SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Bilmeyen Bilenden Öğrenir!'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Arzuhan Kaplan, yeni çıkan kanunlardan herkesin haberdar olması gerektiğini belirterek, "Bilmeyen bilenden öğrenebilir" dedi.

Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda kadınlara yönelik olarak verdiği yeni kanunlar konulu konferansında, yeni çıkan veya değişiklik yapılan medeni kanun, iş kanunu, genel sağlık sigortası konularında bilgi aktaran Malatya Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Arzuhan Kaplan, kadınların sorularını de cevaplandırdı.

Yeni kanunun özellikle evde çalışan kadınlara büyük imkanlar getirdiğine dikkat çeken Kaplan, 18 yaşından küçük herkesin güvencesi olmazsa dahi sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlandığını hatırlattı.

Hastanelerin acil servislerine gelen kişilerin sosyal güvencesi olmazsa dahi geri çevrilemeyeceğini söyleyen Kaplan, iş kanunu hakkında bilgi vererek, “Emeklilikte prim gün sayısı önce 5 bin idi, 7 bin oldu ve son olarak da IMF'nin dayatmasıyla 9 bine yükseltildi" dedi.

Kaplan, medeni kanununda yapılan değişiklikleri de şöyle sıraladı:

"Eski kanundaki aile reisliği kurumu ve reisin koca olduğu hükmü değiştirilmiş ve eşlerin evlilik birliğini beraberce yürüteceği hükmü getirilmiştir. Eski kanundaki eşlerin çocukların velayetini birlikte kullanacağı, ancak anlaşmazlık halinde babanın oyunun üstün olacağı yönündeki hüküm değiştirilmiştir. Yeni kanunda eşlerin velayeti birlikte kullanacağı, anlaşmazlık halinde hakimin karar vereceği hükmü getirilmiştir. Yeni kanunla eşler birbirlerinden izin almaksızın iş ve meslek seçiminde bulunabileceklerdir. Evlenme yaşı kadın ve erkek için eşitlenerek yükseltilmiştir. Aile izni ile evlenmek için 17 yaşında olmak, mahkeme kararıyla evlenebilmek için de 16 yaşını doldurmak şartı getirilmiştir. Kadın yaşadığı yerde de nafaka davası açabilecektir. Boşanma davaları taraflar isterse gizli oturumda görülebilecektir. Nafaka miktarının talep halinde her yıl enflasyon oranında artırılarak ödenmesine karar verilebilecektir. Ve böylece yeniden dava açılması gerekmemektedir. Hiç kimse zorla evlendirilemez, aksi durumda evliliğin iptali istenebilir.
İstemediğiniz biriyle evlenmeye zorlanıyorsanız Cumhuriyet savcılığına şikayet edebilirsiniz. Eğer hata, hile, tehdit veya zorla evlendirildiyseniz evlenmenin iptalini dava edebilirsiniz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız