Türkiye Futbol Federasyonu İletişim Komitesi Başkanı ve federasyon yönetiminin Malatyalı üyesi Metehan Berktaş,
Türkiye'de futbolla ilgili gelişmeleri FIFA'ya bildirmek zorunda olduklarını, rutin şekilde yapılan bu işlemlerin de FIFA'ya şikayet olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.
Metehan Berktaş'ın Hürriyet Gazetesi'nde yeralan açıklamaları şöyle;
FUTBOL Federasyonu İletişim Kurulu Başkanı Metehan Berktaş, bir dönem medyada sıkça yer alan, "Federasyon, içişlerine karışıldığı gerekçesiyle Türkiye'yi FIFA'ya ve UEFA'ya şikayet etti" şeklindeki iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Berktaş, Futbol Federasyonu'nun Türkiye'de futbolla ilgili gelişmeleri FIFA ve UEFA'ya bildirmek zorunda olduğunu belirtip, bu konunun yanlış anlaşılmaması gerektiğini vurguladı. Metehan Berktaş, gazetemizi ziyaret ederek sorularımızı yanıtladı...
*Hem 2010 Dünya Kupası kura çekimleri için Güney Afrika'ya, hem de 2008 Avrupa Şampiyonası kuraları için İsviçreye gittiniz. Türk Milli Takımının bugünkü konumu hakkında ne diyeceksiniz? Diğer ülkeler bizi nasıl karşılıyor?
Bu vesilelerle diğer ülkelerin federasyon başkanları konuşma fırsatı edindim. Yunanistan Futbol Federasyonu dahil, 2008 Avrupa Şampiyonasına katılmamızın sürpriz olmadığını, son ana kadar da zaten şampiyonaya katılacağımızdan emin olduklarını söylediler. Mesela Dünya Kupası elemelerinde eşleştiğimiz Ermenistan Futbol Federasyonu Başkanı da Türkiye ile aynı grupta olmayı ilişkilerin gelişmesi açısından memnuniyet verici bulduğunu ifade etti. Türkiyenin futboldaki başarılarının yurt dışı tanıtımımızda son derece önemli rol oynadığı çok açık.
*Meclisin çıkardığı son yasa hakkında ne düşünüyorsunuz?
Çok şey düşünüyoruz. Çok yönlü düşünüyoruz. 25 Haziran 2007 tarihinde FIFA ve UEFA, federasyonumuza yazı yazarak Türkiyede siyasetin Futbol Federasyonu'nun iç durumunu etkilememesi için, bazı yasa maddelerinin değiştirilmesini istedi. Yüce Meclisimiz de yoğun yasama gündeminin arasına futbol yasası değişikliklerini alarak üzerine düşen görevi yaptı. Bu konuda gerçekten kendilerine müteşekkiriz. Yaptıkları birçok değişiklikle Türkiyeyi FIFA ve UEFAnın istediği global standartlara getirdiler. Ancak bazı maddeler de yeni tartışmaları beraberinde getirecek gibi.
FIFA'nın istediğini yapmak zorundayız
FIFA ve UEFAnın gönderdiği yazı da çok açık. Eğer istedikleri ile örtüşmeyen ya da 2006 seçimlerinin sonucu değiştirecek bir karar çıkarsa kararı tanımayacaklarını açıkca belirtiyorlar. Bu yüzden de çıkan yasa olduğu gibi çevirisiyle birlikte FIFA ve UEFAya gönderilecek. Son karar FIFA ve UEFAnın yetkili kurullarınca verilecek.
*Yani, Türkiyeyi FIFAya şikayet etmeyecek misiniz?
