İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Geomatik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahsin Yomralıoğlu, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili, ''Resmi kurumlar, özel sektör, herkes, aynı havuzdaki veriyi kullanacak. Böylece planlar daha akılcı, daha kalıcı, daha sürdürülebilir yapılacaktır'' dedi.
Yomralıoğlu, Malatya Belediyesi, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü ve Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı'nca Malatya Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Kentsel Dönüşüm ve Coğrafi Bilgi Sistemleri'' konulu konferansta yaptığı konuşmada, kentsel dönüşümle ilgili yapılacak çalışmalarda sağlıklı veri ve bilgiye ihtiyaç olduğunu belirtti.
Dünyada hızlı nüfus artışına bağlı göç ve buna benzer bazı sorunlar olduğunu anlatan Yomralıoğlu, artık kentlerin ilk kuruluş hallerinin yeterli olmadığına işaret ederek, bu çerçevede planlama süreçlerinin de yeterli olmadığının düşünüldüğünü söyledi.
Konumla ilgili birçok bilginin coğrafi bilgi sistemiyle internet üzerinden paylaşıma açıldığını vurgulayan Yomralıoğlu, şunları kaydetti:
''Coğrafi bilgi sistemleri şimdi evrimleşip konumsal veri altyapıları dediğimiz ağ sistemlerine dönmüş durumda. Ülkeler kendi ürettikleri konuma dayalı veri ve bilgileri tüm kurumlar arasında paylaşabilmek için yasal altlıkları oluşturmaya başladılar. Bu noktada ilk adımı 1994'te ABD'nin attığını görüyoruz. ABD'de konumsal verinin üretilmesi ve standardize bir şekilde paylaşılmasına dair bir genelge yayınlanmıştır. En son 2007 yılında Avrupa Parlamentosu'ndan çıkan bir yasada, 'AB'ye üye ülkeler, her bir harita tabanlı veri ve bilgileri belli standartta üretmeli, ülkeler arasında paylaşmalı' denildi. Türkiye olarak biz de bu yolda giden bir yolcu olduğumuz için bu teknik anlamdaki usul ve kurallara hazır olmak veya bu yolda da birtakım çalışmalar, faaliyetler yapmak durumundayız.''
Kuruluşların ortak kullanacağı veri ve bilgiyi paylaşacak altyapının oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Yomralıoğlu, ''Bu anlamda Türkiye'de son zamanlarda güzel gelişmeler oluyor. Bunların bir çoğu 2003'te başlatılan e-dönüşüm projesi içinde yer almıştır. 2004'teki Büyükşehir Belediyeleri Kanunu ile coğrafi ve kent bilgi sistemlerini kurmak belediyelere verilen bir görevdir. Ama birçok belediyemiz ne yazık ki bunun farkında değildir'' ifadelerini kullandı.
Türkiye'de ulusal coğrafi bilgi sistemleri kavramının 2006 yılında ortaya çıktığını hatırlatan Yomralıoğlu, şöyle devam etti:
''Bu Türkiye'deki tüm kamu kurumları içerisinde veri bilgi paylaşımını ortaya koymaya çalışan, temel ilkeleri ortaya koyan bir usul, esaslar zinciridir. 2011 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Bu kurum bu veri ve bilgileri hayata geçirmek için gerekli yasal altlıkları oluşturuyor. Yarın resmi kurumlar, özel sektör, herkes, aynı havuzdaki veriyi kullanacak. Böylece planlar daha akılcı, daha kalıcı, daha sürdürülebilir yapılacaktır. O zaman belki de kentsel dönüşümü konuşmuyor olacağız. Çünkü eğer biz kentleri düzenli planlamış olsaydık bugün geriye dönüp aman biz geride ne bıraktık diye kendimize sormuyor olacaktık. Ama bugün madem ki böyle bir sorunla karşı karşıyayız, gerekli araçlardan yararlanmak zorundayız.''