Haziran ayındaki toplantısının ardından Temmuz ayında tatil yaptığı için toplanamayan Malatya Belediye Meclisi, Ağustos ayı toplantısını yaptı. Gündemdeki bazı konular görüşülerek karara bağlanırken, bazıları Eylül toplantısına ertelendi. Kene mücadelesinin şehir merkezi dışına da taşınması kararlaştırılırken, 2004 Ekiminden önce yapılmış ruhsatsız yapılara da içmesuyu verilmesi kabul edildi.
AKIN BAŞKANLIĞINDA BAŞLADI..
Belediye Meclisinin Ağustos toplantısı Belediye Başkanı Cemal Akın başkanlığında yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan toplantıda, AKPli üyelerin verdiği Kene ile Mücadele, Kentsel Dönüşüm Projesi ve Kaçak Yapılara İçmesuyu Aboneliği konulu 3 ayrı önergenin gündeme eklenmesi oylanarak kabul edildi.
Belediye Başkanı Akın, 22 Temmuz seçimleri öncesinde milletvekili aday adaylığı için Belediye Meclisinden istifa eden MHPli üyeler Mehmet Torun ve Cumali Demirelin yerine MHP listesinde yeralan Ayşe Vanlı ve Hasan Hüseyin Çağların meclis üyeliğini duyurdu. Akın, Seçim kurulu yedek listesinde bulunan bu iki arkadaşımızın ismini bize bildirdi. Her ikisine de hayırlı olsun dedi ve ardından gündem maddelerine geçildi.
Kene Mücadelesi ile ilgili Belediye Çevre Müdürü Sıtkı Şeker bilgi vererek, Kene ile ilgili olarak geçtiğimiz yıl iki vaka meydana gelmişti. Bu yıl yok, ama mücadelemiz devam ediyor. Teklifteki amaç, mücavir alan dışında kalan köylerimizde de mücadelenin sürmesi ve böylece daha etkin bir sonucun alınması. diyerek, dairenin Kene mücadelesinin mücavir alanlar ve dışına da kaydırılması talebini desteklediğini ifade etti. Bu teklif kabul edildi.
Yeşiltepe Fatih Mahallesindeki park içerisinde bulunan Belediyeye ait 160 m2lik binanın Sağlık Ocağı Olarak kullanılması şartıyla Sağlık İl Müdürlüğüne tahsisi, Uçbağlar Mahallesinde Cengiz Topel İlköğretim Okulu içerisinde bulunan Belediyeye ait 1709.24 m2lik alanın İl Milli Eğitim Müdürlüğüne satışı, Karakavak Mahallesi bulunan trafo alanının da TEDAŞa satışı için Encümene yetki verilmesi teklifleri de ayrı ayrı oylanarak kabul edildi. AKPli bir üye, trafo alanı konusu görüşülürken, Bu satış mı, devir mi? diye soru yöneltti ve Belediye Emlak Müdüründen Satış için de yetki istiyoruz.yanıtı geldi.
Cirikpınar Mahallesindeki çocuk parkına Hicret veya bir başka ismin verilmesi yolundaki gündem maddesinin görüşülmesi bir başka toplantıya ertelenirken, Fuarcılık A.Ş.nin 10, belediyenin Sümerpark işini üstlenen müteahhit firma Güngör İnşaatın 1 olmak üzere toplam 11 aracının Malatya Belediyesine hibe etmeleri konusu da onaylandı.
Aynı zamanda İmar Komisyonu üyesi olan Mehmet Torunun meclis üyeliğinden istifasıyla boşalan komisyon üyeliğine de MHPden Latif Yıldırım seçildi.
Yapı kullanma ruhsatı olmayan ve kaçak olarak adlandırılan binalara, normal tarifeyle su aboneliği yapılması teklifi de görüşülerek kabul edildi. Buna göre, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılıp da yapı kullanma ruhsatı olmadığından dolayı su abonesi olamayan kat sakinleri binanın bu tarihten önce yapıldığını ispatlamaları halinde su abonesi olabilecekler.
Su ile ilgili madde görüşülürken, AKPli üye Ahmet Ergün, Bu karar, yürürlükteki yasa ile uyum sağlamıyor. Kaçak yapılaşmaya meydan verir itirazında bulunurken, Belediye Başkanı Akından Tam tersine, bir mağduriyetin önüne geçiliyor. Böylece kullanıcılar normal su fiyatından ödeyecekler. Yasa da bunu istiyor zaten.dedi.
AKININ AYRILIŞI, ERKUŞUN UYARISI..
Gündemin imar maddeleri ile ilgili bölümüne gelindiğinde, Belediye Başkanı Cemal Akın, bir başka programı olduğu gerekçesi ile toplantı yönetimini, meclis başkan vekili Süleyman Erkuşa bırakarak salondan ayrıldı. Akının ayrılmasıyla birlikte, bazı meclis üyelerinin de salonu terk ettikleri görüldü ve toplantı yeter sayısının altına düşüldü. Bunun üzerine başkan vekili Erkuş, dışarıda bulunan üyelerin salona dönmeleri için çağrı yaptırdı ve Toplantıya katılanlara yemek ve meşrubat ikramı var ha ona göre.. diye de espri yaptı. Bazı üyeler salona döndüler ve toplantıya devam edildi. Bir süre sonra, salondaki üyelere dondurma ve tatlı ikramı yapıldı.
SÜMERBANK ALANI DAHİL!..
Gündemde bulunan imar maddelerden 14ü okunup, Encümen Kararı doğrultusunda kabul edildi. Aralarında Sümerbank Fabrikası alanının da bulunduğu 23., 24. ve 25. maddeler görüşülürken, AKPli üye Metin Mandal, Bu maddelerin İmar Komisyonuna gitmeden meclise gelmesi yasal değil. uyarısında bulununca, aralarında Beydağı yamacının Kentsel Dönüşüm Alanı ilan edilmesi olan 26. madde ve İstanbulluoğlu Konağı restorasyonunu öngören 40. madde dışında kalan 23den 45e kadar olan diğer tüm maddelerin görüşülmesinin Eylül ayı toplantısına ertelenmesi kararlaştırıldı.
Ayrıca Yeni Belediye Hizmet Binası ve İsmetpaşa (Hürriyet) Parkı müsteciri ile ilgili davaların sulhu teklifleri Eylül ayında yapılacak olan toplantıya ertelendiği bildirildi.
Belediye Meclisinin bir sonraki toplantısının 7 Eylül Cuma günü saat 14.30da yapılacağı açıklandı.
HABER-FOTO: Yaşar KARAASLAN