SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Zamanlar Malatya'nın Bir Alkol Fabrikası Vardı

0
Güncellendi - 2020-03-18 22:18:02
Bir Zamanlar Malatya'nın Bir Alkol Fabrikası Vardı
A- A+ PAYLAŞ

SALGIN VAR, ALKOL YOK!. "KÜÇÜK BİR YATIRIMLA AÇILABİLİR.." Küresel bir salgın niteliğine bürünen ve Türkiye’yi de etkisi altına alan yeni tür Coronavirüs salgını sonrası, Türkiye’de, dezenfektan ve hijyen ürünlerinde kullanılan ve özellikle sağlık sektörü için stratejik bir ürün olan saf alkol sıkıntısı yaşanmaya başlandı. Yaklaşık 20 yıl önce Malatya’da 98 derece saflıkta çok kaliteli saf alkol üretimi yapan alkol fabrikası, “Çevreyi kirletiyor ve alkol üretiyor” iddialarıyla kapatılmıştı. Şeker - İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, “Malatya Alkol Fabrikası çok stratejik bir ürün olan saf alkolü üretiyordu. Kapatılmasıyla, altın yumurtlayan tavuk kesilmiş oldu. Ancak, küçük bir yatırım ile fabrikamızı yeniden faaliyete geçirerek, sağlık, tıp, ilaç, silah sanayii gibi sektörlerin ihtiyacını karşılayabilme kapasitesine sahibiz” dedi.

Çin’den başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan, bugüne değin yaklaşık 6 bin kişinin ölümüne neden olan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (küresel salgın) ilan edilen Coronavirüs hastalığına karşı alınan tedbirlerin başında hijyen, yani temizlik koşullarının iyileştirilmesi ve başta ellerin sık sık yıkanması olmak üzere hijyenik davranışların yoğunlaştırılması geliyor.

Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF’in yanı sıra Sağlık Bakanlığı da Covid-19 olarak da adlandırılan yeni tür Coronavirüs’e karşı alınacak en etkili tedbirin kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek olduğunu vurgularken, kişisel hijyen ve dezenfektan materyallerinde kullanılan en önemli ürünün saf alkol olduğu belirtiliyor.

Küresel ölçekte yayılan Coranavirüs, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de dezenfektan ürünlere yönelik yoğun bir talep yaratırken, şimdilerde dezenfektan ürünlerde kullanılan saf alkol sıkıntısı baş gösterdi.

Oysa aralarında Malatya’nın da bulunduğu birçok ildeki Tekel Alkol Fabrikaları, sağlık ve ilaç sektörlerinde kullanılan saf alkol üretiyor, Türkiye sağlık ve ilaç sektörlerinin ihtiyacını karşılıyor, hatta dünyaya ihraç ediyordu.

Bu fabrikalar, son 20 yılda, ya özelleştirme sonrası yok edildi ya da Malatya’da olduğu gibi “Çevreye zarar veriyor” ile doğrudan kapatıldı.

Bazı muhafazakar çevreler de, alkolü sadece 'içki' olarak algıladıklarından, güçlü ve etkili  lobileriyle bu fabrikaların sonunu getiren çalışmalar yaptılar ve etkili de oldular, içkinin çok ötesinde birçok stratejik ürün için alkol ihtiyacı olan ülkeyi dışarıdan alkol ithal etmek zorunda bıraktılar.

"Altın yumurtlayan tavuğu kestiler ama istenirse küçük bir yatırımla faaliyete geçebilir"

Malatya Alkol Fabrikası’nın kapatılmasından sonra, adeta bugünlerdeki sıkıntının yaşayacağını öngören ve sık sık bu fabrikanın kapatılmasının sağlık, tıp, ilaç, kozmetik sektörleri, hatta silah sanayii için büyük bir kayıp olduğunu vurgulayarak fabrikanın yeniden faaliyete geçirilmesi gerektiğini savunan Şeker - İş Malatya Şube Başkanı Nuri Murat’ın bu feryadı duyulmadı ya da duyulmak istenmedi.

