SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu da Kayısı Kükürtleme ve Kurutma Makinesi

0
Güncellendi - 2017-07-18 03:29:36
Bu da Kayısı Kükürtleme ve Kurutma Makinesi
A- A+ PAYLAŞ

  • Geliştirilen 1 ton kapasiteli makine ile güneş panelleri kullanılarak 'günkurusu' kayısı çok daha kısa sürede elde edilebiliyor, 1 ton kayısı 4-5 saatte kükürtlenebiliyor.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen bir panelle tanıtılan ‘Yüksek Kaliteli Kayısı Üretimi için Kükürtleme, Kurutma ve Depolama Sistemlerinin Geliştirilmesi’ başlıklı proje kapsamında tasarlanan 1 ton kapasiteli kayısı kükürtleme ve kurutma üniteleri Meyvecilik Araştırma Enstitüsü bahçesine kuruldu.

Dünyada bir ilk olan ve homojen kükürtleme yapabilen Otomatik Kükürtleme ünitesi ile kayısılar 4-5 saatte islimleme de denilen kükürtleme işlemini gerçekleştiriyor. Ayrıca yerde günlerce süren gün kurusu yerine güneş panellerinin kullanıldığı bir sistemle taze kayısılar yaklaşık 42 saatte kurutuluyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın talebi ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi,  TAGEM, Kayısı Araştırma Enstitüsü, İnönü Üniversitesi ve Gökser Makine ortaklığı ile başlatılan ve 2020 yılına kadar çalışmaları devam edecek olan  ‘Yüksek Kaliteli Kuru Kayısı Üretimi için Kükürtleme, Kurutma ve Depolama Sistemleri’ projesi kapsamında kontrollü kükürtlemenin yanı sıra hijyenik ve hızlı kurutma yapabilen prototip üniteler geliştirildi.

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü bahçesine kurulan ünitelerde kükürtleme ve yaş kayısı kurutma çalışmaları yapılıyor.  Dünyada bir ilk olan 1 ton kapasiteli kükürtleme ünitesinde 4-5 saatte istenilen düzeyde kükürtleme yapılıyor.  Ayrıca, yerlerde günlerce sergende yapılan gün kurusu yerine güneş panellerinden yararlanılan bir sistemle taze kayısılar yaklaşık 40 saatlik sürede gün kurusu yapılıyor.

Sistem üzerinde çalışmaların devam edeceği, homojen kükürtleme ve hijyenik şartlarda yapılmış kurutma ile standart kalitede kuru kayısı üretimi yapılması, ihracat ve perakende tüketim tipinde ambalajlanması ve depolanması hedefleniyor.  Sistemin gelişmesi ve yaygınlaştırılmasıyla da geleneksel üretim sırasında ürün kaybının yaşanmaması, kalitede sağlanan artışla ihracatta elde edilecek gelirin artırılması amaçlanıyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Abuzer KOÇ (6 yıl önce)
    Güneşte kurutmak çok pahalı olduğu için , doğalgazla çalışan bu sistem maliyeti çok düşürdü.
    0
    0
    Yanıtla
  • adiyamanli Ramizan (6 yıl önce)
    Bırakın bu işleri kayısıya taban fiyat belirleyin köylüyü becermeyi bırakın Allah'tan korkun emeğe saygı duyun
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (7 yıl önce)
    Kayısı için çeşitli alet ve edebatlar üretilmekte, ama nafile kayısının kendisi ortada yok. Bu gün CNN Türk ulusal kanalında Malatya da 2 milyon kayısının söküldüğünü ve kalan kayısılarının da bir çoğunun hastalıklı olduğunu, üreticinin maliyetleri karşılayamadıklarını bangır bangır bağırmaktalar... Ancak ne hikmetse Malatyalı bir bürokrattan ses seda yok. Bu web sayfasında bile kayısı ile ilgili bir haber yapılmıyor... Coğrafi işareti alan bir ürünün haline bakın...
    0
    0
    Yanıtla
  • Cevdet (7 yıl önce)
    Pratikte kullanımı çok zor, bu işe kafa yoranlar kayısı kurutma, kükürtleme üzerine değil pazarlama üzerine çalışmalı, Dünya kuru kayısı üretimin % 90 'nı üreten Malatya çiftçisi elde edilen paranın 10 da 1 ni almaktadır. Mesala şu projeler düşünülebilir, meyve suyu tesisleri, soğuk hava depoları, kayısı türevi ürünler ( şekerleme, pastacılık v.b.) , paketleme tesisleri ( Büyük kutu değil satışa hazır küçük paketler), satış elemanları yetiştirmek gibi...
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (7 yıl önce)
    Pratikte kullanımı uygun olmayan hiç bir makina gelecek bulamaz. Bunun projesi için 20 yıldır kaç para harcandı biliyormusunuz. Almanlara, kendini bilim adamı zannedenlere, adamlarına,,,,,,vsvsvsvsvs . Yazık inşallah şimdiki valimiz bu işi kalıcı olarak çözecek. Valimizin kayısı konusunda sonuna kadar arkasındayız. Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • israfil çatalkaya (7 yıl önce)
    Makina muhendisleri çalışırsa bizde ele karışırız şimdi siyasiler iyi kosgep gibi bir birim varki yeterki sen iş yap.
    0
    0
    Yanıtla
  • İsrafil bey kayısı bu yıl ancak işçi parasını çıkarır şimdi bu makinayı da 15 - 20 binliraya köylüye satarlar o zaman değil KOSGEB imf bile köylüyü kurtaramaz.... En iyisi İlaçlamada devam
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmet GÖKÇE (7 yıl önce)
    İnsallah en kisa zamanda faaliyete gecirilirde bizlerde bir nefes almis oluruz yapanlarda ALLAH razi olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • şükrü şahin (7 yıl önce)
    Kaysı üreticisine katkı bu şekilde sağlanır söz konusu olan makinalar gelecekte kaysının maliyetleri aşağıya çekecektir. Üretici bir nebzede olsa rahatlar inşallah Bu işe emeği geçenlere kaysı üreticileri adına çok teşekkür ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla