SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Bir 'Malatya Yıkımı'nın Öyküsüdür..

Bu Bir 'Malatya Yıkımı'nın Öyküsüdür..
A- A+ PAYLAŞ

2008 yılında doğanlar bugün 14 yaşında. Onlar TEKEL Fabrikasını hiç görmediler. 14 yıl önce Malatya’nın bir TEKEL Fabrikası vardı. Ve 14 yaşında olanlar ile  ondan sonra doğanlar Malatya’da binlerce aileden bir üyesinin işçi olarak, binlerce ailenin de tütün yetiştirerek geçimini sağlamasına aracı olan TEKEL Sigara Fabrikası’nı hiç bilmeyecek. Malatya’nın “zamanına tanıklık” eden TEKEL’in duvarındaki saatini hiç görmeyen nesiller için “zaman” Malatya’da geçmişe dair kentin “hafızası formatlanmış” bir şekilde geçecek. Artık arşivlerde yer alan TEKEL Sigara Fabrikası'nın duvarındaki fabrikayla yaşıt saat, ülkenin kurucusu, ulusal kalkınma projelerinin mimarı Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm saati olan 09.05'te durdurularak, tarihe de adeta not düşülmüştü.

Özelleştirme süreci Malatya’da “tarih silinerek” gerçekleşti. Çok değil, 14 yıl önce Malatya’dan ayrılıp bugün kente dönenler, ne Sümer Mensucat Fabrikası’nı görebilecek, ne de TEKEL Sigara Fabrikası’nı. 14 yıl önceki Malatya’yı gözlerinin önüne getirdiklerinde “bir hafıza kaybı” yaşayacak.  Sokaklar ve caddeler “cilalanmış” olsa da, bu kentin insanları için gelecek parlak olmayacak. 

Malatya TEKEL satıldıktan sonra, dış cephesi boyanıp süslenirken, içindeki makineler arka kapıdan kaçırılmış, ardından da koca fabrika toz bulutları içinde kalmış, toz bulutunun dağılmasından sonra ise Malatya’ya iş ve aş üreten 70 yıllık koca çınar yerinde yok olmuştu. 

Malatya Tekel Sigara Fabrikası’nın kuruluş hikâyesi 1925 yılına dayanır; 1925 yılında tütün atölyesi olarak kurulmuş, 1939 yılında da Malatya Sigara Fabrikası’na dönüştürülerek özelleştirildiği 2008 yılına kadar çalıştırılmıştı. 

Malatya TEKEL Tütün ve Sigara Fabrikası, Cumhuriyetin ilanı sonrası üretime geçen Türkiye’nin ilk sigara fabrikası olması bakımından özel bir ilgiyi hak ediyordu ama fabrika binası Mayıs 2011’de tamamen ortadan kaldırılırken, olayın kent tarihi, kent ekonomisi ve kent kültürü açısında ifade ettiği anlam ve önem hiç kıymetlendirilmedi. 

70 YIL İŞ VE EKMEK VERDİ 

TEKEL’in özelleştirme kapsamına alınan Malatya, Samsun, Tokat, Adana, İstanbul Maltepe ve Bitlis Sigara Fabrikaları, makine, teçhizat, bina ve arsalarıyla birlikte bir blok olarak, 2008 yılında 1 milyar 720 milyon dolar karşılığında İngiliz- ABD ortaklığı olan BAT şirketine satıldı.

BAT firması, üretim faaliyetlerini devam ettireceği fabrikalar arasına Malatya TEKEL’i almamış; fabrika 2008′den itibaren devre dışı bırakılmıştı. Özelleştirme sonucunda, 70 yıla yakın Malatya’ya iş ve ekmek sağlayan TEKEL Sigara Fabrikası, 2011 yılının Şubat ayında tamamen yıkıldı; arazisi ise aralarında Malatyalı işadamlarının bulunduğu bir gruba 20 milyon dolar karşılığında satıldı. 

Malatya ekonomisinin simgelerinden olmasının yanı sıra, sosyal yaşamın da lokomotiflerinden olan Tekel Sigara Fabrikası’nın yıkımı sadece bir fabrikanın yıkımı değil, aynı zamanda Malatya kent ekonomisinin büyük bir aktörünün yanı sıra sosyal ve kültürel yaşamının güçlü bir renginin de silinip atılmasıydı aslında.

