Malatya'da Kent Konseyi ile belediyenin ilgili biriminin işbirliği sonucu sokak isimlerinde düzenleme yapılmasına ilişkin proje başlatıldığı belirtilirken, belirli bir siyasi düşüncenin ağırlıkta olduğu Kent Konseyi'nin bu konumuyla söz konusu projenin içerisinde yeralmasının, isimlendirmede objektif kriterlere uyulmayacağı, belirli isimlerin sokaklarda lanse edilmesinin önünün açılacağı endişelerini de beraberinde getirdi. Sokakların isimlendirilmesi ile ilgili bir çalışma yapılacaksa, bunu ilgili kurum olan belediyenin yapması, yine isimleri olan sokaklara müdahale edilmeyip, sadece yeni açılan ve numaralı olan sokakların isimlendirilmesinin düşünülebileceği ifade ediliyor. Kent Konseyi'nin de dahil edilmesiyle yapılacak olan isimlendirme çalışmalarıyla, bazı mahalle ve cadde adlarının da değiştirilmesine gidecek yolun açılabileceği, buna da meydan verilmemesi gerektiği bildirildi. Köklü ve yerel bir adı olan Başharık Mahallesi'nin adının "Bahçelievler" diye değiştirilmesi gibi hiçbir ciddi dayanağı bulunmayan, sadece yerel ve köklü bir ismin, Türkiye'de yüzlerce benzeri bulunan bir isimle değiştirilmesinin kısa bir süre önce üstelik bu mahallenin muhtarı tarafından gündeme getirilmek istendiği hatırlanırken, o dönem ciddi bulunmayan bu tür girişimlerin, düşünülen son çalışmayla oldu bittiye getirilebileceği, birçok tartışmalı sokak isminin de ortaya çıkabileceği iddia ediliyor.
Sokaklara isim verilmesiyle ilgili olarak Kent Konseyi Genel Sekreterliği, yapılan bir toplantıyı ve görüşülenleri şöyle duyurdu:
"Malatya Belediyesi Kent Bilgi Sistemi Birimi (MAKBİS) ve Kent Konseyi Genel Sekreterliği işbirliği ile daha modern ve çağdaş bir Malatya için sokak isimlerinde düzenleme yapılmasına yönelik bir proje başlatıldı.
Kent Konseyi Fethi Gemuhluoğlu Toplantı Salonunda mahalle muhtarlarına yönelik konu ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım, Malatya Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü İsmail Güney, Malatya Belediyesi Avukatı Muhammed Ziya Gündüz, Malatya Belediyesinde Harita Mühendisi olarak görev yapan Mesut Kaya, Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Eren, Mahalle ve Köy Muhtarları Derneği Başkanı Ali Seydi Yücekaya, Malatya Kaysı Kent Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Yağlıcı ve çok sayıda mahalle muhtarı katıldı.
Programın açış konuşmasında söz alan Kent Konseyi Genel Sekreteri Avukat Ali Yıldırım Kent Konseyi Genel Sekreterliği olarak yapmış oldukları tüm çalışmalarda kentin sahibi olan kent paydaşları ile ortak akıl paydasında buluşarak hareket ettiklerini söyledi.
Bu Çalışma Malatyayı Geleceğe Taşıyacak
Yıldırım; bu çalışmanın Malatya Belediyesi ile işbirliği dahilinde yapılamasındaki amacın, Malatya Belediyesi ve diğer kamu Kurum ve Kuruluşların Kent Konseyini ortak akıl mekanizması olarak görmelerinden kaynaklandığına işaret ederek, kurumlar arası adres karmaşasına son vermek, eğitim, sağlık ve sosyal alandaki tüm hizmetlerin yerelde daha etkili ve hızlı ulaşabilmesi için bu çalışmanın Malatyanın geleceğe taşınmasında çok önemli bir yere tekabül ettiğini söyledi.
