akit Gazetesi'nden Abdurrahman Dilipak ve iş adamı Şaban Taçyıldız'ın katıldığı bir oturum düzenlendi.
Gazeteci Ahmet Kekeç, Malatya’da 1978-1982 yılları arasında çok canlı bir entelektüel hayatın olduğunu ve okur-yazar çok sayıda insanın olduğunu aktararak, bu çevreye takılarak okuma-yazma hayatına girme çabası içinde olduklarını kaydetti.
Gazeteci Abdurrahman Dilipak ise, “Resul haber getirendir. O bize hakikatin haberini getirdi. Biz hakikatin ayaklarından asılıp, onu yer yüzüne indirebilmek için gerçeğin haberini yapmamız gerekiyor. Hiçbir gazeteci dünyada olup biteni görmezden, duymazdan gelme hakkına sahip değildir. Biz hakkın ve halkın gören yüzü, işiten gözü, duyan kulağı, tutan eli, haykıran sesi olmalıydık. Onun için gazetecilik benim için yarı mukaddestir” dedi.
Gazeteciliği severek yapmaya çalıştığını ifade eden Gazeteci Vahap Munyar da, bugün denizin kenarında bilgisayarı açıp yazı yazdığını veya dünyanın herhangi bir noktasında yine bilgisayarın başında oturup yazı yazdığını kaydederek, 1984 yılında Erdal İnönü'nün peşinde koşarken haber yazdırmak için aynı anda 20 gazetecinin PTT’ye koşarak, aynı anda yıldırım basın tercih yapıldığı günleri yaşadığını da aktardı.
İş adamı Şaban Taçyıldız ise, Malatyalı gazetecilerin Malatya menfaatleri çerçevesinde hizmet etmelerini sürekli sağlamaya çalıştıklarını belirterek, basının öncü olduğu illerin sanayide, ekonomide ve sosyal hayatta da ileri gittiğini ifade etti.
Konuşmaların ardından Vali Şahin tarafından Malatyapark AVM adına panele katılanlara teşekkür plaketi verildi.
Etkinlikte, Malatya medyasında ofset baskı öncesinde entertip baskıda çalışıp da halen hayatta olan matbaa ustalarına da plaket verildi.
Bu arada, Basın Günleri etkinliği kapsamında; 11 Ocak Cuma günü saat 14.00’de İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi tanıtımı ve minder sohbeti, saat 17.00’de Ülke Tv’den Mustafa Yıldız’dan bir televizyon haber servisi çalışanı olmanın getirdikleri ve götürdükleri konusundaki sohbeti, Gazeteci Ülkü Özel Akagündüz’ün kayıp Türkler serüveni ve genç yaşta gazeteci olmanın zorlukları konusundaki sohbeti yer alıyor.