TEKEL  EYLEMLERİ 

TEKEL Sigara Fabrikası’nın üç – otuz paraya özel şahıslara satılmaması için 2004 ile 2008 yılları arasında uzun ömürlü, fakat sonuçsuz kalan işçi eylemleri ile yapıldı. Bu eylemler, fabrikanın yok edilmesini engelleyecek toplumsal güce ulaşamadı. İktidar partisi AKP’li siyasiler, şehrin ekonomisine yönelik bu yok edişin yaratacağı vahim zararları bilmelerine karşın, koltuklarını kaybetmemek için sus-pus oldular ve hatta kimi zaman canhıraş bir şekilde bu talanı savundular. 

Muhalefet her zamanki gibi üzerine ölü toprağı serpilmiş gibiydi; varla yok arasında etki yaratmaktan çok uzak açıklamalar yapmakla yetindiler Malatya TEKEL yok edilirken.

Malatya’da STK yöneticileri diye ortada gezinenler ise fabrikanın yeni sahiplerine yaranmanın çabasına girdiler, bırakın Malatya TEKEL’in kapatılmasına karşı çıkmak, iktidarı üzmemek için dillerini yutarak seyrettiler bu yok oluşu.

Takvim yaprakları 20 Aralık 2004 tarihini gösterdiğinde TEKEL Sigara fabrikalarının yeniden özelleştirilmesi için satış ihale ilanının yayınlanmasına tepki gösteren işçiler, Malatya TEKEL fabrikası önünde eylem yaptı. 

Eyleme destek veren CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu ise, ekmeğin siyasetinin olamayacağını belirterek, bugünleri tahayyül ederek, "TEKEL'in özelleştirilmemesi için her türlü çabayı göstereceğiz. TEKEL'in satılmasından 5 yıl sonra Türkiye'deki sigara fabrikalarına Amerika'dan tütün getirilerek üretim yapılacak" ifadelerini kullanmıştı. 

Takvim yaprakları 24 Şubat 2005’i gösterdiğinde ise Malatya Sigara Fabrikası'nda çalışan işçiler, saat 22.00'den itibaren 1 günlük işyerini terk etmeme eylemi başlattı. Vardiya çıkışında işçiler fabrikadan çıkmazken, izinli olan işçiler de fabrikaya gelerek eyleme destek verdi. 

Tekel Sigara Fabrikası'nda, 12 Kasım 2005 tarihinde, makinelerin artık sonsuza dek duracağının işareti olarak, çalışma düzeninin tek vardiyaya indirilmesi nedeniyle işçiler fabrika çıkışında eylem yaptı. 

Eylemlerden biri de 3 Ocak 2006 tarihinde gerçekleştirildi: İşçiler Adana ve Malatya TEKEL Sigara Fabrikalarının kapatılacak olmasına tepki göstermek amacıyla bazı işçiler soyunarak İnönü Caddesi’ni trafiğe kapattı. 

"Malatya uyuma fabrikana sahip çık", “Ülkeyi soymadık, soyunacağız" sloganı atan TEKEL çalışanları, dondurucu soğukta soyunarak fabrikalarını savundu ama yıllarca emek verdikleri ekmek teknelerinin vahşi özelleştirme politikalarına kurban edilmesine engele olamadılar. 

 İŞÇİLER FABRİKADAN AYRILMADI 

TEKEL Malatya Sigara Fabrikası'nın kapatılmasına karşı başlatılan tepkilere TEKEL'de çalışan işçiler farklı bir boyut getirerek, 18 Ocak 2006’da günü gece fabrikayı terk etmeme eylemi başlatmıştı. Eylemde konuşan Dönemin Tek Gıda-İş Sendikası Bölge Başkanı Servet Akbudak,  " Söz bitti, sıra eylemde diyoruz artık. Bu nedenle bu akşamdan itibaren fabrikalarımıza, geleceğimize, çocuklarımıza, hak ve özgürlüklerimize sahip çıkmak için sonuç alınıncaya kadar fabrikalarımızı terk etmeyeceğiz” demişti. Eyleme işçilerin aileleri ve çocukları da destek vermişti. Fabrikayı terk etmeme eylemi yaklaşık 1 ay sürdü. 

ÖZELLEŞTİRME MEMURLARI KOVULDU 

3 Mart 2008 tarihinde gerçekleşen eylemde ise TEKEL Malatya Sigara Fabrikası'nın envanterini çıkarıp incelemelerde bulunmaya gelen Özelleştirme İdaresi'nin 3 görevlisi, eylemlerini sürdüren TEKEL işçileri tarafından fabrikaya sokulmadı. Bu eylem, kamuoyunda oldukça etkili oldu.  

Dönemin Tek Gıda-İş Sendikası Malatya Bölge Başkanı Servet Akbudak, "TEKEL işçileri geleceklerine, ulusal değerlerine sahip çıkmaktadır. Özelleştirme İdaresi tarafından görevlendirilen 3 memur, fabrikamıza gelerek incelemelerde bulunmak istemiştir. Fabrikanın mali portresini çizmek ve mevcut envanterini çıkarmak amacıyla gelen bu memurlara TEKEL işçileri geçit vermemiştir. Eylem halinde olan fabrikamıza, ne yabancı firmaların ne de yabancı firmaların güdümünde olan siyasal iktidarın özelleştirme idaresinin görevlendirdiği hiçbir memuru içeriye almayacağımızı daha önceden de kararlılıkla kamuoyuna göstermiştik. Bugün de öyle oldu. Bu memurlar TEKEL emekçilerinin gösterdiği bu tepki ve direnç üzerine fabrikada gerekli incelemeyi yapmadan geri dönmek zorunda kaldı" şeklindeki açıklamasıyla, Özelleştirme İdaresi memurlarının fabrikaya sokulmaması sürecini anlatmıştı. 

KARA TARİH: 24 NİSAN 2008 

24 Nisan 2008 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun satışa onay veren kararı Malatya TEKEL Sigara Fabrikası için adeta idam fermanı oldu. 

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), 24 Nisan 2008 tarihinde TEKEL´in bağlı ortaklığı Sigara Sanayii İşletmeleri ve Ticareti Anonim Şirketine ait sigara üretim işi ile ilgili varlıkların, 1 milyar 720 milyon ABD Doları ´peşin´ bedelle, British American Tobacco (BAT) Tütün Mamulleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine satışını onayladı. Karara göre, Adana, Ballıca, Bitlis, Malatya ve Tokat sigara fabrikaları ile bu fabrikaların kullanımında bulunan taşınmazlar şirkete satıldı. 

 İÇİ BOŞ TEKEL FABRİKASININ DIŞI BOYANDI 

TEKEL Fabrikasını satın alan BAT Tütün Mamulleri Sanayi ve Ticaret Şirketi,  fabrikanın içerisindeki tüm üretim makineleri sökerek götürdü; 70 yıllık fabrikayı talan eder gibi boşalttı. 

Bir süre boş kalan fabrika için Malatya Belediyesi'nin yaptığı uyarı üzerine Mayıs 2010 tarihinde dış cephesi bakım ve onarıma alınarak boyandı. Fabrikanın boyanması o dönem Malatya kamuoyunda "Fabrika yeniden açılıyor" şeklinde bir heyecana neden olmuş, ancak çok geçmeden, boya ve onarımın kötü görüntünün ortadan kaldırılması nedeniyle yapılan bir makyaj çalışması olduğu anlaşılmıştı. 

TEKEL'İN 09.05’DE DURDURULAN SAATİ; MALATYA’NIN KALBİ SÖKÜLDÜ… 

Malatya TEKEL Sigara Fabrikası'nın kent ile özdeşleşen büyük duvar saati 16 Şubat 2011 tarihinde söküldü.  Dönemin kent yöneticileri sökülen saati “Yok olan tarihten bir parça” misali alıp, kentin bir başka köşesine TEKEL Hatırası olarak yerleştirmeyi bile düşünemediler. 

TEKEL’in ünlü saati, ulusal bir yatırım olan fabrikanın yok edilmesine  gönderme yapmak amacıyla, ironik bir şekilde Atatürk'ün ölüm saati olan 09.05’de durdurulmuştu. Saatin durdurulması sadece 70 yıllık üretimin durdurulmasına yönelik bir protesto değil, aynı zamanda fabrikanın kurulduğu dönemin lideri Atatürk’ün yerli ve milli üretime verdiği öneme ve onun bugünkü devlet anlayışına evrilmesine gönderme yapan bir ironik selamlamaydı. 

Ya da ironi mi Malatya halkıyla dalga geçme mi bilinmez;: TEKEL’in üretim üssü niteliğindeki binaları, dış cephe boya ve badanası yapıldıktan sonra yıkılmaya başlandı.  

TEKEL Sigara Fabrikasının yıkım projesi Mayıs 2011’de tamamlandı ve Malatya’nın 70 yıllık iş ve aş kapısı, kentin ise son derece önemli bir hafıza mekânı tamamen ortadan kaldırıldı. 

