Malatya'da eski hal binasının ve köy garajının yerini satın alan Corio ve Acteuum Grupları, burada yapacakları alışveriş merkezinin projesini dahi hazırlamışlardı. Ancak yer tesliminin gecikmesi, daha sonra Malatya Belediyesi ile mahkemelik olunması, bu arada Malatya Park Alışveriş Merkezi'nin kısa sürede tamamlanarak hizmete girmesinin, bu alanda planlanan proje dışında yeni bir konseptin gündeme gelmesine yolaçtığı belirtildi.
Geçtiğimiz hafta partisinin "nöbetçi milletvekili" olan AKP'li Mehmet Şahin, yakından tanıdığı yabancı kökenli bu firmaların konsept değişikliği yaptığını ifade etti.
NE PLANLANIYORDU?
Malatya Belediyesi'nin eski hal binası, camisi ve köy garajının bulunduğu alanı 52.5 milyon TL (52.5 trilyon lira) bedelle satın alan firmanın, buraya "MİLİDYA ALIŞVERİŞ MERKEZİ" kuracağına ilişkin bilgi ve fotoğraflar, bu firmaların proje tanıtımına ilişkin internet yayınlarında yeralmıştı.
Konsept değişmeden önceki proje şöyle anlatılıyordu:
"*Malatyadan 33 bin 400 metrekarelik arazi alan Corio burada 50 bin metrekarelik bir alışveriş merkezi gerçekleştirmek için yine Hollanda merkezli Acteuum Grup ile stratejik ortak oldu. 2010 yılında projenin tamamlanmasının ardından kira değerleri üzerinden belirlenecek bir bedel karşılığında alışveriş merkezini Acteuumdan satın alacak olan Corio bu ortaklık çerçevesinde Anadoluya 300 milyon Euroluk yatırım yapacak.
*İlk modern merkez
395 bin nüfuslu Malatyanın Türkiyenin en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer aldığını söyleyen Corio yetkilileri projenin şehirdeki ilk modern bölgesel alışveriş merkezi olacağına dikkat çekerek "Türkiyede yüzde 1.83 olan nüfus artış hızı Malatyada yüzde 3.26ya kadar çıkıyor. 722 bin kişiyi kendisine çekebilecek bir lokasyonda olduğunu belirtilen ve 2 katlı olması planlanan prıojede bir hipermarket, bir yapı market, sinema ve yeme içme alanları olacak.
*İnşaatı Acteuum tarafından gerçekleştirilecek olan proje 110 milyon Euroya mal olacak. Acteuum ile anlaşmaları gereği farklı şehirlerde de stratejik ortaklık yapacak olan Corio projenin kiralamsı konusunda da Atreum ile işbirliği içinde olacak.
*Doğunun kalbi
Malatyanın nüfusu ve ticari aktiviteleriyle Doğu Anadolu bölgesinin kalbi olduğunu söyleyen Corio Türkiye CEOsu Koray Özgül, şöyle konuştu: "Bu güçlü ve canlı şehirde henüz modern bir alışveriş merkezi yok. Biz bu durumu değiştirmek istiyoruz. 50 bin metrekare büyüklüğündeki bu alışveriş merkezi, çok dominant olan lokasyonu ile çok sayıda markanın şehirde kalabilmesini sağlayacak. Corionun Türkiyedeki deneyimi bu projeye çok katkı sağlayacak."
*Doğu Anadoluda yatırıma devam
DOĞU Anadolunun kapısını ilk olarak Malatya ile açan Corio Türkiyenin CEOsu Koray Özgül, yeni projeleri için şunları söyledi: "Doğu Anadoluda yapmayı düşündüğümüz projelere Malatya ile start vermiş olduk. Şehrin 400 bin nüfusuna ilk biz kapılarımızı açıyor olacağız. Bu açıdan oldukça mutlu ve heyecanlıyız. Bizim için önemli projelerden biri olan Malatyanın ardından başka projelerle Doğu Anadoludaki yatırımlarımıza devam ediyor olacağız."
*Malatyadaki alışveriş merkezi projesi için Rekabet Kurumunun onayını bekleyen ve Avrupanın halka açık en büyük şirketleri arasında yer alan Corionun dünyada 6.5 milyar Euro değerinde bir portföyü var.
Türkiyeye 1 milyar Euroluk yatırım hedefini gerçekleştiren Corionun Türkiyenin yanısıra Fransa, İtalya, İspanyada da alışveriş merklezleri bulunuyor.
Türkiyeye ilk yatırımını 2005te Akmerkezin yüzde 46.9unu alarak ortak olan Corio bu alıveriş merkezi ile toplam proje sayısını 9a çıkarıyor."
TÜRKİYE'DEN ÇEKİLİYOR..
Hollanda kökenli Corio adlı firmanın, Türkiye pazarından çekildiğine ilişkin haberler de, 31 Aralık 2009 günkü gazetelerde yeraldı.
