SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Parayla Bilimsel Makale, Makale Kardeşliği' İddiaları ve Malatya!

'Parayla Bilimsel Makale, Makale Kardeşliği' İddiaları ve Malatya!
A- A+ PAYLAŞ

Yeniçağ Gazetesi Yazarı Tolga Şahin'in, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalı'nda araştırma görevlisi olan F.H.Y.'nin 2023 yılında uluslararası hakemli dergilerde, biri 45 imzalı tamamına yakını grup yazarlı 50 bilimsel makalesinın yayımlanmasına ilişkin özel haberiyle ilgili, Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engeli getirildiği bildirildi.

Gazeteci Tolga Şahin, belgeli olarak yazdığı, bir akademisyenin de Türkiye'deki üniversitelerde bu durumda 'akademisyen' ünvanı taşıyan çok sayıda kişinin bulunduğunu, bunların YÖK tarafından yeterince araştırılmadığına ilişkin şikayet ve uyarılarının da yer aldığı “Yapay Zekaya Nal Toplatan Akademisyen” başlığıyla duyurduğu haberine getirilen erişim engeli üzerine "Her Şeyi Belgeli Habere Erişim Engeli" başlığıyla ikinci bir habere daha imza attı.

Tolga Şahin, F.H.Y. adlı kadın araştırma görevlisinin Malatya Adliyesi'nde idari bir görevde çalışan kocası B.Y.'nin de aynı bölümde geçtiğimiz yıl doktora eğitimine başladığını belirterek, "Haberden sonra bize ulaşan Y. 50 makale yazdığını, 45 ortak yazarlı makalesi olduğunu reddedemedi. Ancak her şeyi belgeli haberimize erişim engeli kararı verildi. Y.'ın eşinin Malatya Adliyesi’nde çalıştığı ve eşiyle aynı bölümde 2023 yılında doktoraya başladığı ortaya çıktı. Doktoraya yeni başlamasına rağmen Y.'ın eşiyle ortak yazılmış makalelerde ismi bulunuyor." iddiasını da dile getirdi.

BÖLÜM BAŞKANI DA..
Gazeteci Şahin, İnönü Üniversitesi'nde görevli F.H.Y. ile doktora yapan adliyede müdür kocası B.Y.'den sonra, imza koyduğu "Yılda 50 Makale Yayınlayan Akademisyenin Bölüm Başkanı da Makale Canavarı Çıktı" başlıklı üçüncü haberinde, F.H.Y.'nin bölüm başkanı Prof.Dr. C.Ç.'ın da makale sayısının yüksekliğine dikkat çekerek, "Y.’ın görev yaptığı Biyoistatistik ve Tıp Bilişim Anabilim Dalı Başkanı Profesör C. Ç.’ın da toplam 432 yayını olduğu ortaya çıktı. 2007 yılında yardımcı doçent olarak göreve başlayan Ç.’ın görev yaptığı Biyoistatistik ve Tıp Bilişim Anabilim Dalı’nda Türkiye’deki diğer üniversitelerin bölüm başkanlarının ve hocalarının yayın sayıları ise, 90 ila 152 arasında değişiyor." dedi.

PARAYLA MAKALE, MAKALE KARDEŞLİĞİ  İDDİASI..
Tolga Şahin, tümü belgeli olmasına karşın biri Malatya 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişimi engellenerek sansürlenen haberlerinin ardından, akademik camiada parayla makale yayınlatma, makale kardeşliği gibi tartışmaların alevlendiğini  yazdı.

Bu arada, söz konusu haberler, Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin eski rektörü Aysun Bay Karabulut'un yanı sıra, doçentlik ünvanı alabilmek için zorunlu olan 'Yabancı Dil' koşulunu, Rusya'dan temin ettiği 'Rusça'yı iyi düzeyde' bildiğine ilişkin bir belgeyle aşan kocası Ercan Karabulut'un, dil belgesinde yazılan dil bilgisi düzeyinin  yanı sıra imzasının bulunduğu bilimsel çalışmaların tamamının çok imzalı olması yüzünden, Karabulut'ların akademik ünvan alt yapısı açısından da sorgulanması gerektiği iddialarını gündeme getirdi.

Diğer yandan, işin Malatya ile ilgili akademisyenler yönüyle bakıldığında, Tıp Fakültesi'nde görevli olan, ancak Tıp Eğitimi almamış, başka bölümlerden mezun akademisyenlerin söz konusu haberlere konu olması da ayrıca dikkat çekti.