Haraç mezat satıldıktan sonra yıktırılan fabrikanın yerinde şimdi bir AVM faaliyet gösteriyor.

 KENT TARİHİ İÇİN “MEKÂN” VAZGEÇİLMEZDİR… 

Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu,  “Yerel tarih/kent tarihi araştırmalarında ‘mekân’ olgusunun vazgeçilmez bir konu olduğunu vurguluyor. Prof. Oğuzoğlu’na göre, “Mekânı oluşturan öğeler ve o mekânın zaman içerisindeki gelişimi yaşanan geçmişin parçalarıdır. Bir başka deyişle, bu öğeler kentin belleğidir. Kentler, yapılar ve o yapılarla bir bütün oluşturan sokaklar, meydanlar gibi kentsel öğelerden oluşur. Yapılar, yaşamın mekâna yansıyan somut belgeleridir. O coğrafyada yaşayan toplulukların yaşam biçimleri, gelenekleri, alışkanlıkları, ilişkileri, tasarımları, içinde yaşadıkları mekânların analiziyle açığa çıkmaktadır”. 

Güler HAZAR DOĞAN, malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Burhan KARADUMAN (Son fotoğraf iha)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

38 yorum yapılmış

  • Fatih uçar (2 yıl önce)
    Zamanında 2 milyar dolar aldık 1 yıl rahat ettik, şimdi her yıl 2 milyar dolar veriyoruz :) kim karlı, sigara gibi bagımlılık olan bir madde asla zarar etmez, bizim millete aslında bu bile az şahsi görüşüm adamlar ne fiyat koysa almak zorundaysak paketi 80tl yaparım her yıl 4 milyar dolar kazanırım vesselam 12 saat çalışıp 140 TL çalıstıgın ülkede, 9 saatlik ekmegini çalıp alıp köleden daha aşagı duruma sokmuşlar zaten bizi ama bize buda az herkes hak ettigi gibi yaşar...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • abdulvahap (2 yıl önce)
    evet, bir tarihe ancak bu kadar ihanet olur. rahmetli Aslanoğlu'nun tespiti gibi bugün hem sigara ile savaşıyoruz hem de (elin oğluna) muhtaç hale getiriliyoruz. biri demiş ki 1970'li yılların kasaba politikacıları zihniyetinden kurtulun. evet o yılların zihniyetinden ve emevi kafalarından kurtulmak gerekir. üretim olmadan tüketim kölelik ile neticelenir.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Atilla (2 yıl önce)
    34 YAŞINDAYIM çocukken tekelin önünden geçerken mis gibi tütün kokardı . Sigara içmem ama hoşuma giderdi. Akp gelir gelmez sattı sağolsun her tarafı kokuttu
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Hoca444 (2 yıl önce)
    Malatya güzel şehir.. AVM ler harika ta Elazığ'dan AVM lerimize geliyorlar gezmeye tütün zararlı AVM ler güzel eskiden para harcayacak yer yoktu..şimdi her yer AVM çelikhan tütünü para ediyor. Şeker stadının yerine hastane yaptık spor neye lazım bize hastane lazım oraya niye AVM yapılmadı unutular sanırım zengilik güzel bir şey sigara fabrikası neymiş õõõ herkes kanser oldu..şimdi onların yerine çok güzel AVM ler var cafeler var velhasıl herşeyin yenisi iyi yenimalatysapor gibi.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Kaygusuz (2 yıl önce)
    Harika bir konuya temas etmişsiniz. Kaleminize yüreğinize sağlık. Tekel fabrikası gitti. Şimdi de sıra bölgede üretilen tütüne geldi. Malumunuz onun da yasaklanması an meselesi. Çelikhan dan Doğanşehir den Pazarcık ilçesine kadar Ekim yapılan alandaki çiftçiler de aynı akıbeti bekliyorlar. Kullanılmasına karşı da olsak, kullanılıyor. Kaçak yollardan temin edileceğine bırakın ve destek verin kendi çiftçimiz üretsin. Hem çiftimiz kazansın hem paramız dışarı gitmesin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Yazdıklarınızdan bir anlam çıkaramadım. Bu neyin sitemi bu neyin duygu sömürüsü. Ben 1987 ve 1989 yılları arasında tekelde staj gördüm. Ozaman daha 16 yaşındaydım. Ceza evi hala aktifti. Cezaevi dolayısı ile tekelden sonra Malatya yoktu tütün kokusu rüzgarın etkisi ile en az 500 metre çevresindeki yerleşim halkını rahatsız ediyordu. 24 yada 30 tane ustam vardı ama yaptıkları işi Vallahi 9 kişi rahatlıkla yapardı. O ustalarım dan hala konuştuklarım var şu an 7500 TL emekli maaşı alıyorlar. Peki nasıl hakettiler dünyayımı kurtardılar. Kimin parasını tüketiyorlar Ürettikleri zehir yaptıkları iş normal özel sektördeki bir işçinin 4 de 1 kadar ancak. İyisi kapatıldı iyisi şehrin içindeki bir görüntü kirliliği kaldırıldı. Bu yazdıklarım siyasi anlaşılmasın. Kim yaptı ise doğrusunu yapmış
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Bu tip yandaşlar, devleti söğüşleyip "Milletin.... koyacağız" diyen müteahhitlerin bir gecede silinen 500 milyon TL vergi borcunu dert etmezler ama işçinin, emekçinin alınteri karşılığında aldığı maaşı, ucuz siyasi polemiklerinin mezesi haline getirirler. Utanma olmayınca ve oturduğu yerden iktidardan beslenince tabii böyle oluyor.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • 1647839151 (2 yıl önce)Mustafa isimli kullanıcı yorumuna
    Sizin için zaman durmuş.staj yaptığınız yaşı geceli çeyrek asır geçmiş ama malesef bir ekleme yapılmamış...TRT için de aynı söylemde bulunabilir misiniz,külliyen zarar bir kurum mesala!ya da milli piyango idaresi için,zarar etmelik neyi vardı ki, Demirören grubuna satıldı.. üstelik;ziraat bankasından verilen 1.5 milyar dolar krediyi ödemeden...doğru olsak, "emir olduğu" gibi ne güzel olur dimi..
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mustafa, senin aklını kuşa taksalar ters uçar.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • 1647848600 (2 yıl önce)Mustafa isimli kullanıcı yorumuna
    bu mustafaya sorun ülke güllük gülüstanlık herkes bizi kıskanıyor der adım gibi eminim.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Neyin kafasini yasiyorsun anlamadim. Yonetimi yanlis olabilir. yanlislar olabilir. koku varsa sehir disina tasi adam fazlaysa kademeli azalt cok para aliyorlarsa (senin kafan burda kalmis anlasilan) bence onlar cok degilde Turkiye ortalamasi az aliyor.. yani senin aklinla kar eden iyi maas veren yerler kapansin.kiskancliga dalkavukluga bakarmisin yaziklar olsun senin gibilere
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    İlkokul mezununu hor görençapsız ilkokul mezunu senin ekmeğin olan buğdayı eken rahat yaşaman için evini yapan pislikte kokmaman için caddeni temizleyen insandır ünüversite okuyuyup da merkepten farkı olmayanlardan değildir emekçidir gururlu onurludur
    %84
    %16
    Yanıtla
  • PAKPARTİLİ (2 yıl önce)
    Doğa Cadde AVM - TEKEL SİGARA FABRİKASI arazisine Malatyapark AVM - Sümerbank Arazisine Malatya Büyükşehir Belediyesi - Sümer Stadı arazisine Abdullah Gül Parkı - Sümer lojmanları arazisine Malatya Devlet Hastanesi - Şeker Stadı arazisine Kadın doğum ve çocuk Hastanesi - Şeker Arazisine Diş Hastanesi - Şeker arazisine Malatya İtfaiyesi - Şeker Arazisine kısaca Malatya'yı halen Tekel - Şeker - Sümer sırtlıyor. kimse bunlar üzerinden siyaset yapmasın. Malatya'ya bir çivi çakmadı AK Partili milletvekilleri siyasetçileri, ancak kendi çuvallarını doldurdular. bu haber hüzünlendirdi, sinirlendirdi, düşündürdü ve yapabileceğimiz hiç bir şeyin olmaması çok üzdü.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • İnhisar (2 yıl önce)
    Şu zehir yuvalarını savunmayın lütfen.Burada çalışanlar kanserden veya kalp krizinden rahmetli oldu.Bütün sigara fabrikalarının kapatılması gerekir.Balya taşımak için Oxford mezunu olmak gerekmez ama ilkokul mezunu bir işçiye de yıllarca okuyarak kafa patlatmış bir müdürün aldığı maaş kadar ücret verilirse o fabrika kapanmaya mahkûmdur.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (2 yıl önce)İnhisar isimli kullanıcı yorumuna
