SALGIN VAR, ALKOL YOK!. "KÜÇÜK BİR YATIRIMLA AÇILABİLİR.." Küresel bir salgın niteliğine bürünen ve Türkiye’yi de etkisi altına alan yeni tür Coronavirüs salgını sonrası, Türkiye’de, dezenfektan ve hijyen ürünlerinde kullanılan ve özellikle sağlık sektörü için stratejik bir ürün olan saf alkol sıkıntısı yaşanmaya başlandı. Yaklaşık 20 yıl önce Malatya’da 98 derece saflıkta çok kaliteli saf alkol üretimi yapan alkol fabrikası, “Çevreyi kirletiyor ve alkol üretiyor” iddialarıyla kapatılmıştı. Şeker - İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, “Malatya Alkol Fabrikası çok stratejik bir ürün olan saf alkolü üretiyordu. Kapatılmasıyla, altın yumurtlayan tavuk kesilmiş oldu. Ancak, küçük bir yatırım ile fabrikamızı yeniden faaliyete geçirerek, sağlık, tıp, ilaç, silah sanayii gibi sektörlerin ihtiyacını karşılayabilme kapasitesine sahibiz” dedi.
Çin’den başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan, bugüne değin yaklaşık 6 bin kişinin ölümüne neden olan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (küresel salgın) ilan edilen Coronavirüs hastalığına karşı alınan tedbirlerin başında hijyen, yani temizlik koşullarının iyileştirilmesi ve başta ellerin sık sık yıkanması olmak üzere hijyenik davranışların yoğunlaştırılması geliyor.
Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF’in yanı sıra Sağlık Bakanlığı da Covid-19 olarak da adlandırılan yeni tür Coronavirüs’e karşı alınacak en etkili tedbirin kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek olduğunu vurgularken, kişisel hijyen ve dezenfektan materyallerinde kullanılan en önemli ürünün saf alkol olduğu belirtiliyor.
Küresel ölçekte yayılan Coranavirüs, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de dezenfektan ürünlere yönelik yoğun bir talep yaratırken, şimdilerde dezenfektan ürünlerde kullanılan saf alkol sıkıntısı baş gösterdi.
Oysa aralarında Malatya’nın da bulunduğu birçok ildeki Tekel Alkol Fabrikaları, sağlık ve ilaç sektörlerinde kullanılan saf alkol üretiyor, Türkiye sağlık ve ilaç sektörlerinin ihtiyacını karşılıyor, hatta dünyaya ihraç ediyordu.
Bu fabrikalar, son 20 yılda, ya özelleştirme sonrası yok edildi ya da Malatya’da olduğu gibi “Çevreye zarar veriyor” ile doğrudan kapatıldı.
Bazı muhafazakar çevreler de, alkolü sadece 'içki' olarak algıladıklarından, güçlü ve etkili lobileriyle bu fabrikaların sonunu getiren çalışmalar yaptılar ve etkili de oldular, içkinin çok ötesinde birçok stratejik ürün için alkol ihtiyacı olan ülkeyi dışarıdan alkol ithal etmek zorunda bıraktılar.
"Altın yumurtlayan tavuğu kestiler ama istenirse küçük bir yatırımla faaliyete geçebilir"
Malatya Alkol Fabrikası’nın kapatılmasından sonra, adeta bugünlerdeki sıkıntının yaşayacağını öngören ve sık sık bu fabrikanın kapatılmasının sağlık, tıp, ilaç, kozmetik sektörleri, hatta silah sanayii için büyük bir kayıp olduğunu vurgulayarak fabrikanın yeniden faaliyete geçirilmesi gerektiğini savunan Şeker - İş Malatya Şube Başkanı Nuri Murat’ın bu feryadı duyulmadı ya da duyulmak istenmedi.
Dezenfektan ürünlere yönelik yoğun talep sonrası Türkiye’de baş gösteren saf alkol sıkıntısı konusunda soruları cevaplandıran Şeker - İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, Türkiye’de 4 alkol fabrikasının bulunduğunu, bunların Malatya, Eskişehir, Erzurum ve Turhal fabrikaları olduğunu hatırlatarak, “Turhal ve Erzurum satıldı özelleştirmeden dolayı. Bizde ise arıtım tesisinden dolayı çevreye zarar veriyordu diye kapatıldı” bilgisini verdi.