yenicaggazetesi.com.tr- malatyahaber.com

GÖRSEL: Yeni Çağ Gazetesi'nin internet sitesindeki söz konusu haberlerden biriyle ilgili başlıklar..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Önder (8 ay önce)
    Bu yazıdan önce keşke gelip bölüm başkanıyla tanışsaydınız. Bu yazdıklarınızdan utanırsınız.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Baturhan Uzunoğlu (9 ay önce)
    Harvard üniversitesinden teklif alan yakın zamanda doktorasını tamamlayan ve herkesin parmakla gösterdiği bir araştırma görevlisine bu iftirayı atanlar ve yorum yapanları İnönü üniversitesine bekliyoruz iftira attığınız kişiyi sorun soruşturun elinizi vicdanınıza koyun. Bu memlekette bu kafa olduğu sürece ne doktor kalır ne bilim insanı .. Yazık
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Bilgi Kirliliği Var (9 ay önce)
    Arkadaşlar akademik çalışmalar bir ekip işidir. Bir kişi her şeyi bilemez. Bu nedenle yapılan bilimsel çalışmalarda birkaç kişi görev alır. Bunların katkılarına göre makalede isimleri sıralanır. İsmi geçen Araştırma görevliside yapılan çalışmaların istatistik analizini ve yorumunu yapar. Yine ismi geçen kişi Gazi Üniversitesini başarıyla bitirmiş çok çalışkan birisidir. Onurlandırılması gerekirken eleştirilmesi çok yanlıştır. Bunu yapmak çalışkan bir akademisyeni küstürmekten başka bir işe yaramaz. Bu haberi yapanlar keşke biraz araştırma yapsalardı. Eminim böyle bir hataya düşmeyeceklerdi. Siz haber yapan kiymetli gazeteciler, Üreten insanlardan şüphe duyacağınıza, üretmeyenleri araştırsanız daha etik olmaz mı.
    %53
    %47
    Yanıtla
  • ✒️
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Vatan daş (9 ay önce)
    Bu ülkede bundan daha kötü daha ne olabilir, başımıza daha ne gelebilir dedikçe her hafta yeni süpriz haberlerle karşılaşıyoruz ama şaşırmıyoruz hiçbirine. Eskiden 25-35 yaşında öğretim üyesi olurdu, 35-45 arası yardımcı doçent 45-55 arası doçent, 55 ve üzeri profösör olurdu. (Oktay Sinanoğlu nu rahmetle anıyorum 26 yaşında ABD de profösör olmuştu istisnadır) Şimdi bakıyoruz tv te adan 35 var yok, saçında 1 tane ak yok, ismi ve ünvanı altta yazıyor profösör...
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Atıf Hoca (9 ay önce)
    Bakın arkadaşlar, evet birbirini destekleyen akademik gruplar vardır, özellikle Tıp fakültelerinde bu alışılagelmiştir ve bu yollu olmayan makalesi hemen hemen hiç yoktur. Biri ana işi yapar diğerleri tali işi yapar sıralamayı makaleyi yazan belirler. Daha önce farklı bir mevzuda bahsettiğim gibi herkes bioistatistik bilmeye mecbur değil, çalışma verilerini bioistatistik uzmanına verir o hesaplar, adam makalesini yayımlatırken emeğinden dolayı bioistatistik çiyide yazar durum bu hemşerilerim.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Yrd Prof. (9 ay önce)
    İlgili kişiler ödüllendirilmeliyken, sahipsiz malatya yine taşlanıyor.. hepsi uluslararası yayınlar, bu haber sitesi de bozdu
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Kakademi (9 ay önce)
    Üç kuruşluk akademik teşvik parası almak içi”uğruna her yol mübah bunlar için. Nasılsa akademi, doçentlik profesörlük de ayağa düştü…
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Asil (9 ay önce)
    Abk, ek, fhy ve cç şu anda güçlü oldukları için başlarına hukuki bir sonuç gelmeyebilir. Hukukçu olarak söylüyorum bu yazılanlar doğruysa bunlarda zaman aşımı yok. Güçlerini kaybederlerse bu haberler ihbar sayılıp re'sen soruşturma açılabilir. Her an ünvanlarını kaybedebilirler.
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Öz Kernekli (9 ay önce)
    o zekayı hinliğe çalıştıracağına kadar adam akıllı 1tane makaleye yoğunlaşıp 3-5 yıl araştırma yapsan yeterdi. Belki yurt dışında yayınlanırdı. Güç hırsı insanları böyle rezil eden bişey. Yazık!
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatya (9 ay önce)
    Siz parayla makaleyi idarecilik düşünen öğretmenlere ve mevcut idarecilere sorun onlar iyi bilirler.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Neredeyse tüm prestijli akademik dergiler baskı ücreti alırlar. Her derginin en 3 hakemi vardır. Yani kötü bir makaleyi iyi yerde yayinlayamazsiniz. Tip ve istatistik bölümleri zaten çok disiplinli bölůmler işbirliği içinde çalışırlar zaten, neresi yanlış bunun anlamak zor. Makale yazmayanlari eleştirmek gerekmiyor mu. Malatya gündemini güzel konularla meşgul edelim.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Zihni (9 ay önce)
    Veli ağbaba esenlik teki yolsuzluklar için dava açmıştı ne oldi acep
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Cahil (9 ay önce)
    Bunlar buzdağının görünen yüzü. Ya görünmeyen. Yalan ve yanlış bilim kıyamettir. YÖK bu konuda bugüne kadar hiç bir şey yapmadı. Bilgisayar başında deney yapmadan veri oluşturup yayın yapanlar, goggle çeviri yapıp kendi ismini yazıp yayın yapanlar ve daha bilimum hileler. Kahrolun. Bu ülke bu yalanı hak etmiyor. Atatürk'ün şu cümlesi anlayana "bir ülkenin kurulması için savaş kazanmak işin en kolay kısmı imiş, bir ülkenin bâki kalması için bilimin o ülkede hakim olması gerekir."
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Öğretmen (9 ay önce)
    Malatya milli eğitim'de öğretmenlik yapamayan onlarca kişi üniversitede akademisyen oldu.bunların bırakın dili bilmesi, bilimle alakaları yok.İnönü üniversitesindeki çalışanın en az yarısı parayla bu işi geçmiştir
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Doğru söze şapka çıkarılır, bilimde çürüme ülkeyi felakete götürür.
    %80
    %20
    Yanıtla