    Tekel hiçbir zaman zarar etmedi. Fakirliğe o kadar alıştırılmışız ki asgari ücretin iki katı maaşı hiçbir işçiye layık görmüyorsunuz. Güreşçinin banka yönetimine ne katkısı var?
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Tuncay (2 yıl önce)
    Sirada seker fabrikasi var 1 torba seker fabrika cikis 254 tl piyasa 700 tl fabrikada 6 depo full seker var kimin haberi var yandaslarin haberi var
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Bekir Sıtkı ÇAM (2 yıl önce)
    TEKEL'in satılmasında parmağı var mı bilemiyorum ama, SÜMERBANK'ları "Babalar Gibi Satacağım" diyen UNAKITAN milletin ahını aldığı için zor öldü. Amerika'da ve İsrail'de tedavi oldu ama fayda bulamadı.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (2 yıl önce)
    Yaparsa akp yapar diyorlar ya anlayana
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (2 yıl önce)
    Bu fabrikalar Malatyamız ın herşeyleriydi. Sadece ekonomik olarak değil, kültür, spor ve eğlence olarak şehrimize çok şeyler katmışlardır. Bugün tarımda dışarıya tamamen bağlı duruma geldiysek Ülkemizin büyük fabrikaları ( Tekel, Şeker, Sümer Dokuma ve Mensucat, Et Balık, vb) başkalarına ölü fiyatına özelleştirme adı altında bedava sayılacak fiyata verilerek hem Devletimiz zarar etti, hem de üretim yapmayarak dışarıya bağlı bir duruma geldik. Şimdi de yok şunun fiyatı yükseldi, yok şuna her gün zam geldi diyerek feryat ediyoruz. Üretim olmazsa her şeyi dışarıdan alırsak, dışa bağımlı olursak da en ufak bir döviz artışında fazlası ile etkileniyoruz. Bence bir kanun çıkarılıp tekrar bütün satılan Devletimize ait fabrikaların, kurumların tekrar devletleştirilmesi gerekiyor.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Tarihin İzleri (2 yıl önce)
    Babam kanserle mücadeleye başladığı güne kadar orada çalıştı. 1990 yılının Ağustos ayında öldüğünde Tekel’in kamyoneti götürdü cansız bedenini mezarlığa. Oradaki arkadaşları, müdürleri uğurladılar onu. Sonrasında önünden her geçişimde içim sızladı. Yıkımı sadece bir binanın değil, bir tarihin, anıların, emeklerin de yıkımıydı.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • MUSTAF (2 yıl önce)
    Zamanında uçak fabrikalarını kapattırıp, amerikadan uçak alan, şimdi ise tekel, sümerbank ve şeker fabrikalarını kapatarak ithal etme yolunu açan aynı zihniyet. Her şeyi ithal ederek biz nasıl kalkınacağız? Buğdayı, ayçiçek yağını ithal ederek nasıl kalkınacağız? Devamlı yerlilik ve millilikten söz eden bir iktidar ülkeyi dışa bağımlı hale getirdi. Temel ihtiyaç maddeleri dışa bağımlı hale geldi. Sürekli dış güçlerden şikayet eden iktidar ülkeyi dış ülkelerin insafına bıraktı. Benimde staj yaptığım tekel sigara fabrikası Malatya ekonomisine en önemli can suyu idi. Özelleştirilmesinde sorun yoktu, sorun kapatılmasıydı. Malatyalılarda bu yıkıma daha yüksek oy vererek vererek destek olmuşlardır. Şu anda ülkemizin en büyük sorunu döviz kıtlığıdır. Ancak iktidar ülkede her şeyi dövizle ithal eder duruma getirmiştir.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Bülent (2 yıl önce)
    Ve bu olanlara karşılık,Malatyalı Akp" ye mükakafat olarak en yüksek oyu çıkardı...
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Hasan ciran (2 yıl önce)
    O fabrikalar yıkıldığı için birkaç zengine satıp.rant uğruna yok edildiği için cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan tüm değerler bu mirasyediler yüzünden satıldığı için bu gün rusayadan . Ukrayna dan gelecek yağa bugraya Suriye'den patatese ihtiyaç duyuyoruz bir ulke amcam böyle yok edilebilirdi onunda akp yaptı yaparsa akp.yapar diyenler eserinizle gurur duyun .akp ye oy verenler mutlumusunuz
