- 12 bin nüfuslu Melekbaba Mahallesi'nin muhtarı 29 sorun ve taleplerini, kendisini ziyaret eden CHP Yeşilyurt İlçe Başkanı Ahmet Küçükşahin'e anlattı.
Yeşilyurt ilçesine bağlı merkez ve kırsal mahalleleri ziyaret ederek, sorunları dinleyen ve bunları yazılı olarak kamuoyuna duyurduğu gibi, ilgili kurumlara da ileten CHP Yeşilyurt İlçe Başkanı Küçükşahin'in, Melekbaba Muhtarı Ali Demir'le yaptığı görüşmeye ilişkin yaptığı açıklama şöyle:
"Yeşilyurt ilçesine bağlı Melekbaba mahallesi buzulun altta kalan kısmı gibi, insanlar Malatya'yı tanımak istiyorsa önce Fahri Kayahan bulvarına ve Tecde yoluna gitmeli ardından da Melekbaba Mahallesini görmelidir.
Melekbaba Mahallesi, merkeze çok yakın, sokak görünümlü yollardan gidiliyor.Gerek Çarmızı yolundan, gerekse Taştepe yolundan en fazla dolmuşlarla on dakika alır. Muhtarın ifadesine göre nüfusu 12 binin, seçmen sayısı 6 binin üzerinde ve mahalleli yüzde 95 AKP'ye oy veriyor.
Yeşilyurt CHP İlçe Yönetimi olarak 12 Ekim 2016 günü bir heyetle Melekbaba mahallesi Muhtarı Ali Demir'i ziyaret ettik. Bir dokunduk, 29 ah işittik.
Buzulun görülmeyen kısmı olan Melekbaba mahallesinin sorunlarının bütün Malatyalıları hayretler içerisinde bırakacağı kanaatindeyim.
1. Melekbaba'da yaklaşık 500 aile belediyeden sosyal destek yardımı alıyor. 100'e yakını her ay, 200'e yakını üç ayda bir, 200'e yakını yılda bir iki kez (bayramdan bayrama) yardım alıyor.
2. 60'a yakın yetim ailesi, cezaevi ailesi ve engelli ailesi çocuk parası, kömür, gıda vb.alıyor.
3. Benim mahallemde 60'ın üzerinde madde bağımlısı var.
4. Melekbabalı ve Taştepeli öğrencilere Belediyenin tahsis ettiği öğretmenler tarafından kurslar veriliyor.
5. Mahallenin %85'ine doğal gaz geldi, ancak biz kalan kısmının da doğal gaza kavuşmasını istiyoruz.
6. Mahallemizde sağlık ocağı mevcut değil, mahallenin mevcudunu ve sosyal durumunu dikkate aldığımızda sağlık ocağının olmasını bir gereklilik olarak görüyoruz.
7. Mahallenin kuzey doğusunda 200 dönüm hazine arazisi mevcut. Bu arazinin bir kısmına gençlerin enerjisini almak için spor tesisi yapılmalı, diğer kısmına ise başka bir proje geliştirilmelidir.
8. Mahalleye imar uygulanmalı, üç kata mahkum edilmiş olan mahallede kat sayısı artırılmalıdır (en az 5 katlı olmalı.). Bu konu, müteahhitlerin buraya gelebilmesi için önemlidir.
9. İmar konusunda, Malatya'nın içerinde bulunan 15 adet mahalle Malatya'nın kamburu gibi duruyor.
10. Acil olarak kentsel dönüşüm istiyoruz.
11. İktidar tarafından 2012 yılında tamamlanacağı ifade edilen Kuzey Çevre Yolu projesi, 2016 yılında bulunmamıza rağmen henüz bitirilmedi.
12. Tedaş, 80 sokakta kabloların yeraltına alınması çalışmasını tamamlamadı. Bir an önce tamamlanmasını talep ediyoruz.
13. Malatya'da hantal bir bürokrasi var. Melekbaba'nın sorunlarını ileteceğim ve çözüm isteyeceğim bürokratlar (gerek belediye, gerekse kamu) telefonlarıma çıkmıyorlar.
14. Bu bölgede ikamet eden bir belediye meclis üyesi mevcut değil.
15. Gençler işsiz, bu bölgedeki fakir fukara gençler işe alınmıyor. Bunun yerine torpilliler işe alınıyor.
16. Belediye'nin bir şirketi olan Esenlik'te gruplaşmalar var. Bununla birlikte torpille şef olanlar, müdür olanlar mevcut.
17. Belediye çalışanları arasında mevcut olan gruplar, fakir mahallerden işe alınan gençlere baskı uygulayarak onların işten çıkmalarına neden oluyorlar.
18. Son zamanlarda fakirin ağzına bir parça bal çalarak onları avutuyorlar.
19. Çevre yolunun altında (Melekbaba, Taştepe bölgeleri kast ediliyor) bir tane kamu kurumu yoktur.
20. Mahallede lise mevcut değil. İstiyoruz.
21. Melekbaba'da 10 ev satsanız 300 bin lira eder, oysa Fahri Kayahan'da bir daire 300 bin liradır.
22. Bütün işler yarım bırakıldı. Bunlarda Allah korkusu yok..
23. Melekbabalı Yeşilyurt Belediyesinin yerini bilmiyor. Belediye, dokuz başlı canavar gibi. Yeşilyurt Belediyesinin bir araçla gidilebilecek bir komplekste olması gerekir kanaatindeyiz.
24. Hizmet götürmek adına; bize sıra gelince ya yıl sonu oluyor ve ödenek kalmıyor ya da zaman kalmıyor.
25. Biz de vergi veriyoruz, askere gidiyoruz. Ancak hizmete gelince nedense bu devletin imkanlarından faydalanamıyoruz.
26. Yeşilyurt Belediyesinin 954 kilometre kare (40 Km. X 25 Km.) büyüklüğünde bir alana hizmet götürmesi mümkün değil. Zaten götüremiyor da! Çevre yolunun altında üçüncü bir ilçeye ihtiyaç var.
27. Mahallemizde bir sürü vasıfsız insan var ve akşama kadar bali çekiyorlar.
28. Malatya'da koordineli bir şekilde çalışan bir kurum (belediye ve kamu) yoktur. İşler koordinesiz bir şekilde yürütülüyor. Kimsenin kimseden haberi yoktur.
29. Bu bölge çok fakir.
Sonuç olarak, CHP olarak biz bu sorunları yıllar önce dile getirmeliydik. Ancak daha önemlisi 14 yıldır iktidarda olan ve bu bölgeden %95 oy alan AKP iktidarının, bu mahallenin fakir insanlarının "ağzına bir parça bal çalarak" avutmuş olmasıdır. Muhtarın ifadesiyle "Malatya bir keşmekeşlik içerinde, bu fakir mahalleler kaderine terk edilmiş vaziyette", Malatya merkeze çok yakın olan Melekbaba ve diğerleri kaderiyle baş başa bırakılmamalıydı.
Yönetim bir bilimdir. Bu bilimin esasları uygulanarak vatandaştan kırk kanaat toplanan vergilerin yine vatandaşa hizmet olarak götürülmesi gerekirdi. Melekbaba'daki içler acısı durum, yönetim biliminin gereklerinin uygulanamadığını göstermektedir.
Halkın bilgilenmesi için basına gönderilen bu bilgiler, ayrıca Yeşilyurt Kaymakamlığı'na ve Yeşilyurt Belediye Başkanlığı'na da gönderilecektir."
FOTO: Google arşivinden Melekbaba ve çevresinin uydu görüntüsü
Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi