Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, engellilere yönelik hizmet kusuru iddiasıyla Malatya Belediye Başkanlığı hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.
Koyun, 30 Kasım tarihi itibarıyla Cumhuriyet Başsavcılığı'na ilettikleri suç duyurusunda şu iddialara yer verdi:
"Diğer engelli insanların birçoğu gibi bizlerde tekerlekli sandalyeye bağlı olarak yaşamını sürdüren bir Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşıyız.
Vatandaş olarak başta en doğal yaşamsal ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek ve gerekse de toplumla iç içe olabilmek amacıyla evimizden dışarıya çıktığımız andan itibaren yaya kaldırımlarını kullanamadığımızdan trafik yolunu kullanmak zorunda kaldığımız için defalarca trafik kazasına maruz kaldığımızdan can güvenliğimiz bulunmamaktadır. Trafikte ve normal yaşantıda her an bir kaza ile karşılaşmakta olup engelli olmamız dolayısı ile yapılması gerekip de yapılmayan hizmetler nedeni ile hayati tehlike altında yaşıyoruz.
Malatya Belediyesi yapmış olduğu hizmetlerde engelli olan bizleri düşünmeyerek ayrımcılık yapmaktadır. Ayrımcılık sadece dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, mezhep ve benzeri sebeplerle yapılmamakta vatandaşlara verilen hizmetlerde de yapılmaktadır.
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI STRATEJİ MERKEZİ BAŞKANLIĞI nın İçişleri Bakanı imzası ile çıkan BOSOSTM0710001/89 sayı, Sosyal Hizmet Kapasitesinin Artırılması Konulu genelgesinde de belirtildiği üzere;
Özürlü insanların kentsel yaşama katılım anlamındaki ihtiyaçları, özürlü olmayanlarla şekil bakımından farklı olmakla birlikte, öz de aynıdır. Sağlıklı bir kent, tüm kentlilerin kentsel yaşama katılım, kent aktivitelerinden yararlanma ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Bu nedenle, özürlü bireyler toplumun ayrı bir kesimi olarak nitelendirilmemelidir. Aksine, diğer bütün vatandaşlarla aynı haklardan, sorumluluklardan ve imkânlardan faydalanarak, toplumun içinde yaşama ve katılma haklarını rahatlıkla kullanabilmelerine imkân vermek için fiziksel çevreyi düzenlemek gerekmektedir.
Tüm bunlara rağmen; Belediye Başkanlığı tarafından iş bu genelgelere uyulmadığı gibi Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenmesi gereken mahalli idare binaları, lokantalar, oteller, tiyatrolar, doktor muayenehaneleri, eczaneler, perakende satış mağazaları, müzeler, kütüphaneler, parklar, spor salonları, stadyumlar, okullar, kurslar, eğitim ve öğretim kurumları, günlük bakım ve tedavi birimleri gibi yerler, engelli insanların girişlerine uygun olarak düzenlenmemektedir.
Yine kent içi ulaşımda, engellilerin tüm toplu taşım araçlarından, altyapı ve sistemlerinden bağımsız olarak yararlanmasını sağlayıcı önlemler alınması gerekmesine rağmen Malatya Belediye Başkanlığı tarafından yapılmakta olan hizmetlerde engellilerin durumu göz ardı edilmekte yeni alınan araçlarda dahi bu husus düşünülmeden objektif olarak ayrımcılığa gidilmektedir.
Halen tüm otobüsler engellilerin kullanımına uygun hale getirilmemiş durumdadır. Yollarda bir yere giderken engellilerin de diğer insanlar gibi kaldırımlarda yürümelerini sağlayacak çalışmalar yapılmamakta olup bu sebeple engelliler yol kenarlarından ulaşımlarını sağlamaya çalışmaktadırlar.
Bu ayrımcılık ve hizmetlerin yerine getirilmemesi nedeni ile engelliler bütün yeteneklerine ve üstün eğitim düzeyine rağmen topluma bir katkıda bulunamamaktadır. Dahası, belli ihtiyaçların karşılanmasında başkalarına daha bağımlı hale gelmektedir.
Yine Duraklar, istasyonlar, otoparklar, sinyalizasyon ve işaretlemeler engellilerin kullanımına uygun ölçü ve nitelikte yapılmadığı gibi bu yönde bir çalışma yapılmamaktadır. Ayrıca belediyelerin; yapmış olduğu tüm hizmetlerin engellilerin kullanımına ve ulaşılabilirliğine uygun olarak yapılmasını sağlamak ve denetlemek görevi bulunmakta olduğu halde bu görev yerine getirilmemektedir. Ve böylelikle açıkça görevi ihmal suçu işlenmektedir.
Kamu hizmetlerinin ayrım yapılmaksızın tüm vatandaşlara eşit olarak ulaştırılması zorunluluğu ilkesi ve engelli vatandaşların kamu hizmetlerinden eşit yararlanma ilkesi göz ardı edilerek suç işlenmektedir.
İş bu genelgede de belirtildiği üzere; Bu hizmetlere erişim konusunda sorun yaşayan vatandaşların kamu hizmetlerinden yararlanması eksik kalır. Kısıtlılık ve kayıp halleri nedeniyle özel ihtiyaçları olan engellilerin bilgi ve mesaja ulaşmasını karşılamayan bir hizmet sunumu, engellileri toplum hayatının dışına itmekte ve engellemektedir. Fiziksel engeller nedeniyle erişebilirliği sağlanamadığı için toplumsal yaşam mekânlarına ulaşmakta da sıkıntı yaşayan engelliler için, bilgi ve mesaja ulaşımda da yetersizliklerin olması, ya da tamamen ihmal edilmeleri, hem toplumsal bir adaletsizlik yaratmakta, hem de kendilerini geliştirme imkânından yoksun bırakarak ayrımcılığa neden olmaktadır.
Bu nedenle, 7.7.2005 tarih ve 25868 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5378 sayılı Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanununun 41.maddesi ile 26.9.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 122.maddesinin birinci fıkrasına eklenen özürlülük ibaresinden de anlaşılacağı gibi Belediye Başkanlığının vermiş olduğu hizmetlerde ayrımcılık yaptığı görülen Malatya Belediye Başkanlığı hakkında suç duyurusunda bulunuyor ve görevi ihmal eden ilgililer hakkında dava açılması için gereğini saygılarımla arz ederim."