Sulama suyu yetersizliğinin büyük boyutlarda yaşandığı, özellikle il merkezinin kuzeyinde Karakaya Baraj Gölü'ne kadar olan tarım arazilerinde kanalizasyon borularının kırılarak atık suyla sulamanın yapıldığı, buna karşılık il merkezinde deprem sonraki inşaat kazılarında 3.5- 4 metre derinlikte çıkan yeraltı sularının ise beton kazıklarla engellenmeye çalışıldığı ve bu potansiyelin hiçbir şekilde değerlendirilmesinin düşünülmediği Malatya'da, bir de 'İl Su Kurulu'nun olduğu, Anadolu Ajansı'nın bu kurulun toplantısına ilişkin bir haberiyle ortaya çıktı.
Deprem sonrası yeniden imar kapsamında kent merkezi başta olmak üzere tüm temel kazılarında yüzeye yakın yer altı sularıyla karşılaşılırken, bu suların yapılacak bir drenaj planlamasıyla toplanıp eğimin de uygun olduğu güney bölgesindeki tarım arazilerine akıtılarak sulamada kullanılması en akılcı proje iken, malatyahaber.com'un da buna ilişkin haberlerine rağmen, ne Büyükşehir ne de DSİ'den buna ilişkin bir duyarlılık görülürken, ildeki 'sözde' kurullardan birinin toplantısı haber oldu ve kamuoyu bu haberle, ne işe yaradığını bilmediği bu kurulun varlığını öğrendi.
AA'nin kurulun toplantısına ilişkin haberi şöyle:
"Malatya Vali Yardımcısı Talat Tabur'un başkanlığında İl Su Kurulu Toplantısı düzenlendi.
Devlet Su İşleri (DSİ) 92. Şube Müdürlüğü binasında Vali Yardımcısı Talat Tabur başkanlığında İl Su Kurulu Toplantısı tertiplendi.
Tabur, toplantıda yaptığı konuşmada, su kaynaklarının korunması ve bu konuda planlama yapılmasının önemli olduğunu söyledi.
Kentteki su kaynaklarının korunmasıyla ilgili değerlendirmeler yapacaklarını anlatan Tabur, "Ülke su politikasında alınması gereken kararlara yardımcı olacağız." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Yönetim Kurulu Daire Başkanı Taner Kimençe ise Malatya'ya özgü konuların toplantıda ele alınacağını söyledi.
Toplantıya, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, DSİ 92. Şube Müdürü Aytaç Sucu ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı."
Bu arada, Malatya'da halen çarşı merkezi, Niyazi Mahallesi, Saray Mahallesi bölgesi başta olmak üzere birçok imar alanında, yeni inşaatlar için yapılan temel kazılarında 3.5- 4 metrede çıkan suların drenajı ile ilgili bir proje bulunmuyor. Bu bölgedeki suyun potansiyelinin değerlendirilmesi yerine, bina zeminini sağlamlaştırma adına binlerce beton kazıkla sağlamlaştırılmaya çalışılıyor.
malatyahaber.com- AA