Valilik salonunda yapılan toplantıda Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) konusunda detaylı bilgiler sunuldu. Toplantıda konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, Kent merkezlerinde yaşayan nüfus her geçen gün artıyor dedi.
Nüfus sayımını konu alan toplantıya Vali Halil İbrahim Daşöz, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bölge Müdürü Şemsettin Özcan, İl Özel İdare Genel sekreteri Ali Kazgan, Valilik Mahalli İdareler Müdürü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Daşöz, 1927 de başlayan ilk nüfus sayımı 1990a kadar sonu 0-5 rakamları ile biten yıllarda ve insanların o gün bulunduğu yere göre yapılıyordu. 1990dan sonra sonu sıfırlı yıllarda yapılmaya başlandı. 1927de 305.000 olan Malatya nüfusu aradan geçen 80 yıl içinde iki kez azalmış. Bunlardan biri 1954 yılında Adıyamanın Malatyadan ayrılıp il olması ile ikincisi ise 2007 yapılan son nüfus sayımında gerçekleşmiş.
Adrese dayalı yapılan sayım sonucu Malatyamız nüfus büyüklüğü açısından Türkiyenin 29. sırasında. Malatya, merkezde yaşayan nüfus itibarı ile 15.sırada. dedi.
2000 yılında yapılan nüfus sayımında Malatya genel nüfusunun 853 bin 658 olduğunu hatırlatan Vali Daşöz, son nüfus sayımına göre Malatya genel nüfusunun 131 bin 593 düştüğünü ifade etti. Malatya merkez ilçe nüfusunun 2000 yılında 381 bin 81 olduğu, 2007 sayımında ise 383 bin 185'e yükseldiği belirtildi.
Malatya merkez Hanımınçitliği, Orduzu, Dilek, Konak ve Topsöğüt beldelerinin Malatya Belediyesi'ne bağlanmasıyla Malatya Belediyesi merkez ilçe nüfusunun 46 bin arttığı da bildirildi.
Belediye Başkanı Cemal Akın ise Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile yapılan son nüfus sayımı sıhhatli olması bakımından bir çok hizmetlerin sağlıklı olarak sunulmasını sağlayacaktır. diye konuştu.
TÜİK Bölge Müdürü Şemsettin Özcanda konuşmasında Malatyanın nüfusu konusunda bilgileri içeren sinevizyon gösterisi eşliğinde toplantıya katılanları bilgilendirdi.
Özcanın yaptığı bilgilendirme sunumunda; ADNKSnin yararlarının kent hizmetlerinin başta eğitim, sağlık, altyapı olmak üzere bir çok yararları olduğunu ve sistemin sürekli olarak sağlıklı güncellenmesinde ve nüfusun köy ve şehirler arasındaki dağılım ile nüfusu artan ve eksilen ilçeler bilgileri yer aldı.