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (2 yıl önce)
    Şu an bir paket sigara ortalama 25 liradır ve bunların neredeyse tamamı yabancı firmaların ürünüdür. Yerli tütün üreticisinin ise sıkıntıları ortadadır, yasakları ortadadır. Tekel fabrikasının satılması, malum iktidarın "üretimden tüketime" geçişinin simgelerinden sadece biridir. Fabrikalar kapatılmış, yok pahasına satılmış ve yerlerine tüketimin sembolü olan AVM'ler dikilmiştir. İnsanlar bir süre bunların önemini fark etmediyse de bugün satılacak bir şey kalmayınca artık dikiş tutmayan ekonomi sebebiyle vatandaş dönüp bunlara bakar, bunları sorgular olmuş gibi.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Tekin (2 yıl önce)
    Fabrikayı , sanayi kuruluşlarını haketmiyoruz. Üretim yerine tüketim yani bize AVM lazım. Biz bugünlerin temelini taa o günlerden attık. YAZIK ! Devlet Denetleme Kurulu’nun helal süt emmiş müfettişinin raporuna göre, sadece iki fabrikanın üç senelik kârına satıldı. * Satılmasın diye Ankara'da eylem yapan TEKEL işçilerinin ağzı burnu kırıldı, suratlarına gaz sıkıldı, havuza atıldı. * Bugün o fabrika dursa en az 10.000TL'ye çalışacak gençler/işçiler şuan AVM 'de asgari ücrete talim ediyorlar.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Malatya hangi değerine sahip çıktıki tekele ,sumere sahip çıksın sümer 6 milyon dolara satıldı içinde bulunan makinalar Çinlilere bunun üzerinde bir paraya satıldı arazi yerel dilde beleşe geldi üzerine neler yapıldığı görülüyor,sporda kentin iki takımını 16 yıl arayla yok ettik kimseden ses çıkmıyor yeşil çimlerde görülmemiş olaylar yaşıyoruz herkes seyrediyor,şehirler arası yolların kavşağında olan ve Malatya dışında çevre yolu bitmeyen şehir kalmadı,sayın Münir Erkal döneminde başlayan güney ve kuzey kuşak yolları ne zaman biter bilinmiyor ,hızlı trenmi dediniz önce Erzincan belki sonra sıra bizde,yolcusu olmayan Zafer havalimanı yapilir yıllık 1 milyonun uzeri yolcusu olan malatyama sivil havaalanı yapılmaz ,bir torba şeker fabrikadan 280 TL ye alınır birileri paketler 5 kilosunu 50 TL ye torbasını 500 TL'ye satar kaşla göz arası torbada 220 lira fazlaya şeker tüketiriz kimsenin umurunda olmaz kısacası o güzelim yeşillikler,kaynak suları,kaysi diyarı Malatya zor yaşanır bir kent olur.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Bülent (2 yıl önce)
    1998 yılında malatyamdan ayrıldım yazın bahçemize uğrar işten dolayı çoğu yıllar il merkezine bile uğrayamadan ayrılırım taziye dolayısıyla iki üç günlüğüne bu yıl merkezi görme imkanım oldu hafızamızdaki çoğu yerin yıkıldığını görünce inanın gözlerim yaşardı eski gözümüzdeki 90 lı yılların malatyasindan çok şey artık yerinde yok lütfen MALATYAMIZA SAHİP ÇIKALIM
    %88
    %12
    Yanıtla
  • erol (2 yıl önce)
    Tekel tütün ve sigara fabrikaları özelleştirme adı altında kapatılarak, tütün tarımı bitirildi. Sigarada Amerikan sigaralarını dışarıdan döviz ödeyerek alır duruma getirildik, Sümerbank ın pamuklu ve yünlü dokuma ve iplik fabrikalarını özelleştirme adı altında kapatarak, pamuk tarımını bitirdik , yünlerimiz ve derilerimiz değerlendirilemez duruma sokuldu. iplik ve her türlü kumaşı dışarıda döviz ödeyerek alır duruma getirildik, hayvan yemi olarak kullanılan pamuk ta elde edilen çiğit küspesi piyasada yok edildi, hayvan yeminde dışarıya bağımlılığımız artırıldı. Şeker fabrikaları özelleştirme adı altında kapatılarak , ihtiyacımız olan şekeri Amerikan Cargill şirketinin ürettiği insan sağlığına zararlı nişasta bazlı şekeri alarak karşılıyoruz. Hayvancılıkta kullanılan şeker pancarı küspesi