Dezenfektan ürünlere yönelik yoğun talep sonrası Türkiye’de baş gösteren saf alkol sıkıntısı konusunda soruları cevaplandıran Şeker - İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, Türkiye’de 4 alkol fabrikasının bulunduğunu, bunların Malatya, Eskişehir, Erzurum ve Turhal fabrikaları olduğunu hatırlatarak, “Turhal ve Erzurum satıldı özelleştirmeden dolayı. Bizde ise arıtım tesisinden dolayı çevreye zarar veriyordu diye kapatıldı” bilgisini verdi.

Yıllarca bu fabrikaların kapatılmasının Türkiye için “altın yumurtlayan tavuğu kesmek” anlamına geldiğini ve fabrikaların yeniden faaliyete geçirilmesi gerektiğini savunduğunu vurgulayan Nuri Murat, “Biz, ‘Malatya'nın bu fabrikasını faaliyete geçirelim’ dedikçe, ‘Millete alkol fabrikası açıyorsunuz’ diye bizi suçluyorlardı. Oysa içeriğini bilmiyorlardı, tıpta kozmetikte, silah sanayinde Türkiye'de hijyen açısından çok fazla kullanılan stratejik bir üründür saf alkol. Bunu sadece içki anlamında anlamak yanlış bir şey. Malatya'daki fabrika 2000’li yılların başından bu yana çalışmıyor. Yaklaşık 20 yıla yakın bir süredir çalışmıyor” dedi.

“Bu yıl 5 milyon litre saf alkol üretebilme kapasitemiz vardı; bunu üretseydik, Türkiye bugün bu sıkıntıyı yaşamayacaktı”

Yıllarca melastan 98 derece kaliteli ve saf alkol üreten Malatya Şeker Fabrikası bünyesindeki saf alkol fabrikasının küçük bir yatırım bütçesi ile faaliyete geçirilebileceğini ve Türkiye'nin ihtiyacını karşılayabileceğini ifade eden Şeker - İş Sendikası Başkanı Nuri Murat, “Bu yıl 5 milyon litre saf alkol üretebilme kapasitemiz vardı; bunu üretseydik, Türkiye bugün bu sıkıntıyı yaşamayacaktı” diye konuştu.

Murat, “Bizim fabrikamızı küçük bir yatırımla yeniden faaliyete geçirilebilir. Kaldı ki melas olarak satıyoruz ama onun 3 litresinden bir litre alkol üretiyoruz. Biz bu sene Malatya olarak 16 bin ton melas ürettik, eğer alkol üretiyor olsaydı yaklaşık 5 milyon litre alkol üretebilecektik” ifadelerini kullandı.

“Malatya’daki fabrikanın ekipmanları Eskişehir’e gönderildi ama yeniden faaliyete geçirilebilir durumda”

Malatya Alkol Fabrikası’nın üretimine son verilmesinden ve kapatılmasından sonra fabrikanın bazı parçalarının Eskişehir'e gönderildiğini açıklayan Nuri Murat, fabrikanın yeniden üretime geçmesi konusunda karar verildiği takdirde çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Malatya’daki fabrikanın kapatılmaması, kapatıldıktan sonra ise yeniden açılması için sendika olarak yıllarca mücadele verdiklerini, yetkilileri konunun hassasiyeti bakımından bilgilendirdiklerini kaydeden Şeker - İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat daha sonra şunları söyledi:

“Ben bunun yıllardır mücadelesini verdim açalım çalıştıralım diye ama şimdi dünyada talep çok. Devletimiz uygun görürse, büyüklerimiz isterse ham maddeyi diğer fabrikalardan temin etmek kaydıyla fabrikaya belli bir yatırımla alkol üretimini yapabiliriz. Her zaman buna ihtiyacımız olacak. Sağlık söz konusu olunca bu her şeyin üstündedir”.

