Malatya'da Hıristiyanlığa ilişkin kitapların dağıtımını yapan Zirve Yayınevi'ne baskın düzenlenmesi; yayınevi görevlileri Alman uyruklu Tilmann Geske ile Uğur Yüksel ve Necati Aydın'ın katledilmeleriyle ilgili davada, azmettirici olduğu gerekçesiyle Varol B.A. tutuklandı. Tutuklu sayısı böylece 6'ya yükseldi.
Varol B.A.'nın, olayın kilit ismi olan Emre G.nin 13. duruşmada ve cezaevinde verdiği ek ifadeler üzerine tutuklandığı öğrenildi. Varol B.A., Zirve Yayınevinin 12. duruşmasında tanık olarak dinlenmişti.
Olayın kilit ismi Emre G. 14 Kasım 2008 günü Malatya E Tipi Cezaevi'nde avukatının yanında verdiği ifadesinde, En son görüşmemizde bana şehir dışına çıkacağını söylemişti. Konuşmalarımızın birinde Malatya'daki misyonerlerin yerlerinden bahsetti. Ancak, adres olarak veya yayınevi olarak bir şey söylemedi.'Oradaki bilgiler elimize geçerse, neler olur biliyor musun' şeklinde, konuştu, Ben tekrar sorduğumda, 'Bilgiler ile köşeyi dönebileceğimizi, hem kendisine, hem de bu bilgilerin birilerine lazım olduğunu' söyledi. Ancak, ben bu birilerinin kim olduğunun kendisine soramadım. Çünkü kendisi ile konuşabilmek belli kurallara bağlıydı. Örneğin, yürürken önünde yürüyemezdim. Kendisi sormadıkça ona bir şey soramazdım. Kendisi bana gazeteden ayrılırken, 'Benimle birlikte ol, sana devlet desteği sağlarız' demişti. Ben gazetede çalışan patronlarıma Varol B.A.'nın bana bu şekilde söz söylediğimi de hatırlıyorum. 2006 yılı, Ekim aynın sonuna doğru Varol B.A.'ın Malatya'dan ayrılacağını söyleyerek, buradaki misyonerlerin ellerinde olan bilgilerin değerli olduğunu, ele geçirilmesi gerektiğini, bu işi bana havale ettiğini, 'Senin bunu yapman lazım' diyerek beni yakamdan tutarak ve gözlerini de ayırarak beni etkiledi. 'Sen dara, düştüğünde benim haberim olur, ben sana kavuşurum' dedi" iddialarında bulunmuştu.
2006 yılı Ekim ayının sonundan itibaren, Varol B.A. ile mahkemede tanık olarak ifadesi alınıncaya kadar hiç görüşmediğine ifadesinde yer veren Emre G, Varol B.A. isimli şahıs, demin söylediğim gibi, misyonerlik ile ilgili bilgilerin değerli olduğunu, bu işi bana havale ettiğini söylemişti. Ancak, orada çalışan şahıslar bana 'öldür' şeklinde bir şey söylemedi. Ben misyonerlerin bulunduğu yerdeki bilgileri almayı bunları da Varol B.A.'ya vermeyi düşündüm. Ben Varol B.A.'ın beni bulacağını düşündüm. Kendisine güvendim. Bu şekilde hem para kazanacak, hem de devlete yardımcı olacağımı düşündüm ifadelerini ileri sürmüştü.
Zirve Yayınevinin 13. duruşmasında ise Cumhuriyet savcısının, kendisini azmettirdiğini söylediği Varol B.A. ile ilgili sorusuna Emre G., "Varol B.A., beni bir şekilde gelip buluyordu. Bana devlet desteği sağlanacağını söyledi" şeklinde cevap vermişti.
Emre G.'nin hem mahkemede ve hem de cezaevinde verdiği ifadesinden yola çıkan Cumhuriyet Savcılığının, olayın soruşturulması esnasında hakkında takipsizlik kararı veriler ve 12. duruşmada da tanık olarak dinlenen Varol B.A. hakkında olayın azmettiricisi iddiasıyla dava açtı.
Zirve Yayınevi'ndaki katliama karışan Hamit Ç., Cuma Ö., Salih G., Abuzer Y. ve kilit zanlı Emre G. olay günü, olay yerinde yakalanmış ve tutuklanmışlardı.