tarihe karıştı. Hayvan yeminde dışarıya bağımlılığımız daha da artırıldı. Et balık Kurumu, Selüloz ve kağıt fabrikaları, Devlet üretme çiftlikleri gibi stratejik öneme sahip fabrikaların ve işletmelerin kapatılması nın ülke ekonomisini getirdiği durum ortada Küçük ve orta ölçekli fabrikaları ve işletmeleri ; gümrüksüz ülkeye giren ucuz ve kalitesiz Çin malları ile yok ettik . Paramız varda dışardan alıyoruz anlayışının ülkeyi getirdiği durum ortada. Üreten tesislerin yerini Tüketimi körükleyen tesislerin yapılmasının en görülen örneği; Malatya mızdaki Tekel Tütün ve Sigara Fabrikası ile Sümerbank İplik ve Dokuma fabrikasının yok edilmesidir.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • karadağ (2 yıl önce)erol isimli kullanıcı yorumuna
    Atatürk üreten,bagimsiz ,güçlübir ülke icin bu fabrikalari actiktan sonra "Türk ulusu Türk malı alın Turk parasi , Türk ülkesinde kalsin!" demiş ama milliyetçiliği ayaklar altina aldırınca 100yıl sonra bile olsa bu fabrikalar kapanacak diyen güruhlar ve bu güruhlara hizmet edenler kazandi Cumhuriyet donemi emeklerine saygiyi ve hak ettigi degeri hatirlatan guzel bir yazi olmuş kaleminize sağlik
    %90
    %10
    Yanıtla
  • mlx (2 yıl önce)
    Gerçek tende güzel bir yazı.kimler kimler emekli oldu.kimler evine ekmek götürdü.malatya nın kalbine hançer vuruldu ifadesi tam oturmuş durumda.bir şeker fabrikası kaldı.orada satılırsa malatya tarihine şahitlik edecek bir yapı kalmayacak çok şükür.kimler ellerini ovuşturuyordur şeker arazisi için..
    %88
    %12
    Yanıtla
  • ali (2 yıl önce)
    0 günün şartlarında çalışanları 2000 dolar alırdı ...şimdi uzman doktor alamıyor
    %80
    %20
    Yanıtla
  • 1647770915 (2 yıl önce)ali isimli kullanıcı yorumuna
    Sanki matah birşey miş gibi söylemişsin, iş yapmadan yan gelip yatan ilkokul mezunları iyi paralar alırdı.Özellestirmeye karşıyım fakat fabrika çalışanların babalarının çiftliğine dönmüştü keşke adam akıllı bir yönetim ile zarar etmekten kurtulsaydı satıp AVM yapmak yerine
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (2 yıl önce)1647770915 isimli kullanıcı yorumuna
    Tekel de balya taşımak için Oxford mezunu mu olmak gerekir? Kaç defa kapısından içeri girdiniz. Yan gelip yatan ve üç beş maaş alan görmek istiyorsanız güreşçiden banka yönetimi tayin eden partinin binasına gidin.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • İlkokul mezununu hor gören aptal ilkokul mezunu senin ekmeğin olan buğdayı eken rahat yaşaman için evini yapan pislikte kokmaman için caddeni temizleyen insandır ünüversite okuyuyup da merkepten farkı olmayanlardan değildir emekçidir gururlu onurludur
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Tekel işçilerin işçilerin çiftliğiymiş; Tekelin satılmasını bu fikirle savunan zata sormak lazım. O fabrika işçilerin babasının çiftliği miydi yoksa (Tıpkı bu günkü seçilmiş yöneticiler gibi) ülkeyi yönetenlerin çiftliği miydi? Ülkeyi yöneten bugünkü seçilmiş yöneticiler de zam mı "Karaborsacı-istifçi- stokçu- vatan hainleri" yapıyor demeleri gibi. Sanki ülkeyi seçilmişler değil de "Karaborsacı-istifçi- stokçu- vatan hainleri fırsatçılar" yönetiyor.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Hem tekelin hemde sumerbankin yeri Malatya nin zenginlerine peşkeş çekildi buna zemin hazırlayanlar mezarda nasıl hesap verecekler acaba
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Ahmet (2 yıl önce)
    Yazık satılmadık ne kaldı ki
    %81
    %19
    Yanıtla
  • 1647783518 (2 yıl önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Harika bir yorum ağzınıza sağlık. Lanet olsun yıkanlara
    %84
    %16
    Yanıtla