Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Malatya’nın büyükşehir olması ile birlikte vizyon ve hedeflerin çok geniş tutulması gerektiğini söyledi.
MESOB Başkanlar Kurulu, oda başkanlarının katılımı ile Mersin’de gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan MESOB Başkanı Şevket Keskin, MESOB olarak başlattıkları çalışmalarla esnaf ve sanatkarın ayağına kadar gidilerek sorun ve taleplerin dinlendiğini söyleyerek, “Sadece esnaf odaları gelmesin. Tabiiki esnafımız odaya gelecek ama oda başkanlarımızda; yönetim kurullarımızda esnafımızın yanına gitsin, esnafın ayağına gitsin. Çünkü o bizim asli görevimiz. Esnafla iç içe olmak, esnafın sorunlarını dinlemek, esnafla birebir ilgilenmek. Asıl amacımız bu. Biz esnafımıza bire bir kavuşmak zorundayız. Onların dertleriyle, iyi gününde güleceğiz, kötü gününde ağlayacağız, sevinçli ve kederli günlerinde hep yanlarında olacağız” dedi.
Malatya’da hijyen konusunda resmi ekipler sokağa çıkmadan esnaf temsilcilerinin tek tek esnafı gezerek konuyu çözdüğünü anlatan Keskin, şöyle konuştu: “Malatya’da Fırıncılar Odası, gerçekten Türkiye’de bir ilki başlattı Beyaz Önlük Kampanyası ile. Türkiye genelinde bu kampanya bir ses getirdi. Ben oda yönetimimize teşekkür ediyorum. Oda başkanlarımız esnafa hijyen konusunda çok uyarı yaptı. Biz resmi ekiplerin cadde ve sokağa inerek esnafı denetlemesine fırsat vermedik. Resmi ekipler, gidip esnafa hijyen konusunda uyarıda bulunması Ahilik Kültürüne ters gelir. Biz buna fırsat vermeden, biz kendimiz oda başkanları olarak hepimiz toplu olarak çıkıp kapı kapı dolaşarak esnafı uyardık."
Toplumun adresi olduklarını belirten Keskin, şunları söyledi: "Biz bulunduğumuz sokağın ışığıyız, biz sosyal devletin güvencesiyiz, biz toplumun omurgasıyız. Devletin yapamadığını biz kendimiz yapıyoruz. Sağlık Müdürlüğü ekipleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri esnafımıza gitmeden, biz esnafımıza gittik ve gereken uyarıları yaptık. Yapılması gerekenleri esnafa anlattık. Esnafımıza ben teşekkür ediyorum. Yapılan uyarıları dikkate alarak, yapılması gerekenleri yaptılar. Gelişmiş illeri söylemiyorum. Ama diğer iller arasında ilk 10’a girecek bir esnafımız var. Bundan dolayı esnaf camiamıza teşekkür ediyorum. Biz Malatya’da 5 binin üzerinde esnaf ve sanatkarımızı tek tek ziyaret ettik”
Keskin, Ahilik Kutlaması programının da yine Türkiye’ye örnek bir programla kutlandığını söyleyerek, bu konuda çok sayıda tebrik aldıklarını ifade etti.
Büyükşehir konusunda da konuşan Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Büyükşehir hayırlı olsun. Burada esnaf ve sanatkar kesimi biraz burada sıkıntıya girecek. Aidatlardan tutun, su, belediye vergileri ve diğer ödeme kalemleri biraz farklı olarak ödenecek. Biz şundan rahatız, biz her ziyaret ettiğimiz esnafımızın sorduğu ilk soru, kendi geçimi değil Malatya’nın büyükşehir konusudur. Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyoruz. Merkez de iki ilçemiz oldu, diğer ilçelerimiz olduğu gibi kaldı, beldelerimiz ise tamamen iptal edildi. Bu Malatya’da benim beklediğim bir olaydı. Malatya’da beldeler iç içe girmişti. Ne Malatya Belediyesi’ni doğru dürüst bir imar planı yapma imkanı vardı, ne de ilçelerin kendi başlarına yapabileceği bir çalışma vardı."
Malatya'nın bir köy kent havasında yürüyen, kendi kendisine büyüyen, biraz da kendi kendine küçülen bir il konumunda olduğunu belirten Keskin, sözlerine şöyle devam etti: "Malatya’nın özellikle büyükşehir potansiyelindeki büyümesini yakalaması lazım. Yeşil alanı ile, özellikle imar alanı ile, yollarıyla Malatya kendi başına yeni bir şehri yeni bir şehrin kurulması gerekmektedir. Belediye başkanımızın ufkunun çok geniş olması lazım, yelpazeye çok geniş bakması lazım, vizyonunun çok geniş olması lazım. Sayın Başbakanımız 2023 demişti hedef olarak, gençliğe baktı, heyecana baktı, 2071 dedi. Bugüne kadar ülkemizin önünde bir hedef yoktu. Ülke yarım asır mı gidecek, çeyrek asır mı gidecek, yarım asır mı gidecek, yüz yıl mı gidecek? Ama bugün hükümetimiz bir vizyon ve bir hedef seçti. Malatya’ya gelecek bir belediye başkanımızda en az yarım asırlık bir hedef seçmesi gerekiyor. Mutlaka Belediye Başkanının artık boynunun arkasına da bakması lazım. Artık köylere hizmet gidecek, ilçelere destek verilecek. Bu nedenle vizyonunun çok geniş tutulması gerekiyor. Belediye başkanları ilk 3 yıl işi öğreniyor, hizmete başlayacağı zaman seçime gidiyor. 3 yılda hiç kimse bir şey yapamaz. Belediyecilik kolay bir şey değil, dışarıdan gazel okumak ayrı bir şey, belediyecilik yapmak ayrı bir şey. Melih Gökçek bile belediyeciliği yeni öğrendiğini söylemektedir.”
Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ise, şöyle konuştu: “Malatya Büyükşehir olduktan sonra vergilerde artış olacak, ama bunun götürüsü olduğu kadar getirisi de olacak. Malatya’ya ayrılan ödenek daha fazla olacak ve bu durum esnafa yansıyacak. Türk Ticaret Kanunu’ndan dolayı hem Merkez Birliğinden ve hem de Halk Bankası’ndan aldığımız yetki ile tapusunu getirene kredi vermeye başladık. Yeni Cami’nin yanındaki Belediye İşhanı’ndaki esnafımızdan yaklaşık 21 kişiye kredi verdik. Eşleri ile birlikte gelip hemen kredisini kullandılar. 17 Ekim’de Başbakanımızın da katılacağı bir toplantı var. Kredi limitlerinin 150 bin TL’ye kadar çıkması, diğer taraftan da orada esnaf ve sanatkarlarımıza müjde verilmesini bekliyoruz. Malatya’da kredi konusunda esnaf ve sanatkarlarımızın hiçbir sorunu yoktur. Her gelen esnafımıza kapımız açık. Esnafımızı mağdur etmiyoruz. Şu ana kadar 8.5 milyon TL kredi verdik ve takip oranımız ise yüzde 18 civarında.”
Toplantıda MESOB tarafından son bir yıl içerisinde yürütülen çalışmalar sinevizyon eşliğinde anlatıldı.