Yeniçağ Gazetesi Yazarı Tolga Şahin'in, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalı'nda araştırma görevlisi olan F.H.Y.'nin 2023 yılında uluslararası hakemli dergilerde, biri 45 imzalı tamamına yakını grup yazarlı 50 bilimsel makalesinın yayımlanmasına ilişkin özel haberiyle ilgili, Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirildiği bildirildi.
Gazeteci Tolga Şahin, belgeli olarak yazdığı, bir akademisyenin de Türkiye'deki üniversitelerde bu durumda 'akademisyen' ünvanı taşıyan çok sayıda kişinin bulunduğunu, bunların YÖK tarafından yeterince araştırılmadığına ilişkin şikayet ve uyarılarının da yer aldığı “Yapay Zekaya Nal Toplatan Akademisyen” başlığıyla duyurduğu haberine getirilen erişim engeli üzerine "Her Şeyi Belgeli Habere Erişim Engeli" başlığıyla ikinci bir habere daha imza attı.
Tolga Şahin, F.H.Y. adlı kadın araştırma görevlisinin Malatya Adliyesi'nde idari bir görevde çalışan kocası B.Y.'nin de aynı bölümde geçtiğimiz yıl doktora eğitimine başladığını belirterek, "Haberden sonra bize ulaşan Y. 50 makale yazdığını, 45 ortak yazarlı makalesi olduğunu reddedemedi. Ancak her şeyi belgeli haberimize erişim engeli kararı verildi. Y.'ın eşinin Malatya Adliyesi’nde çalıştığı ve eşiyle aynı bölümde 2023 yılında doktoraya başladığı ortaya çıktı. Doktoraya yeni başlamasına rağmen Y.'ın eşiyle ortak yazılmış makalelerde ismi bulunuyor." iddiasını da dile getirdi.
BÖLÜM BAŞKANI DA..
Gazeteci Şahin, İnönü Üniversitesi'nde görevli F.H.Y. ile doktora yapan adliyede müdür kocası B.Y.'den sonra, imza koyduğu "Yılda 50 Makale Yayınlayan Akademisyenin Bölüm Başkanı da Makale Canavarı Çıktı" başlıklı üçüncü haberinde, F.H.Y.'nin bölüm başkanı Prof.Dr. C.Ç.'ın da makale sayısının yüksekliğine dikkat çekerek, "Y.’ın görev yaptığı Biyoistatistik ve Tıp Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Profesör C. Ç.’ın da toplam 432 yayını olduğu ortaya çıktı. 2007 yılında yardımcı doçent olarak göreve başlayan Ç.’ın görev yaptığı Biyoistatistik ve Tıp Bilişim Anabilim Dalı’nda Türkiye’deki diğer üniversitelerin bölüm başkanlarının ve hocalarının yayın sayıları ise, 90 ila 152 arasında değişiyor." dedi.
PARAYLA MAKALE, MAKALE KARDEŞLİĞİ İDDİASI..
Tolga Şahin, tümü belgeli olmasına karşın biri Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişimi engellenerek sansürlenen haberlerinin ardından, akademik camiada parayla makale yayınlatma, makale kardeşliği gibi tartışmaların alevlendiğini yazdı.
Bu arada, söz konusu haberler, Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin eski rektörü Aysun Bay Karabulut'un yanı sıra, doçentlik ünvanı alabilmek için zorunlu olan 'Yabancı Dil' koşulunu, Rusya'dan temin ettiği 'Rusça'yı iyi düzeyde' bildiğine ilişkin bir belgeyle aşan kocası Ercan Karabulut'un, dil belgesinde yazılan dil bilgisi düzeyinin yanı sıra imzasının bulunduğu bilimsel çalışmaların tamamının çok imzalı olması yüzünden, Karabulut'ların akademik ünvan alt yapısı açısından da sorgulanması gerektiği iddialarını gündeme getirdi.
Diğer yandan, işin Malatya ile ilgili akademisyenler yönüyle bakıldığında, Tıp Fakültesi'nde görevli olan, ancak Tıp Eğitimi almamış, başka bölümlerden mezun akademisyenlerin söz konusu haberlere konu olması da ayrıca dikkat çekti.
yenicaggazetesi.com.tr- malatyahaber.com
GÖRSEL: Yeni Çağ Gazetesi'nin internet sitesindeki söz konusu haberlerden biriyle ilgili başlıklar..