Tekel Malatya Sigara Fabrikası'nın, önümüzdeki günlerde üretime başlayacağı belirtilirken, "blok satış"la özelleştirme de gündemde yeralmaya devam ediyor.
KISA SAMSUN ÜRETECEK..
Tekgıda İş Sendikası Bölge Şube Başkanı Servet Akbudak, özelleştirme kapsamına alındıktan sonra, personel sayısı "asgari düzeye" indirilen, geçen yıl Haziran ayından beri de çalıştırılmayan Malatya Sigara Fabrikası'nın Mayıs içerisinde üretime geçmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi.
Akbudak, "2006 yılının Haziran ayından beri üretim yapmayan Malatya Sigara Fabrikası yeniden üretime başlayacak.
Daha önce Özelleştirme İdaresi'nin emri ile üretimi durdurulan fabrika, Tekgıda- İş Sendikası yöneticilerin Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt'la beraber, başta Özelleştirme İdaresi olmak üzere Tekel Genel Müdürlüğü, Sigara Sanayi Genel Müdürlüğü ve Sigara Pazarlama Dağıtım Genel Müdürlüğü ile yaptıkları görüşmeler neticesinde üretimin yeniden başlamasına karar verilmişti.
Sigara Sanayi Genel Müdürlüğü, fabrikanın üretime başlaması için müessese müdür yardımcılarından Derviş Süslüer'i Malatya'ya göndererek teknik çalışmalar başlattı. Üretime Mayıs ayı içerisinde Kısa Samsun sigarası ile başlanacak."dedi.
ÖZELLEŞTİRME KILICI TEPEDE..
Malatya Tekel'de üretimin başlayacağı ifade edilirken, 30 Nisan tarihli Sabah Gazetesi'nde, "Tekel'e halen 5 talip var, 15 günde satışa çıkabilir" başlığıyla aşağıdaki haber yayınlandı:
"..Tekel'e ait sigara fabrikalarının "blok satış'' yoluyla özelleştirilmesine dönük teknik hazırlıklar tamamlandı. Alınan bilgiye göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda, Tekel'e ait sigara fabrikaları bir bütün olarak satılacak. Buna ilişkin şartnameye son şekli verilirken, yetkililer, siyasi otoritenin karar vermesi halinde sigara fabrikalarının özelleştirme ihalelerine 15 gün içinde çıkılabileceğini belirttiler.
SEÇİM SONRASINA KALIR
Ancak, genel seçimler nedeniyle Tekel'in özelleştirilmesinin seçim sonrasına kaldığına da işaret eden yetkililer, şu değerlendirmede bulundular: "Biz 6 sigara fabrikasının özelleştirilmesine yönelik bütün teknik çalışmaları tamamladık. Şartnamemiz de hazır. Sadece son değerlendirme rötuşları olabilir. Halen ikisi yabancı yatırım fonu, biri hem fon hem yatırımcı, ikisi de Türkiye'de yerli ortaklarla farklı alanlarda faaliyette bulunan toplam 5 yatırımcı, Tekel'in özelleştirilmesi ile yakından ilgileniyor. Söz konusu özelleştirmeyle ilgilenen yabancı yatırımcıların fazlalığı da, daha yüksek bir fiyat beklentisi yaratıyor.''
İLK İHALE İPTAL EDİLDİ
Tekel'in sigara bölümünün özelleştirme çalışmaları 2003 yılında başlatıldı. Aynı yıl gerçekleştirilen ihalede, en yüksek teklifi 1 milyar 150 milyon dolar ile JTI verirken, Özelleştirme Yüksek Kurulu, teklifin beklentileri karşılamadığı gerekçesi ile ihaleyi iptal etti. Daha sonra, Tekel'in yeniden yapılandırma çalışmalarına başlandı. Bazı müesseseler ile pazarlama ve dağıtım müdürlüklerinin bir bölümü kapatılırken, tütün stokları da azaltıldı. Bu çalışmaların ardından, son yıllarda sürekli zarar eden Tekel kâra geçti. Tekel'in ikinci kez özelleştirme ihalesi çalışmalarında marka satışı da gündeme geldi. Ancak yapılan çalışmalar sonucunda Tekel'in sigara işletmelerinin yeniden bir bütün halinde satışına karar verildi."