YAZIHAN'DA TARLA GÜNÜ VE TANITIM YAPILDI.. Yazıhan Belediyesi ile DAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı ortaklaşa gerçekleştirdiği programda 31 ayrı tarım makinesinin çiftçilerin hizmetine sunulması nedeniyle tören düzenlendi, tarla günü yapıldı.
Malatya Valisi Aydın Baruş, buradaki konuşmasında, Barış Pınarı Harekatı'nda hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet diledi.
Baruş, insanın hayatını devam ettirebilmesi için gıdaya ihtiyaç duyduğunu, gıdanın ana kaynağının da toprak ana olduğunu söyledi. Vali Baruş, "Bizim medeniyetimiz toprağa ana sıfatını yakıştırmıştır. Çünkü ana demek Cenab-ı Hakk'ın vermiş olduğu iradeyle yoktan var eden demektir." ifadesini kullandı.
Yazıhan Belediyesi ile DAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı ortaklaşa gerçekleştirdiği programda 31 ayrı tarım makinesinin çiftçilerin hizmetine sunulması nedeniyle düzenlenen törene ve tarla gününe AKP Malatya milletvekili Öznur Çalık da katıldı.
Törende konuşan AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Yazıhan’ın yiğitlerini, mert insanlarını selamlıyorum. Bugün üretimin çok önemli bir ayağı ile bir aradayız. Bugün Yazıhan’ın bereketlendirdiği bu topraklarda çok önemli tarım ürünleri üretiliyor. Yazıhan Ovasında muhteşem bir tarım ürünü çeşitliliği var. Bu toprakların yapılan sulama yatırımları ile bereketlenmesine vesile olan cumhurbaşkanım Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, emekleri geçen bütün bakanlarıma, bütün milletvekillerime ve bütün bürokratlarımıza, Yazıhan Belediye Başkanımız Nevzat Öztürk’e çok teşekkür ediyorum.” dedi.
Barış Pınarı Harekatı ile ilgili orak da konuşan Milletvekili Öznur Çalık, “Bugün bereketli topraklarımızın bereketli üretimi için buradayız. Biz burada ülkemiz için üretim yapan insanlarımız ile bir ada iken, ülkemizin ekonomisine katkıda bulunurken, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü tesis etmek için sınır ötesinde operasyon yapan, Başkomutanım, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan Komutanlarımıza, Mehmetçiklerimize rabbim bütün ordu mensuplarımızı korusun. Rabbim Mehmetçiklerimizin mücadelesini muzaffer eylesin. Biz Fırat Kalkanı Operasyonunu yaparken de, Zeytin Dalı Operasyonunu yaparken de, bölgeye girerken de, ‘Giremezsiniz’ dediler, ‘Girerseniz de çıkamazsınız’ dediler, binlerce kez şükürler olsun, hem Fırat Kalkan’ın da, hem de Zeytin Dalı Harekatından zaferle, alnımızın akıyla çıktık. Yüce Rabbimize şükürler olsun. Şimdi Suriye’nin bütünlüğünü koruyarak terör örgütlerinin hepsiyle ayrı ayrı mücadele ederek, üst üste toplayarak toplu olarak mücadele ederek İnşallah Suriye’de bütün terör örgütlerini def ederek orada güvenli bir bölge oluşturacağız. Türkiye’mizin sınırlarına dokunmasınlar, sinirlerimizle oynamasınlar. Bu operasyondan da yüzümüzün akıyla çıkacağız.” dedi.
Çalık, “Ben memleketimin her karışına hizmet etmek için emrinizdeyim, Yeterki belediyelerimiz, kurumlarımız çalışsın.” diyerek, “Malatya Şeker Fabrikasının kapanmamış olmasının ne kadar doğru olduğunu bugün bir kez daha görüyoruz. Fabrikamız çalışırken, Yazıhan Ovamızda da şeker pancarı üretiliyor.” diye konuştu.
Çalık, Recai Kutan Boztepe Barajı’nın hizmete girmesi ile Yazıhan Ovası’nda üretimi artan Şeker Pancarının hasadı için tören düzenlendi. Çalık, “Burada çok büyük bir başarı hikayesi var. ‘Ne ekersek burada onu biçeriz’ cümlesini burada çok net görüyoruz. Yazıhan Ovasına su verdik, toprağı bereketlendirdik ve bu ovada ilk defa sezonda 200 bin ton şeker pancarı üretiyoruz ve bu Malatya Şeker Fabrikasında üretime dönüyor. Modern damlama sulama sistemi ile üretim kaliteye ve yüksek verime dönüşüyor. Yazıhan Ovası’nda bugün gelinen noktada çok büyük bir gurur duydum. Topraklarımız üretime dönüştü. Malatya tarımına büyük destekler veren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Tarım ve Orman Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanı Mehmet Hasdemir de ülkede ihtiyaç duyulan şekerin tamamının yerli ve milli üretimle temin edildiğini söyledi.
Malatya genelinde şeker pancarı üretiminin 245 bin tona ulaştığını dile getiren Hasdemir, şunları kaydetti:
"Birim alandan elde edilen pancar verimi dünya ortalamasının üzerine çıktı. Yazıhanlı çiftçiler bugün dünyada pancar üreten diğer ülkelerin üzerinde bir performansla pancar üretmektedir. Bu üretimin sonucu olarak Malatya Şeker Fabrikası son 20 yılın rekoru sayılabilecek bir üretime ulaştı. 2018-2019 pazarlama yılında 36 bin 810 ton olan şeker üretimi yüzde 63 artışla 60 bin tona ulaştı. Fabrika Malatya'ya büyük ekonomik katkı sağlıyor."
Yazıhan Atlı Cirit Kulübünün gösteri yaptığı programda, başarılı çiftçilere sertifika verildi.
Ardından pancar toplama ve ekme ile mısır silaj makinelerinin bulunduğu parkın açılışı yapıldı.
Yeni alınan tarım araçları ile modern pancar hasadı yapıldı. Çalık’da traktöre binerek pancar hasadı yaptı.
Bülten- malatyahaber.com- AA