CHP İl Başkanı Niyazi Gökçe, bazı sivil toplum örgütlerinin Cumhuriyet Mitingi nedeniyle gösterdikleri demokrasi tepkisini, kurum duyarlılığını daha önce yaşanan birçok olayda neden göstermediklerini sordu.
CHP il binasında, Merkez İlçe Başkanı Zeki Çıplak ve bazı yönetim kurulu üyeleriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen CHP Malatya İl Başkanı Niyazi Gökçe, Türkiye'nin 400 milyar dolar borcu bulunduğunu, 5 yıllık AK Parti iktidarında 184,3 milyar dolar faiz ödendiğini ve buna karşılık 55,7 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirtti. Gökçe, bu borç ve faizle ülkenin kalkınamayacağını ifade ederek, "AKPliler kardeşimizdir. Onları uyarmak görevimizdir. Bu ülke bizim olduğu kadar onların da ülkesidir" dedi.
Yeni ceza yasasının çıkarılmasından sonra yasa dışı olayların arttığını söyleyen Gökçe, olayların 197 binden 320 bine, hırsızlık ve kapkaçın 289 binden 463 bine, aileye kötü muamelenin 10 binden 17 bine ve intiharların 18 binden 28 bine çıktığına dikkat çekti.
Basın toplantısında Malatya'nın yerel sorunlarına da değinen Gökçe, Malatya'da içme suyunun bozulduğunu, Malatya'nın tarihinde ilk kez şişe suyu kullanılmaya başlandığını söyledi. Sümerbank Fabrikası yerinin inşaata açılmasını istemediklerini, burasının bir alan olarak değerlendirilip milli bayramların burada yapılmasını önerdiklerini anlatan Gökçe, şöyle konuştu: "Milli bayramlar ve provalarda şehrin ana arteri trafiğe kapatılıyor. Büyük sıkıntı yaşanıyor. Eğer bu alanda milli bayramlar yapılırsa, hem burası değerlendirilir hem de trafik aksamaz."
Sivil toplum kuruluşlarını yerel meselelere reaksiyon göstermemekle suçlayan Gökçe, sözlerine şöyle devam etti: "Birçok konuda ses çıkarmayan sivil toplum kuruluşları, rektör Ankara'ya mitinge gidiyor diye caddeleri bez afişlerle donatıyor. Rektörün siyaset yaptığını belirtiyorlar ancak asıl siyaseti kendileri yapıyor. Belediyenin göreve gelmesi üzerinden 3.5 yıl geçti. Malatyanın iki önemli kaynağı vardır. Kaynak suyu dünyanın ender kaynaklarındandır. Şimdi artık evlerimizde şişe suları kullanıyoruz. Bu Malatya belediyesinin başardığı akıl almaz bir olaydır. Malatyada dernekler var, odalar var, bu konuda hiç kimsenin hiçbir sivil toplum kuruluşunun sesi çıkmadı. Malatya bu kadar tahrip edilirken, fabrikalar kapanırken nerelerdeydi? Kahveciler odası acaba bu süreçte suyu nereden kullanıyordu? Ama üniversite mitinge katılacak diye sokakları bez afişlerle donatıyorlar. Tarihimizde miting önemli bir yer tutar. İlk miting 20 mayıs, ikinci miting 22 Mayıs 1919da o zamanın Darül-Fünunu şimdiki İstanbul Üniversitesi tarafından o zamanki hükümetin tüm engellemelerine rağmen yapıldı. Kentin sorunların sahip çıkmayan bazı odalar şimdi üniversite fikir açıkladı diye tepki gösteriyorlar. Kahveciler Odası, Mahrukatçılar Odası konuşacak, Üniversite konuşmayacak!. Bazı kuruluşlara sesleniyorum; Üniversite miting düzenleyerek siyaset yapıyorsa sizin yaptığınız ne? Üniversitemiz Malatyanın lokomotifi, yıllarımızın hayali. Üniversiteye böyle şeylerle karşı çıkmak Malatyanın gelişmişliğine karşı çıkmak anlamına gelmektedir. Herkesin aklını başına toplaması gerekir. "
Niyazi Gökçe, bir basın mensubunun, merkez ilçe başkanı ve kendisinin genel seçimde milletvekili adayı olmayacaklarına ilişkin sorusuna Gökçe," Genel merkez bize yeniden yapılanma çerçevesinde bir görev verdi. Şu anda o görevimiz devam ediyor. Böyle bir niyetimiz yok, ama ileride genel merkez böyle bir görev verirse kararımızı o zaman veririz, şu an için böyle bir niyetimiz yok diye yanıtladı.