Sanırım bu noktada bir yanlış anlama söz konusu. Türkiye, cumhuriyetin ilanından önce, 21 Mayıs 1923te FIFAya üye olmuş. O günden itibaren FIFA ile olan ilişkilerinde belli sorumlulukları üstlenmiş. Üyeliği gereği belli yükümlülükleri yerine getirmek zorunda. Onlardan biri de bu yasa konusu. FIFA bir süre önce bir çalışma başlattı. Bir yandan futbola politik müdahaleleri önlemek, diğer yandan da tüm dünyada bir standartı oluşturmak istedi. Bu çerçevede tüm üye ülkelerin yasalarını incelemeye aldı. Bu rutin çalışma sürecinde, 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonunun kuruluş ve görevleri hakkındaki yasayı da inceledi, eksik ya da gereksiz gördüğü maddelerin değiştirilmesini talep etti. O dönemde de bir şikayet söz konusu değildi. Bu dönemde de değil. FIFA, şimdi de yapılan değişikliklerin gönderilmesini istiyor. Bir inceleme yapacak, uygun bulursa onaylayacak, bulmazsa, Şu değişikliği de yapın diyecek. Yani bu son derece olağan bir prosedür. Sanıldığı gibi, FIFAnın Türkiyenin içişlerine karışma, milli iradeye müdahale etme gibi bir niyeti söz konusu değil. FIFA hiçbir federasyonun lokal uygulamalarındaki bazı tercihlerine karışmıyor. Sözgelimi kendi liglerinizde takım sayısı şu kadar olacak, maç kadrosuna ille de 18 oyuncu yazılacak, yabancı sayısı şu sayıda sınırlanacak gibi dayatmalarda bulunmuyor.
FIFA üyeliği AB üyeliği gibi
Uluslararası alanda ise Her şey benim kurallarıma uygun olacak diyor. Yani tavsiye kararlarını uygulayıp uygulamamak size kalmış, ancak bu olacak dediğini yapmak zorundasınız. Yasa konusu da uyulması gereken bir zorunluluk. Ve o zorunluluğun bir tarafında da Futbol Federasyonu'nun yürürlüğe giren yasayı FIFAya göndermesi yer alıyor. Bunu bir şikayet gibi değerlendirmek, sanırım haksızlığın da ötesinde biraz bilgi eksikliği ya da bilinçli bir yanlış yönlendirmeden kaynaklanıyor. Bir örnek vereyim, Türkiye AB üyesi değil. Ancak üyelik görüşmeleri aşamasında, AB yasalarına uyum konusunda, hükümet kendi çıkardıkları dahil tüm yasa maddelerini Brüksele gönderiyor. Bu hükümetin Türkiyeyi ABye şikayeti mi yoksa o süreçte entegrasyon sağlamak için bir mesafeyi kaydetme girişimimi oluyor? Konuları ne kadar doğru anlarsak değerlendirmeleri de o kadar gerçekçi ve kavram kargaşasına yol açmadan yapacağımızı düşünüyorum.
Ulusoy başarı formülünü biliyor
*2004 Avrupa Şampiyonası elemelerindeki İsviçre maçında yaşanan tatsız olaylardan sonra Türkiye büyük bir umutsuzluğa kapılmıştı. Hatta büyük de bir imaj kaybına uğramıştık. 2006ya geldiğimizde ne değişti? Ne oldu? Neler değişti?
Aslına bakarsanız malzeme 2004teki malzeme... Hoca aynı, takımın kökleri aynı, oyuncuları seçildiği ligler aynı. Burada kuşku yok ki en önemli değişken, lider, yani Haluk Ulusoy... Artık herkesin kabul etmesi lazım gerekir ki, Haluk Ulusoy bırakın Türkiyeyi, dünya futbol ailesi içinde nadir bulunan liderlik figürlerinden biri. Yönetim Kurulu üyesi olduğum dönemde global futbol platformlarında da Haluk Beyin belirleyicilik rolüne yakından tanık oldum. Bunda abartılacak bir yön yok. O futbolla yatıyor, futbolla kalkıyor ve de ne zaman nerede kime iş vererek başarıya ulaşılacağının formülünü çok iyi biliyor.
*Ulusoyun Türkiyenin Euro 2008e katılmasında gerçekten bir katkısı oldu mu?
Bakın özellikle bu tür turnuvalarda en önemli konu hem teknik ekibin hem de oyuncuların motivasyonu..Haluk Ulusoyun bu konuda neler yapabileceğini daha önce Dünya Kupasında da hep birlikte görmüştük..Euro 2008de Türkiye final oynatacağım demesi kendine duyduğu güvenin de kanıtı..Diyelim ki TFF başka bir Başkanla 2008e gitti. İlk turda elendi geldi. Sizce kim verecek uğradığımız itibar kaybının hesabını? Bence hepimizin bu konuda iki kere düşünmemiz lazım.