Yıllarca bu fabrikaların kapatılmasının Türkiye için “altın yumurtlayan tavuğu kesmek” anlamına geldiğini ve fabrikaların yeniden faaliyete geçirilmesi gerektiğini savunduğunu vurgulayan Nuri Murat, “Biz, ‘Malatya'nın bu fabrikasını faaliyete geçirelim’ dedikçe, ‘Millete alkol fabrikası açıyorsunuz’ diye bizi suçluyorlardı. Oysa içeriğini bilmiyorlardı, tıpta kozmetikte, silah sanayinde Türkiye'de hijyen açısından çok fazla kullanılan stratejik bir üründür saf alkol. Bunu sadece içki anlamında anlamak yanlış bir şey. Malatya'daki fabrika 2000’li yılların başından bu yana çalışmıyor. Yaklaşık 20 yıla yakın bir süredir çalışmıyor” dedi.
“Bu yıl 5 milyon litre saf alkol üretebilme kapasitemiz vardı; bunu üretseydik, Türkiye bugün bu sıkıntıyı yaşamayacaktı”
Yıllarca melastan 98 derece kaliteli ve saf alkol üreten Malatya Şeker Fabrikası bünyesindeki saf alkol fabrikasının küçük bir yatırım bütçesi ile faaliyete geçirilebileceğini ve Türkiye'nin ihtiyacını karşılayabileceğini ifade eden Şeker - İş Sendikası Başkanı Nuri Murat, “Bu yıl 5 milyon litre saf alkol üretebilme kapasitemiz vardı; bunu üretseydik, Türkiye bugün bu sıkıntıyı yaşamayacaktı” diye konuştu.
Murat, “Bizim fabrikamızı küçük bir yatırımla yeniden faaliyete geçirilebilir. Kaldı ki melas olarak satıyoruz ama onun 3 litresinden bir litre alkol üretiyoruz. Biz bu sene Malatya olarak 16 bin ton melas ürettik, eğer alkol üretiyor olsaydı yaklaşık 5 milyon litre alkol üretebilecektik” ifadelerini kullandı.
“Malatya’daki fabrikanın ekipmanları Eskişehir’e gönderildi ama yeniden faaliyete geçirilebilir durumda”
Malatya Alkol Fabrikası’nın üretimine son verilmesinden ve kapatılmasından sonra fabrikanın bazı parçalarının Eskişehir'e gönderildiğini açıklayan Nuri Murat, fabrikanın yeniden üretime geçmesi konusunda karar verildiği takdirde çalışmaya hazır olduklarını söyledi.
Malatya’daki fabrikanın kapatılmaması, kapatıldıktan sonra ise yeniden açılması için sendika olarak yıllarca mücadele verdiklerini, yetkilileri konunun hassasiyeti bakımından bilgilendirdiklerini kaydeden Şeker - İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat daha sonra şunları söyledi:
“Ben bunun yıllardır mücadelesini verdim açalım çalıştıralım diye ama şimdi dünyada talep çok. Devletimiz uygun görürse, büyüklerimiz isterse ham maddeyi diğer fabrikalardan temin etmek kaydıyla fabrikaya belli bir yatırımla alkol üretimini yapabiliriz. Her zaman buna ihtiyacımız olacak. Sağlık söz konusu olunca bu her şeyin üstündedir”.
“Malatya’da 98 derece saflıkta çok kaliteli üretim yapılıyordu”
Malatya Alkol Fabrikası’nın ürettiği alkolün 98 derece saflıkta ve Türkiye’nin en kaliteli üretimi olduğunu hatırlatan Nuri Murat, yeni döneme ilişkin yeniden yapılandırma kararı alındığı takdirde, Malatya’da üretime başlanmasının mümkün olduğunu, bunun için belirli bir yatırım bütçesine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Murat, “Eskiden 4 fabrika çalışıyordu. Alkolü eskiden tekele verirdik ve tekel pazarlamasını yapardı. Malatya'nın ürettiği alkol 98 derece saflıkta ve kalite olarak çok kaliteli alkol üretimi yapıyorduk” dedi.
Şeker - İş Sendikası Başkanı Nuri Murat, Eskişehir’deki fabrikada şu anda 5 milyon litre alkol olduğu bilgisini de aktararak güncel durum için şunları kaydetti: “Eskişehir fabrikamızda 5 milyon litre alkol var. Belli izinler dahilinde veriliyor. edindiğimiz bilgilere göre pazartesinden itibaren şartları uyanlara talepler doğrultusunda verilecekmiş. Ne kadar yeterli olabilir bilmiyorum”.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
FOTO: Şeker Fabrikası arazisi içerisindeki Alkol Fabrikası'nın şimdiki 'harabe' hali