Sokak isimlerinde yapılacak düzenlemeler ile ilgili olarak mahallelerin temsilcileri olan muhtarlar ile istişare toplantısını da bu vesile ile yaptıklarını söyleyen Yıldırım, Bu konuda sizlerin görüşleri bizim için çok önemlidir dedi. Kentin diğer paydaşları olan STKlar, resmi kurum ve kuruluşlarla da istişare yapacaklarını belirten Yıldırım, amaçlarının kentin yaşam kalitesini ortak akıl zeminininde arttırmak olduğunu vurguladı.
Muhtarlar aracılığı ile mahalle sakinlerinin fikirlerinin alınacağını ve onlardan gelecek talep doğrultusunda sokaklara isim verileceğini belirten Yıldırım: Bu sayede mahalleli kentini daha çok sahiplenecek ve Malatya istenilen noktalara el birliği ile ulaşacaktır dedi.
Yasa Gereği Her Sokağa Farklı Bir isim Verilmeli
Daha sonra işin yasal muhtevası hakkında bilgi veren Avukat Muhammed Ziya Gündüz, 31.07.2006 Resmi Gazete Tarihli ve 26245 Resmi Gazete sayılı yönetmelik gereği sokak isimlerinde gerekli düzenlemelerin yapıldığını söyleyerek: yasa gereği her sokağa mutlaka bir isim verilmeli ve bir belediye sınırları içinde sokaklara aynı ad ve numara verilmemelidir dedi.
Belediyenin ve Muhtarların görev ve sorumluluklarından da bahseden Gündüz, belediye sınırları için de kalan sahayı 5393 Sayılı Belediyeler Kanununa göre mahalle, sokak, bulvar, cadde vs. bölümlere ayrılması gerektiğini ve belirlenen bu alanlara da verilecek isimlerin Anayasanın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte olmaması gerektiğini söyledi.
MAKBİS Çağdaş Bir İletişim Ağı Sağlayacak
Sokak isimlerinin yeniden düzenlenmesi ile ilgi olarak teknik bilgi veren Harita Mühendisi Mesut Kaya bu düzenleme ile yer tespitlerinin daha sağlıklı ve düzenli olacağını, Resmi kurumların ( Tedaş, Maksi, Telekom
) işlerinin kolaylaşacağını, kişilerin adreslerinin daha net belirlenebileceğini, kentin daha çağdaş bir iletişim ağına kavuşacağını söyledi.
Kent Bilgi Sistemi Sorumlusu ve Başkan Danışmanı İsmail Güney Malatya Kent Bilgi Sistemi ( MAKBİS) hakkında bilgi vererek bu sistem ile vatandaşların taleplerini iletmesi ve takip etmelerinde kolaylıklar yaşayacaklarını ve kurumlar arası bilgi alışverişinin daha hızlı ve daha sağlıklı olacağını söyledi.
Türkiyenin gelişmiş bir ülke olduğunu ve yapılacak çalışmalarında bu kalite de olması gerektiğine dikkat çeken Güney: Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çakır ve ekibi yapmış olduğu çalışmalarda bu hassasiyete dikkat etmektedir dedi.
Muhtarların sorularını cevaplandıran Güney, düzenlenen bilgilendirme toplantısı dışında da her muhtarla bire bir görüşerek fikirlerini alacaklarını ve hazırlanacak bir form ile de muhtarlardan talep edilen sokak isimleri belirleyeceklerini belirtti.
Sokak isimlerinin düzenlenmesi ile ilgili bir komisyonun oluşturulacağını ve talep edilen isimlerin oluşturulacak isim havuzuna ekleneceğini kaydeden Güney, aynı zamanda Malatya Belediyesinin ve Malatya Kent Konseyinin resmi internet sitesinde de konu ile ilgili olarak bir açıklamanın olacağını ve vatandaşların da bu konu ile ilgili fikirlerini aktarabileceklerini söyledi.
Programın sonunda muhtarlardan gelen sorular uzmanlar tarafından cevaplandırıldı. Kent Konseyinden verilen bilgiye göre sokak isimleri ile ilgili fikirleri olan vatandaşların en kısa zamanda Malatya Kent Konseyine bu taleplerini ulaştırmaları haline bu isimlerin Malatya Belediyesi tarafından oluşturulacak isim havuzunda değerlendirileceği belirtildi."