* Eski üsteğmen, astsubayın kendilerine, "Buradan çıkarsanız o G3 silahı bir yerlerinize monte ederler" dediğini de mahkemede doğruladı.
Malatya'daki Darbe Girişimi davası sanıkları arasında bulunmayan, ancak tanık astsubayın ifadesi üzerinde hakkında suç duyurusu yapılan, ayrıca FETÖ'yle ankesörlü telefondan bağlantı kurduğu da iddia edilen bölük komutanı üsteğmen, yakalandıktan sonra tutuklu yargılandığı mahkemede, kendisiyle ilgili ifadenin yeraldığı mahkeme kararını haber sitelerinde okuyunca görevini bırakarak eşini alıp Yunanistan’a kaçmak karar verdiğini, sınıra kadar gittiğini, sonra vazgeçip dönerken jandarmanın kimlik kontrolünde yakalandığını anlattı. Son kararname ile TSK'dan ihraç edilen eski üsteğmen, darbe gecesine ve o geceki görevine ilişkin de bilgi verdi.
Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Malatya Çakmak Kışlası'nda bulunan MEBS Alay Komutanlığında Bölük Komutanı olarak görev yaparken eşini de alıp Yunanistan’a kaçmaya kalkışan ve yakalanan, son KHK ile TSK’dan ilişiği kesilen tutuklu sanık eski Üsteğmen Muhammet D.’nin yargılanmasına başlanıldı.
-Mahkeme suç duyurusunda bulunmuştu…
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 9 Nisan 2018 tarihinde karara çıkan ve 2. Ordu eski Komutanı Adem Huduti’nin 15 yıl, 14 sanığın ağırlaştırılmış müebbet ve 2 sanığın müebbet hapis cezası aldığı Malatya Darbe Girişimi davasının 28 Şubat 2018 tarihli duruşmasında MEBS Alay Komutanlığında görev yapan Astsubay T.Ö., tanık olarak dinlenmişti. Tanık T.Ö.’nün ifadeleri üzerine Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti, ’15 Temmuz gecesi görevli oldukları birlikte darbe girişimini destekler ifadeler kullandıkları’ iddia edilen rütbeli askeri personel Muhammed D., Volkan K. ve Sinan B. hakkında suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırmıştı.
-Mahkemenin kararını okuyunca Yunanistan’a kaçmak istemiş
MEBS Alay Komutanlığında Bölük Komutanı olarak görev yapan eski Üsteğmen Muhammet D., yakalandıktan sonra yargılandığı davada verdiği ifadesinde, “Hakkımda mahkemenin vermiş olduğu kararı bir internet sitesinde okuyunca, korktum ve 8 aylık hamile olan eşimi de yanıma alarak Malatya’dan İstanbul’a gittim. Malatya’daki evim ile babam ilgilendi. Burada Yunanistan’a kaçmak için Suriyelilerle irtibata geçtim. Yunanistan’a kaçmak için Suriyelilere para verdim. Suriyelilerle anlaşarak İpsala’ya gittim. Yunanistan’a kaçmak isterken vazgeçtim ve geri dönerken jandarmanın yaptığı kimlik kontrolünde yakalandım. Yunanistan’a gitmek isterken üzerimde 2 bin 500 Euro vardı. Asıl amacım Almanya’ya gitmekti, haberlerde Almanya’da daha iyi davranıldığını okumuştum. Ama Almanya’ya nasıl gideceğimi bilmiyordum” dedi.
-Ankesörlü telefondan askerleri aramış olabilirmiş…
Hakkında ankesörlü telefon ile FETÖ üyeleri ile bağlantı kurma iddiası da bulunan eski üsteğmen Muhammet D., ankesörlü telefon ile kışladan çarşı iznine giden askerlerin kendisini aramış olabileceğini, kendisinin bölüğündeki askerlere her hangi bir problemle karşılaştıkları takdirde kendisini aramaları hususunda talimat verdiğini iddia etti. Mahkeme heyetinin, aramaların hafta içinde olduğunu hatırlatması üzerine ise eski üsteğmen Muhammet D., hafta sonları şehir merkezinde toplumsal toplantı ve önemli günler olması halinde askerlere hafta içi çarşı izni verdiklerini ileri sürdü.
Kendisinin Harp Okulu'ndan 2010 yılında mezun olduğunu ve son KHK ile TSK’den ilişiğinin kesildiğini belirten eski üsteğmen Muhammet D., üniversite mezunu olduğunu ve FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün yardımı ile Kara Harp Okulunu kazandığı iddiasını kabul etmedi.
-“O gece görev yerimiz Belediye ve Valilikti”
15 Temmuz hain darbe girişimi gecesi MEBS Alay Komutanlığında kendisinin dışarı çıkartılmak üzere araç ve personel ayarladığı iddiası ile ilgili olarak eski üsteğmen Muhammet D., “Ben o gece evdeydim. Verilen emir üzerine kışlaya gittim. MEBS Alay Komutanın emri üzerine (Eski Albay Mehmet Ergün, darbe girişimi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı) KOKTOD (Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme) konusunda birliğimi hazır tuttum. Ben o gece ‘Belediyeye, ikinci emir olarak da Valilik ya da İnönü üniversitesine gideceğiz’ demedim. ‘KOKTOD’daki görev yerimizin Belediye ve Valilik olduğunu söyledim. Belediyeyi basmam ya da valiliği basmam konusunda bir emir olsaydı bunu uygulamayacaktık. Bize görev verildi. Bize verilen görev Belediye, ikinci görev bölgemiz ise Valilik ya da İnönü Üniversitesi idi” iddiasında bulundu.
-“Kalkışmanın anlamını bilmiyorsun, nasıl üsteğmensin?”
Eski üsteğmen Muhammet D., mahkemeye ifade verirken, “Ben kalkışma kelimesinin dahi ne anlama geldiğini bilmiyordum” demesi üzerine, mahkeme heyetinin, “Sen nasıl üsteğmensin, kalkışmanın ne olduğunu hiç mi okumadın?” tepkisiyle karşılaştı.
-“Astsubay bize dedi ki..O G3…”
Darbe girişimi davasının duruşmasında aleyhinde ifade veren tanık astsubay T.Ö.,’nin kendilerine söylemiş olduğu sözü doğrulayan eski üsteğmen Muhammet D.,”Bize, ‘Buradan (kışladan) çıkarsanız o G3 silahı bir yerlerinize monte ederler’ dedi.” ifadesini de kaydetti.
Duruşma ileriki bir tarihe ertelenirken, mahkeme heyeti tutuklu sanık Muhammet D.’nin tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı.
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: 15 Temmuz gecesi Darbe Girişimini öğrenince Valilik önüne toplanan vatandaşlar