Temel atma ve açılış törenlerine katılmak üzere Malatyaya gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Domuz Gribi virüsünün değişikliğe uğraması olasılığına karşı önlemlerin alındığı Kenenin neden olduğu hastalığa karşı ise kene olayının hastalığın olduğu şehirlerde tedavi kapasitelerinin arttırıldığını ifade etti. Akdağ, TBMMde kısa süre önce geçen Anayasa Paketi ile ilgili olarak da "Vatandaşımız şöyle demokrasinin tadını iyice bir tatsın" dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Malatya'daki programına Vali Ulvi Saran'ı ziyaret ederek başladı. Bakan Akdağ'a AKP Malatya Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık, İhsan Koca ve Mehmet Şahinde eşlik ettiler.
Ziyaret esnasında Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hükümet olarak son dönemlerde sağlıkta değişim ve dönüşüm projesini hayata geçirerek vatandaşların sağlık hizmetlerinden daha üst düzey yararlanmalarını sağladıklarını öne sürerek, Eski muayenecilik anlayışı, bıçak parası gibi kötü işler ortadan kalktı. Yatalak hastalara evde sağlık hizmeti başlatıldı. Aile hekimliği uygulamalarına geçildi dedi.
Bakan Akdağ, Anayasa Değişikliği ile ilgili olarak da "Umut ediyorum ki bu paket vatandaşımızın karşısına referandum olarak çıkacak. Gerçekten Türkiye, dünyanın gelişin ülkeleri içerisinde parlayan bir yıldızı durumuna gelmiştir. Bu anlamda hükümet olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Demokrasilerde halkın iradesi esastır. Halkın iradesini bütün kuvvetlerin üzerinde tutmamız gerekir. Demokrasinin anlamı bu.Yani halkın iradesi yerine başka vesayetlerin hakim olduğu yönetimlere aslında kamil demokrasiler demek mümkün değil. Bütün çabalar bunun içindir. Vatandaşımız şöyle demokrasinin tadını iyice bir tatsın. Bu anayasa bunun için yapılıyor. Türkiye'de üzülerek ifade etmek lazım ki; anayasalarımızın geçmişine baktığımız zaman 1960'dan itibaren Türkiye'de darbe Anayasası var" savında bulundu.
Bakan Akdağ bir basın mensubunun Domuz Gribi ve Kene ile ilgili sorusunu yanıtlarken de şunları söyledi:
"Domuz Gribi artık sonlandı. Ancak virüsün bir değişikliğe uğraması ihtimaline hem bilim adamlarımız, hem ilgili birimlerimiz ve hem de bakanlığımız gerekli tedbirleri almış biçimde. Bekliyoruz, bir anlamda. Hazırlıklarımızı aslında yapmış durumdayız. Tabi biliyorsunuz, ilaç stokları gibi hususlarda bir sıkıntımız yoktur. Bir tarafta da Türkiye'de suni solunum cihazları ile belki de vantilatör dediğimiz cihazlarla bakım yapabileceğimiz yatakların sayısını da bu vesile ile çok arttırdık. Yoğun bakım yataklarının yeteri kapasitede olması bu ülke için çok önemli.Kene ile ilgili en önemli husus vatandaşın dikkatli olmasıdır. Bu noktada da bilim adamları ile Tarım Bakanlığı ile çok yoğun çalışmalar yaptık. Ama en önemli nokta özellikle kırsalda yaşayan vatandaşımız, köylümüzün, hayvancılıkla ilgilenen, tarlada, bağda, bahçede iş yapan köylümüzün kendisini korumasıdır. Bunu için giysili olarak kırsala çıkmak çok önemli. Ayakların, bacakların çıplak kalmaması lazım. Kolların çıplak olmaması lazım. Vatandaş evine döndüğünde mutlaka kene kontrolü yapmalıdır. Öyle bir iş oldu ki, şehirlerdeki insanlar, bu Kenenin yaydığı hastalığın yaygın olduğu mevsim ne zaman? Haziran, Temmuz aylarında. Belki Mayıs'ın ortasından sonra, bir tedirginlik hissetmeye başlıyorlar. Çünkü, ulusal televizyonlarda yayınlar başlıyor. Oysa şehirlerde bugüne kadar hastalınmış hiç kimseyi görmedik biz. Kırsalda hastalık oluyor. Köylümüzde öteden beri keneye alışkın olduğu için, 'Bana bir şey olmaz' düşüncesi ile dikkatsiz davranabiliyor. Kenenin yaydığı hastalığın göründüğü şehirlerde tedavi kapasitelerimizi arttırdık. En önemlisi vatandaşın kendisini korumaya gayret etmesidir."