Milliyet'te, 31 Aralık 2009'da "Corio Türkiye Pazarından Çekiliyor" başlığı ile şu haber yayınlanmıştı:
"Hollandalı devin sürprizi şaşkınlık yarattı. Akkoza ve Akasya Acıbademdeki hisselerini devretmek için hazırlanan şirketin, Türkiye pazarındaki zararının yaklaşık 3 milyon euro olacağı tahmin ediliyor
Akmerkezin yüzde 46.5 hisselerini satın alarak 2005 yılında Türkiye pazarına giren Hollandalı gayrimenkul yatırım şirketi Corio, Türkiye pazarından çıkmaya hazırlanıyor.
Türkiye pazarına girdiğinde kira gelirinin gayrimenkulün yatırım bedelini karşılama süresinin kısalığı karşısında hızlı bir şekilde yatırımlarını artıran Corio, proje sayısını kısa sürede artırmıştı. Hollandalı dev, kriz yılı 2008e kadar İstanbul ağırlıklı olmak üzere Türkiye genelindeki proje sayısını 10a çıkarmıştı. Ocak 2008de ise Corio Türkiye CEOsu Koray Özgül, yaptığı açıklamada, Maksimum yatırım limiti yok. Yeter ki sağlıklı ve ekonomik projeler bulalım sözleriyle yatırımda limitleri olmadığını ortaya koymuştu.
3 milyon euro zarar
Krizin AVMlerde yarattığı etkinin Corionun Türkiye ile ilgili düşüncelerinde değişiklik yarattığı biliniyor. Ekonomik krizin tavan yaptığı dönemde kiracılar, AVM işletmelerine kiraları düşürmeleri konusunda yoğun baskı yapmışlardı. Bunun üzerine Türkiye yatırımlarını gözden geçiren Corio, ilk hamlede küçük hissedar olduğu yatırımlardan çıktı. Şimdi, şirket, Türkiyede yürüttüğü Akkozadaki yüzde 25 ve Akasya Acıbademdeki yüzde 7 hissesini devretme sürecinde.
Akkoza, Corionun portföyünde yer alan 73.4 milyon euro değerinde bir proje. Akasya Acıbadem ise şirketin sabit proje portföyünde yer alıyordu. Corio, ortaklık döneminde projeye 6 milyon 100 bin euro yatırım yapmıştı.
Tarsus ve Malatyadaki AVMler
Yapılan tahminlere göre, her iki projeye yatırdığı parayı aldığında Corio 3 milyon euro zarar etmiş olacak. İşlemler 31 Aralık 2009 itibariyle sonuçlandırılmaya çalışılıyor.
Alınan bir diğer bilgiye göre, Corio, Acteeum Grubu ile olan işbirliği faaliyetlerini de yeniden yapılandırma yönünde ortak karar aldı. Bu arada Hollandalı devin, Tarsus ve Malatya alışveriş merkezi projelerinde ise çalışmalar sürüyor. Malatyadaki proje, şirketin proje portföyünün bir parçası ve bu kapsamda, daha iyi piyasa koşulları beklentisiyle geçici olarak askıya alındı. Şirketin taahhüt edilmiş sabit proje portföyünde yer alan Tarsusdaki alışveriş merkezi projesinin ise ön geliştirme çalışmaları tamamlanmak üzere. AVMdeki kiralama çalışmaları ise sürüyor. Projenin inşaat işleri 2010 yılının ikinci çeyreğinde başlayacak ve tesisin tahminen 2011 ortalarında açılması bekleniyor. Corio her iki proje için de satışa çıkacak.
CORIONUN TÜRKİYEDEN ÇIKMASI İÇİN 3 NEDEN
-Corio, Türkiyeye 2005 yılında girdiğinde kira gelirinin yatırımı karşılama rasyosu 120 civarındaydı. Oysa ki, 5 yıllık süreçte bu oran 240a çıktı.
- Kira gelirleri düşerken, arsa maliyetleri arttı. Bu, AVM yatırımlarını pahalı hale getirdi.
- Peşpeşe açılan ve açılacak AVMler nedeniyle kira gelirleri düşüş eğiliminde. Bu düşüş, gelecek yıllarda artarak devam edecek."
BELEDİYE İLE MAHKEMELİK..
Firmanın yerin geç teslimi ve bazı taahhütlerin yerine getirilmediği gerekçesiyle Malatya Belediyesi ile mahkemelik olduğu ve davanın devam ettiği biliniyor.
Firma, bu davayı Malatya'da Ali Bakan adlı avukat aracılığıyla götürüyor. Ali Bakan, aynı zamanda Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu'nun eniştesi de olan AKP İl 2. Başkanı Avukat Bülent Tüfekçi ile birlikte aynı büroyu kullandığı için, bu davayla ilişkisi açısından haber konusu olmuştu.
Firmanın önceki proje için yayınladığı tepe görüntüsünde ilginç bir durum da dikkat çekti. Bu görüntüye göre, Malatya Belediyesi'nin firmaya satmadığı İtfaiye bölümü projenin yeşil alanına dahil edilmiş.