“Malatya’da 98 derece saflıkta çok kaliteli üretim yapılıyordu”

Malatya Alkol Fabrikası’nın ürettiği alkolün 98 derece saflıkta ve Türkiye’nin en kaliteli üretimi olduğunu hatırlatan Nuri Murat, yeni döneme ilişkin yeniden yapılandırma kararı alındığı takdirde, Malatya’da üretime başlanmasının mümkün olduğunu, bunun için belirli bir yatırım bütçesine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Murat, “Eskiden 4 fabrika çalışıyordu. Alkolü eskiden tekele verirdik ve tekel pazarlamasını yapardı. Malatya'nın ürettiği alkol 98 derece saflıkta ve kalite olarak çok kaliteli alkol üretimi yapıyorduk” dedi.

Şeker - İş Sendikası Başkanı Nuri Murat, Eskişehir’deki fabrikada şu anda 5 milyon litre alkol olduğu bilgisini de aktararak güncel durum için şunları kaydetti: “Eskişehir fabrikamızda 5 milyon litre alkol var. Belli izinler dahilinde veriliyor. edindiğimiz bilgilere göre pazartesinden itibaren şartları uyanlara talepler doğrultusunda verilecekmiş. Ne kadar yeterli olabilir bilmiyorum”.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

FOTO: Şeker Fabrikası arazisi içerisindeki Alkol Fabrikası'nın şimdiki 'harabe' hali

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • sedat (4 yıl önce)
    Türk Milletinin misafirperverliğin gereği kolonya kullanımı alışkanlığı geçen günlerde dünya basınında yer alışmıştı bundan gurur duyduk ancak ne yazık'ki milletimiz bu alanda'da dışa mahkum etmek isteyen bir takım eller mevcut hali hazırda'ki Şeker Fabrikamız bünyesinde faaliyet gösteren tek yerli milli alkol üretim tesisimizin kapatıldığını ve ülkemizin milyonlarca dolar zarar ettiğini öğreniyoruz tesisin acilen yeniden açılıp yeniden faaliyete geçirilip bu suçu işleyenlerin Türk Milleti adına acilen cezalandırılmaları gerekir.
    0
    0
    Yanıtla
  • nurettin (4 yıl önce)
    keşke dedikleri gibi açılsa...dezenfektan üretimi için alkol şart
    0
    0
    Yanıtla
  • turgut (4 yıl önce)
    Alkol üretiliyor günah o yüzden kapatalım ama dışarıdan alalım o günah değil mi bu safsatalarla ülkede milli ekonomi kalmadı alkol günah tütün günah şeker sağlığa zararlı bunlar bahane edilerek işsize işsiz ekliyoruz ve de milli ekonomimizi yok ediyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Ağzınıza sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali Rıza bozkurt (4 yıl önce)
    Türkiye bir an önce satılan,dış sermayeye peşkeş çekilen,ekonomik olmadığı yapay gerekçelerle kapatılan tüm tesislerini,fabrikalarını derhal açmalıdîr.Buna Gata askeri hastahaneleri ve diğerleri de dahil edilmelidir
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (4 yıl önce)
    Doğrunun ne olduğunu yetkililer neden açıklamıyorlar. Devlete çalıştırmıyorsanız satın kardeşim. Yabancı yapsın Malatya'mız kazansın ülkemiz kazansın. Rabbimden yanlışı saklayamazsınız. Heyhatt.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aslan kaya (4 yıl önce)
    Satmadiklari ve satıp yerine AVM yapmadıkları yada lüks rezidans yapmadıkları neresi kaldı saman ithal edilir hale geldik hatta bir bakanları vardı Babalar gibi satacağız diyordu....Durmak yok ithalata devaammmmm.
    0
    0
    Yanıtla
  • Canercan44 (4 yıl önce)
    Kesin acilir fabrika bitkac gune
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman (4 yıl önce)
    Sn. Editör iki husus dikkatimi çekti. Birincisi Konu Şeker Fabrikası llunca neden hep Sendika Başkanınin açıklamasına yer veriliyor. Bu Fabrikanin bir Müduru yok mu? Siz Belediye yatirimlari icin hiç Bem Bir Sen Başkanı ile veya Saglik Yatirimlari için Sağlik Iş Sendikası Başkani ile roportaj yaptıniz mı? Fabrika muduru mütevazi, Sendika Baskanı da Allah ne verdiyse. İkinci husus haberin altında Muhabirinizin ismi, internet sitenizin ismi ve Yeni Malatya Gazetesinin ismi yazıyor. Ben bundan bu haberin özel olduğunu anlıyorum. Ama bakıyorum haber araklaması ile meşhur llan ama din, iman, ahlak denince de kimseye laf bırakmayan sitede de bu haber var. Haber Merkezi yazmıslar. Muftü ile bir roportaj yapin bakalim bu emek hırsizlıgina girer mi girmez mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (4 yıl önce)
    gelen iktidarla bakın sürekli cumhuriyet dönemindeki değerleri yok etmeye çalışıyor...özellikle şuan kiler!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (4 yıl önce)
    Bu fabrika Malatya için büyük bir değerdi. Binlerce ton pancar işlendikten sonra kalan pancar posası (melas) alkol ve yem üretimi için değerlendiriliyor, ekonomiye büyük katkı sağlanıyordu. Sırf alkol üretiyor diye yobaz kafalar bu tesisi çürümeye terk etti. Biz şimdi alkolü onlarca kat fazla para vererek Çin'den alıyoruz. Oysa ki alkol sırf içmek için değil, benzine katılırsa ucuza benzin alırız. kolonya yapılırsa mikroplardan korunuruz. Ne ilginç ki şimdi aynı yobaz kafa virusten korunmak için eline dökecek alkol bulamıyor maalesef.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zibetra (4 yıl önce)
    Bu tür fabrikaların kapanmasına vesile olan ve alkışlayan dar kafalı insanlar sözüm ona "Malatyalıyım" diye söylüyorlar. Bunlar ne gerçek Malatyalı ne de vatanı milleti severler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Spartacus (4 yıl önce)
    Bu memleket hiçbir şeyi haketmiyor kapatılması iyi olmuş ancak her köşeye market açarlar başka da yatırım yapılmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • Neden iyi olmuş?
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (4 yıl önce)
