SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bilimsel Makale' İle İlgili İddialara Hocalardan Yanıt Var

'Bilimsel Makale' İle İlgili İddialara Hocalardan Yanıt Var
A- A+ PAYLAŞ

Yeniçağ Gazetesi Yazarı Tolga Şahin'in, İnönü Üniversitesi Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalı araştırma görevlisi F.H.Y. ve bölüm başkanı Prof.Dr. C.Ç.'nin yazdıkları öne sürülen bilimsel makalelerle ilgili yazılarının, malatyahaber.com'da da kısmen alıntılanarak, "'Parayla Bilimsel Makale, Makale Kardeşliği' İddiaları ve Malatya!" başlığıyla yayınlanmasından sonra, her iki isim, Yeniçağ'daki haberde bulunan ancak malatyahaber.com'daki haberde yer almayan iddialara da yanıt verdikleri birer cevap ve düzeltme yazısı gönderdi.

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİNİN AÇIKLAMASI..
Haberde F.H.Y. olarak belirtilen Araştırma Görevlisinin Fatma Hilal Yağın açık adıyla gönderdiği cevap ve düzeltme yazısı şöyle:

"İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak görev yapmaktayım. Tek hedefim bilim ve akademiye katkı sağlamak, kendimi geliştirmek, adımı, üniversitemi, ülkemizi uluslararası platformda duyurmaktır. Akademik hayata sunduğum makaleler dünyaca ünlü ve yüksek etki faktörlü SCI/SCI-Exp dizinlerinde taranan dergilerde yayınlanmış ve tüm dünyanın dikkatini çekmiştir. Bu sayede Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesine resmi davetiye almış bulunmaktayım (EK-1). Ayrıca, yüksek etki faktörlü ve SCI/SCI-Exp dizinlerinde taranan prestijli dergilerde yayımlanan araştırmalarım nedeniyle Kanada Lakehead üniversitesinden doktora sonrası araştırma için davet de almış bulunmaktayım (EK-2).
Basın özgürlüğü ülkemizde de Anayasa’nın 28.maddesinde ve 5187 sayılı Basın Yasası’nın 1. ve 3. maddelerinde düzenlenmiştir. Hukuk; basının haber yaparken sahip olduğu bu özgürlüğün sınırsız olmayıp kurumların ve kişilerin şeref ve saygınlığını basın yoluyla yok etme, mesnetsiz suçlamalar yapma yahut iftiralar atma hakkını basına vermediğini açıkça söylemektedir.
1- İlgili haberlere cevaben; emek verdiğim ve yer aldığım bütün akademik çalışmalar Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi ile Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesine uygun olarak yayımlanmıştır. Haberde yer alan 45 araştırmacı bulunan, benimde emek verdiğim araştırma ise dünyanın 14 farklı ülkesinden çok merkezli olarak yürütülen bir araştırmadır. Bu çalışma etki faktörü 5.0 olan SCI-Exp kapsamındaki Q2 seviye uluslararası hakemli bir dergide yayımlanmıştır. SCI/SCI-Exp dizinlerinde taranan yüksek etki faktörlerine sahip uluslararası dergiler etik hususlara son derece dikkat eden ve kapsamlı hakem incelemesinden sonra makaleleri değerlendiren dergilerdir.
2- “Akademik camiada parayla makale yayınlatma, makale kardeşliği, Akademide mafyatik olmasa da Akademik bir çeteleşme hakim.” şeklinde yer alan manşetler ile tarafıma yönelik dayanıksız, gerçeği yansıtmayan, iftira ve hakaretler kullanılarak yapılan haberleri reddediyor, kınıyorum. Meyve veren ağaç taşlanır. SCI kapsamında yayınlanan tüm makalelerim için TÜBİTAK ULAKBİM tarafından Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik programı kapsamında teşvik verilmektedir. İlgili yazıda belirtilen 45 yazarlı makale de dâhil olmak üzere bahse konu geçen tüm dergiler ve yayınlar TÜBİTAK ULAKBİM teşvik sistemi kapsamındadır. İlgili dergiler veya yayınlar’da etik olmayan bir durum olsaydı TÜBİTAK desteklemezdi. Ek olarak “parayla makale” diye lanse edilen çirkin iftiranın aydınlığa kavuşturulması çerçevesinde, bilimsel bir makale yayımlanmak istenildiğinde, açık erişimli (open access) dergilerin hakem/danışman değerlendirmeleri sonucunda makalenin kabul edilmesi durumunda; makale işlemleri ve basım maliyetleri için bu dergilerde makalesi kabul edilen tüm yazarlardan Makale İşlem Ücreti (APC) talep edilmektedir. Sonrasında makale açık erişimli olarak yayımlanır ve herkes tarafından ücretsiz olarak erişilebilir hale gelir. Bu açık erişim modeli, Elsevier, Nature, Lancet, Frontiers ve MDPI gibi yüksek etki faktörlü SCI/SCI-Exp dergilere sahip yayıncıların açık erişimli (open access) dergilerin tümünde uygulanmaktadır. 
            Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

PROF.'UN AÇIKLAMASI..
Yine haberde Prof.Dr. C.Ç. olarak belirtilen Cemil Çolak da, şu açıklamayı gönderdi:

"İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktayım. İlgili yazıda tarafıma yönelik dayanıksız, gerçeği yansıtmayan ve hakaret edici ifadeler kullanılarak haber yapılmıştır. Tarafıma yapılan makale canavarı şeklindeki anlamsız hakareti kınıyorum.
“… Biyoistatistik ve Tıp Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Profesör Cemil Çolak’ın da toplam 432 yayını olduğu ortaya çıktı. … Çolak’ın görev yaptığı Biyoistatistik ve Tıp Bilişim Anabilim Dalı’nda Türkiye’deki diğer üniversitelerin bölüm başkanlarının ve hocalarının yayın sayıları ise, 90 ila 152 arasında değişiyor.” şeklinde yazılmıştır. 28.02.2024 tarihi itibariyle Web of Science™ veritabanında toplam 181 araştırma bulunmaktadır. Bu çalışmaların içinde çeşitli bilimsel kongrelerde/sempozyumlarda özet (abstract) olarak basılan bildiriler de söz konusudur. Kurumsal web sayfamda yer alan bilimsel çalışmalara ait veriler, bilimsel hakemli kongrelerde/sempozyumlarda sunulan sözlü/poster bildirileri de kapsamaktadır. Bu nedenlerle, söz konusu iddianın gerçeği yansıtmadığı ve yanıltıcı olduğu açıkça görülmektedir. 
“Çolak’ın 2014’te 5, 2015’te 13, 2016’da 18, 2017’de 15, 2018’de 10, 2019’da 5, 2020’de 4, 2021’de 13, 2022’de 6, 2023’te ise 4 adet SCI yayını bulunuyor. Diğer üniversitelerdeki bilim insanlarının ise senede 1-2 en fazla 3 SCI yayını bulunmakta.” iddia edilmiştir. Web of Science™ veritabanından Ad-Soyad ve/veya Kurum adı ile sorgulama yapıldığında; verilen yayın sayılarının yanlış olduğu tespit edilebilmektedir. İlgili çalışmalar arasında SCI-Exp kapsamında taranan makaleler de bulunmakla birlikte, söz konusu yıllarda verilen yayınların SCI kapsamında olduğu iddiası da tamamen yanlıştır. Ayrıca, bilim insanlarının yılda en fazla üç (3) SCI yayının bulunmakta olduğu iddiasının genellenmesine yönelik herhangi bir kanıt sunulmamakta ve böylece bu veri de gerçeği yansıtmamaktadır. 
İlgili haberde yer alan “PARAYLA MAKALE, MAKALE KARDEŞLİĞİ TARTIŞMASI” başlığı altında herhangi bir delil olmaksızın mesnetsiz olarak ortaya atılan bir iddia öne sürülmektedir. Bu iftiraların aydınlığa kavuşturulması için akademik camia tarafından bilinmesine rağmen bazı hususların tekrardan açıklanması önem arz etmektedir. Elsevier, Frontiers, MDPI vb. yayınevlerinin SCI/SCI-Exp dizinlerinde yer alan yüksek etki faktörlü dergilerinde açık erişim (open access) modeli uygulanmaktadır. Söz konusu dergilere gönderilen makaleler bilimsel hakem değerlendirme sürecinden geçtikten sonra yayımlanmak için kabul edilirse, makale işlemleri, basım maliyetleri, vb. süreçler için makale işlem ücreti talep edilmektedir. İlgili çalışmalar açık erişimli olarak yayımlanınca herkes tarafından ücretsiz olarak erişilebilir hale gelmektedir. Söz konusu ücret yazarların kurumları, TÜBİTAK Türkiye Adresli Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik (UBYT) Programı, bilimsel projeler vb. tarafından karşılanabilmektedir. Ayrıca, bu çerçevede yüksek etki faktörlü dergilerde yayımlanan makaleler, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından UBYT programı kapsamında desteklenerek bilim insanlarının özellikle Q1 ve Q2 dergilerde makale yayımlamaları da teşvik edilmektedir. 
Basın özgürlüğü ülkemizde Anayasa'nın 28. maddesinde ve 5187 sayılı Basın Yasası'nın 1. ve 3. maddelerinde düzenlenmiştir. Ancak hukuk, basının haber yaparken sahip olduğu özgürlüğün sınırsız olmadığını ve kurumların ve kişilerin şeref ve saygınlığını zedelemeyi, mesnetsiz suçlamalar yapmayı veya iftira atmayı hedeflememesi gerektiğini açıkça belirtmektedir. Bu çerçevede, bütün akademik çalışmalarım Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesine uygun olarak yayımlanmıştır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • sezai (1 ay önce)
    keske mansetten verdiginiz 3-5 kıskanç akademisyenin bir sekilde ortaya attıgı ve sizinde bir sekilde haberini yaptiginiz "parayla bilimsel makale" haberi gibi hocaların cevabini da manşetten verseniz..habercilik etigi bunu gerektirir......
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Öğretmen (1 ay önce)
    Madem hepiniz süper bilim adamlarısınız neden üniversiteye akademik eleman alıninca merkezi sınav yapılmiyor herkes kendi çocuğuna alıyor. üniversitede çalışanları bir kpss sinavina alalım bakalım kaç tanesi geçebiliyor
    %78
    %22
    Yanıtla