Malatya Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü, Malatya Belediyesi tarafından Konak Beldesi, Karagöz köyü, Aşağıbağlar ve Tecde Mahallelerinde yapılan İmar düzenlemesi (şuyulandırma) uygulamalarının İmar Mevzuatına uygun olmadığını ve bu durumun düzeltilmesi gerektiği Günlüdür ibareli bir yazıyla belediyeye bildirildi.
Milli Emlakın yazısında ayrıca; kamu malı niteliği taşıyan Petrol Boru Hattı ve kanal vasıflı alanlarda yapılan imar düzenlemesi neticesinde Düzenleme Ortaklık Payı (D.O.P) kesilmesi ve vasıflarından dolayı müstakil verilmesi gerekirken toplam 11 adet parselin müstakil, 30 adet parselin ise şahıslara hisseli olarak verilmesinin de yasa ve yönetmeliklere aykırı olduğu gerekçesiyle düzeltilmesini ve sonucundan bilgi verilmesini istedi.
Kentin, çarpık yapılaşmasını önlemek ve yörenin imar bütünlüğünü sağlamak amacıyla Malatya Belediyesi tarafından yaklaşık 20 yıldır uygulaması yapılan ve hak sahiplerinin önemli miktarda maddi ve manevi mağduriyetine neden olan ve yüzde 90lık bölümü mahkemeler tarafından durdurulan İmar düzenlemesi(şuyulandırma) uygulamalarına bir tepki de hazine zararına sebebiyet verdiği gerekçesiyle Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğünden geldi.
Milli Emlak Müdürlüğünün 15 Ocak 2009 tarihinde Malatya belediyesine gönderdiği yazı da şöyle denildi:
İlimiz, Merkez ilçesi, Konak Beldesi, karagöz köyü, Aşağıbağlar ve Tecde mahallesinde bulunan hazineye ait 34 parseli kapsayan ve 06.01.2009 tarihinden 04.02.2009 tarihine kadar 30 gün müddetle askıya çıkarılan imar düzenleme belgelerinin incelenmesi sonucu;
1- Kadastro paftasında taşlık olarak görünen ve bu vasıfla şuyu işlemine tabi tutulan parselin hazineye ait Karagöz köyü 705 nolu parsel olduğu bunun düzeltilmesi gerektiği,
2- Hazine parsellerinin küçük ve büyük parseller halinde tamamı tam mülkiyet olup, şuyu neticesinde Petrol boru hatlarından ve kanal vasıflı yerlerden D.O.P kesimlememesi, imar dışı bırakılması ve vasıflarından dolayı müstakil verilmesi gerekirken toplam 11 adet parselin müstakil, 30 adet parselin şahıslara hisseli olarak verildiği anlaşılmıştır.
Bu nedenle, söz konusu parseldeki imar düzenleme işleminin iptal edilmesini ve imar mevzuatına uygun işlem tesis edilerek, Hazine zararına sebebiyet vermeyecek şekilde petrol boru hatlarından ve kanal vasıflı yerlerden D.O.P kesilmemesi veya imar dışı bırakılması, ayrıca Hazine ile şahıslar arasında hisselendirilen kanal ve petrol boru hattı vasıflı taşınmazların müstakil olarak bulunduğu veya yakınındaki parsellerden yer tahsis edilmesini ve sonucundan bilgi verilmesi arz ederim
Konu ile görüşlerini aldığımız teknik adamlar ise İmar Düzenlemesi uygulamaları tam bir rant dağıtma uygulamasına dönüştü. Bu uygulama ile Hak sahipleri ve Malatya Belediyesi önemli miktarda maddi kayıplar yaşarken bazı güçlü ve iktidara yakın kesimler ile uygulamaların içinde yer alan ve uygulayan bazı kesimler ve yakınları önemli miktarlarda rant elde ediyorlar. Uygulamalar ciddiyetten uzak bir anlayışla ve sanki bilinçli olarak yapılıyor. Milli Emlak müdürlüğünün gönderdiği yazı da da bu apaçık görülüyor. Petrol boru hatları ve kanal vasıflı taşınmazlar zaten kamulaştırılmış bir alan. Bu alanlarda ikinci bir kez kamulaştırma veya düzenleme yapılamaz. Yani bu kadar açık ve net." iddiasında bulundular.
HABER: Yaşar KARAASLAN