Bakan Akdağ bir basın mensubunun mevcut Devlet Hastahanesinin yenisi yapılınca yıkılacak olmasının o bölgedeki vatandaşlar tarafından olumlu bakılmadığı şeklindeki sorusu üzerine, Bölge Eğitim Araştırma Hastahanesinin temelini atacağız. Uzun süre böyle bir Hastahane yapılması için çalışma içerisindeydik. Arsa arayışımız sonuçlandı ve temel atma aşamasına geldik. Bu hastahanenin kapalı alanı 100 Bin Metrekare olacaktır. Mevcut 2 hastahane ve ilçelerdeki hastahanelerin toplamı bile bu kadar kapalı alana ulaşmıyor. Hasahanede 468 hasta yatak odası bulunuyor. Bunlardan 312si tek kişilik, 156sı ise 2 kişiliktir. Ayrıca 100 yoğun bakım yatağı 10 da Yanık Ünitesinde yatak olmak üzere 750 yatak kapasitesine sahip olacak. Tabii zorunluluk halinde yatak kapasitesi 900e kadar ulaşabilecektir. Yeni hastahane bitmeden mevcutların yıkılması söz konusu değildir. Yeni bina bittiğinde ihtiyaçlara göre değerlendirmeler yapılabilir dedi.
Vali Ulvi Saran, Bakan Akdağa kayısı ve kuruyemişten oluşan bir tepsi hediye ederken Bakan Akdağ, "Sağlık Bakanlığı olarak, şişmanlıktan korunma, doğru beslenme programı başlatıyoruz. Sigarada olduğu gibi.Çünkü hastalıklar açısında sigara ve birde şişmanlık hareketsizlik çok önemli iki hazırlayıcı unsur. Vatandaşlarımıza bol bol kayısı yemelerini tavsiye ediyoruz" dedi.
BELEDİYE ZİYARETİ..
Bakan daha sonra Belediyeyi ziyaret etti.
Belediye ziyaretine ilişkin belediye basın bürosunca yayınlanan bülten şöyle:
"Çeşitli inceleme ve temel atma törenlerine katılmak üzere Malatyaya gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Belediye Başkanı Ahmet Çakırı ziyaret etti.
8 Mayıs Cumartesi sabah saatlerinde gerçekleşen ziyarete, Bakan Akdağın yanı sıra Vali Ulvi Saran, Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık, Mehmet Şahin, İhsan Koca, Ak Parti İl Başkanı Mustafa Şahin ile birlikte kalabalık bir heyet katıldı.
Ziyaret sırasında Sağlık Bakanı Recep Akdağa kısa bir brifing veren Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Bakan Akdağı Malatyada ağırlamaktan büyük mutluluk ve onur duyduklarını belirtti.
Malatyanın 400 bin dolayında nüfusunun olmasına rağmen, Malatya ile birleşen 2 ilçe ve 8 belde belediyesinden dolayı şehirleşmenin olumsuz etkilendiğini söyleyen Başkan Çakır, bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması ve şehrin sağlıklı bir şekilde büyümesi için ortak çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Bazı Belediye çalışmaları hakkında kısa bilgiler de veren Başkan Çakır, Türkiyenin sağlık alanında yaşadığı gelişmelerden Malatyanın da nasibini aldığını söyledi. Çakır ziyaret sırasında Bakan Akdağa kuru kayısı ile kayısı kristali hediye etti. Bakan Akdağ, Başkan Çakırdan kayısıyı alırken sağlıklı beslenme için kayısı tavsiye ettiklerini söyledi.
Belediye Başkanı Ahmet Çakırın şahsında tüm Malatyalılara selam ve hürmetlerini sunan sağlık Bakanı Recep Akdağ ise Belediyelerin bir şehrin altyapı ve imarını ilgilendiren önemli kurumlar olduğunu belirterek, bu anlamda Malatya Belediyesinin yaptığı hizmetleri takdirle karşıladığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı ile Belediyelerin birçok ortak çalışmalarının olduğunu kaydeden Bakan Akdağ, temiz içmesuyu ve kuduz mücadelesi konusunda önemli mesafeler katedildiğini bildirdi.
Sağlık konusunda da Belediyelerin Sağlık Bakanlığının önemli bir iş ortağı olduğuna da değinen Akdağ, Malatya Belediyesinin bu konudaki hassasiyetlerini biliyor ve kendilerine teşekkür ediyorum dedi."