    *Salgın hastalıkta bir aşı geliştirecek yada üretecek bir fabrikamız bile yok, mevcut alkol fabrikası da zamanında geri kafalılık yaparak kapatılmış. Demek ki neymiş bilimsel çalışmalara, tıbbi ilaç ve kimya fabrikalarına , bu fabrikalara makine teçhizat sağlayan makine üreticilerine destek vermek önceliğimiz olmalı, Önce bu temel hayati ihtiyaçlara yatırım yapmalıyız.İşte Ülkemizin bir eksik yönü daha ortaya çıktı, bundan ders çıkarmalıyız.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYAPLATFORMU (4 yıl önce)
    Bunlar varya bunlar yerli ve milli plan herşeye karşılar...?
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (4 yıl önce)
    Biliyorsunuz Bu alkolden içki de üretiliyor .Kapalı kalsın.Biz kolonya ve ilaç için gerekli alkolü gerekirse ithal de ederiz.Değilmi?
    0
    0
    Yanıtla
  • Yurtsever (4 yıl önce)
    Fabrika faaliyete geçmeli, üretime geçmesine katkıda bulunan siyasiler gönül rahatlığıyla övünüp alkış toplaya bilir.Toplumun herkesimi de destek verir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erkan (4 yıl önce)
    Beklenmeden faaliyete geçmeli. Bu virüs belasını atlattıktan sonra bile ileride yeni virüsler çıkacaktır. Hijyen alışkanlığı artacak. İhtiyaç var.
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim şahin (4 yıl önce)
    Ülkenin bu hale gelmesinin müsebbibi bu iktidar ve gelmiş geçmiş sağ iktidarlardır.maalesef Malatyalılar olarakta hele şu son dönemlerde bizlerde çanak tuttuk.özelleştirme; bana göre yandaşa peşkeş çekme adı altında yapılan kamu kuruluşlarını şimdi arar olduk.Şu anda peşkeş çekilen yerlere avm.ler yapılmış.bu yerlerde bugün itibarı ile istihdam edilen kişi sayısını hesaplayın,birde o günkü TEKEL ve MENSUCAT fabrikalarında o günkü çalışan sayısını kıyaslayın.ŞEKER fabrikamızda tam kapasite ile çalışmıyor herhalde.yanlış biliyorsam siz düzeltin lütfen. durun bu günler bana göre daha iyi günlerimiz.Bütün bu peşkeşler yapılırken bizler bunlar olmamalı diye haykırırken.bu halk malına sahip çıksaydı ne Malatya,nede Ülkem bu duruma düşmezdi.eee insanlar layık olduğu gibi yönetilirmiş!
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (4 yıl önce)
    Allah akıl fikir versin.Ne diyelim?Alkol sanayinin, pek çok geniş bir kullanım alanı var.Oysa olayı sadece rakı olarak algılayanlar var..Bugün kolonya ve ilaç kullanmıyan müslüman varmı?Üstelik içeride üretimi iptal edip,elin gavurundan ithal etmek nasıl bir şey?
    0
    0
    Yanıtla
  • Kapasite yokki alkol ne bilmez alkol ü icki olarak sanıyor antiseptik ne desen donar kalir ama cok bilmiş hiçbir şeyden anlamaz örnek adil gevrek yenimalatyaspor u kafaya oynarken küme düşme potasina sokan futbol un f sini bilmeyen cok bilmiş zat
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya kafaya oynarken başkan sen miydin?
    0
    0
    Yanıtla
  • Neco (4 yıl önce)
    Malatya nin neyi kaldi ülkeyi yedi bitirdiler ileri ye değil geriye giden bir ülkeyiz aklı olanda bu ülkede durmaz vergi cenneti yaşam standartları 3. Dunya ülkesi sürekli kriz ve işsizlik
    0
    0
    Yanıtla
  • Beybaba (4 yıl önce)
    Toplumun yararına olur tekrardan faaliyet göstersin bence
    0
    0
    Yanıtla
  • ibrahim çelik (4 yıl önce)
    Yazık Malatya' mızın sahibi yok : 1-Hava İkmal Kapatılır nereye taşınır Eskişehir'e ! 2-Saf Alkol Fabrikası kapatılır taşındığı yer Eskişehir! 3-Orta doğunun en büyük sümerbank fabrikası özelleştirme adı ile peşkeş çekilir AVM olur! 4-Tekel Sigara ve Tütün fabrikası da aynı akıbete uğrar 5-Yeni Malatya Spor' un en iyi oyuncusu hatır için Trabzon Spor'a verilir! 6-Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Malatya dan alınır Elazığ'a verilir! 7-Şehir Hastanesi Malatya' ya yapılmaz Malatya'nın İlçesi Büyüklüğünde olan Elazığ'a Yapılır! Daha bu örnekleri saymakla bitmez. sonuç hep hüsran Malatya' nın bu değerlerini elinden bir bir alınırken Malatya Millet Vekilleri ise Elazığ'a Kömürhan Köprüsünün yapılmasını büyük bir başarı olarak lanse ederken Malatya'ya bir çevre yolu yaptıramazlar. Yazık Malatya'ma çok yazık!
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim çelik kardeşim, farklı şehirlere yapılan yatırımları neden küçümsersin veya neden kabullenmek istemezsin ? Elazığ❤️Malatya biz biriz.Mademki Elazığ Malatyanın ilçesi büyüklüğünde müsade et de Elazığda gelişsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Biz Elazığ gelişmesin demiyoruz. Neden meteroloji bölge müdürlüğü Malatya dan alınır Elazığa verilir. Bu yüzden iki şehir birbirine husumetle bakar.
    0
    0
    Yanıtla