SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu Haritada Malatya Yok, Çünkü..!

0
Güncellendi - 2017-01-27 01:41:30
Bu Haritada Malatya Yok, Çünkü..!
A- A+ PAYLAŞ

Tarım arazilerini koruma planı çerçevesinde Türkiye genelinde koruma altına alınan ovalara ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’nin 21 Ocak 2017 tarihli mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımını önlemek amacıyla hayata geçirilen Büyük Ova Projesi kapsamında alınan bu kararla 49 ildeki 141 ova, Tarımsal SİT alanı ilan edildi. Malatya Toprak Koruma Kurulu, aylardır çalışmalarını tamamlayamadığı için tarımsal ovaları koruma altına alınan iller arasında yer almadı. Bakanlığın belirlediği 141 ovada bundan böyle tarım dışı hiçbir faaliyete izin verilmeyecek.

Tarım arazilerine dokunulmazlık zırhı

Ekonomisi büyük oranda tarıma dayalı ülkemiz için hayati önem taşıyan ve tarım arazilerine dokunulmazlık zırhı kazandıracak olan Büyük Ova Projesi, geçtiğimiz yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılmıştı.

Tarımsal üretim potansiyeli yüksek araziler üzerinde turizm, sanayi ve yerleşim alanları taleplerinin her geçen gün artmasının yanı sıra miras ve göç gibi nedenlerle tarım arazilerinin bölünmesi ve üretimde verimliliğin düşmesi nedeniyle başlatılan projeyle bütün bu olumsuzlukların önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Kurul hâlâ çalışıyormuş, o nedenle Malatya yok!

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, söz konusu bu kararla tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızla geliştiği ovaları, ‘büyük ova’ kapsamında korumaya alırken, Malatya Toprak Koruma Kurulu’nun çalışmalarını tamamlayamadığı için listede yer almadığı öğrenildi.

Tarım arazilerinin ve yeşil alanların imara açıldığı Malatya için daha da büyük önem arzeden proje kapsamında bugüne kadar kamuoyuna bir açıklama yapılmadığı için, bu yönde yapılan çalışmaların hangi aşamada olduğu, ova sınırlarının belirlenip belirlenmediği veya çalışmaların ne zaman tamamlanacağı bilinmiyor.

Başbakan Binali Yıldırım ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik daha önce 184 ovanın SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınacağını açıklamışlardı. 141 ova için koruma kararı çıkarken, Malatya’da da çalışmaların bir an önce tamamlanıp Bakanlığa gönderilmesi bekleniyor.

Öte yandan tarımsal SİT alanı ilan edilen 141 ovanın bulunduğu 49 il ise şöyle:

Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Ankara, Ardahan, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bingöl, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İzmir, Kars, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Kütahya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Mersin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şırnak, Tokat, Uşak, Van ve Yozgat.

FOTOĞRAF: Haritadaki koyu renkli yerler, ovaları koruma altına alınan iller..

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • MESUT SERTCAN (7 yıl önce)
    Malatya da Ova mı kaldı kardeşim? Fahri Kayahanı mı yıktıracaksınız? Ova Fahri Kayahanın dibinde kaldı. Ruhuna El Fatiha...
    0
    0
    Yanıtla
  • Cirmiktili44 (7 yıl önce)
    yazı yazmaya bile gerek yok (bu yazdıklarımı saymazsanız) Tecde Malatya nın nefesi yok edildi şimdi ise yavaş yavaş b iazrlaejrae kayacak başkanların, yandaşların ve müteahhitlerin cebi dolacak ha ha ha
    0
    0
    Yanıtla
  • Serhat a (7 yıl önce)
    İlk çıkan kararda vardı Malatya 6 ova bu kapsamdaydı fakat belediye başkanları ve bakan bey müdahale edip değiştiler tüm Malatya bilsin bunu
    0
    0
    Yanıtla
  • reel (7 yıl önce)
    zamanla oluruz,kımse merak etmesın daha yasımız kucuk
    0
    0
    Yanıtla
  • serdar (7 yıl önce)
    Tek kelime ile rezillik!
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Sinan ÖZTAN (7 yıl önce)
    Bunda şaşılacak bir şey yok.Tarım arazileri koruma kurulu okey yada pişpirik oynamaktan çalışmaya fırsat bulmamış.Uyu Malatya uyu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mirza (7 yıl önce)
    “Kim bir kul hakkı yemişse derhal o kardeşi ile helalleşsin Çünkü (kıyamet günü) dirhem de geçmez dinar da Böyle olunca o (hak yiyen) kişinin sevapları alınır o adama yüklenir Eğer sevapları yoksa o hakkını yediği adamın günahları buna yüklenir” (Buhari, Rikak, 48 )
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa BULUT (7 yıl önce)Mirza isimli kullanıcı yorumuna
    Sn. Mirza; kul hakkı yiyenlere karşı tepkinizi hadislerden örnek vererek vicdanınızı rahatlatma yoluna gitmeyiniz. Sesinizi yaşamınızda yükseltiniz. Yoksa bir alt kültür olarak yaşar, Zalim ve haksız güçlülerin egemenliğin'de değersiz olarak yaşamınıza devam edersiniz. Tabi buna yaşamak derseniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • halil (7 yıl önce)
    sayın valim bu işe el koyun.bu kadar aymazlık yapan bir kurumun acilen tasfiyesi lazım. beceriksizler ordusu var.sayın valim.
    0
    0
    Yanıtla
  • halil bey o kurulun başı vali veto edende vali onaylayanda .
    0
    0
    Yanıtla
  • toprak kurulunun başkanı vali dir bilmeenler millet vekileri neyasın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 yıl önce)
    Malatya da ova mi kalmış toplasan 1000 dönümü geçmez
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (7 yıl önce)
    YAYİN POLİTİKANIZ BELLİ BİR GÜN MALATYA İÇİN ÇOK GÜZEL ŞEYLER YAPILMIŞ DİYE YAZDIĞINIZ GÖRMEDİM OLUMSUZ OLANLAR DA OLUMLU OLANLARDA YAZIN
    0
    0
    Yanıtla
  • a.gültekin (7 yıl önce)
    BU kararın kuzey çevre yolu ile alınmış oldugunu idrak edemeyenlerE atfolunur.çevre yolumuz yok diyenler gözleriniz 5 .5 aydın ova yok edildi GÜNAYDIN
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    49 İL BİTİRMİŞ TE MALATYA NEDEN BİTİREMEMİŞ ÇALIŞMASINI. SORGULAYIN. SEBEBİ NEDİR?
    0
    0
    Yanıtla
  • Aynen yorumunuz gibi.asagida yoruma cevap veren arkadaslar bunuda okusun gevsek yonetimin is takibi olmayan yoneticilerin calisanlari herzaman gevsek davranir ve o is yetismez neden uretilir. biz vekillerimizden sadece iyi yonetim ve takip istiyoruz hepsi bu
    0
    0
    Yanıtla
  • Cumali (7 yıl önce)
    Yazık
    0
    0
    Yanıtla
  • huseyin (7 yıl önce)
    millet vekillerimiz nerede neler yapiyorlar meraak ediyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • milletvekillerini suçlama iyi oku öyle yaz."""Malatya Toprak Koruma Kurulu’nun çalışmalarını tamamlayamadığı için listede yer almadığı öğrenildi.""" demiş.Adamlar tamamlasaydı olurdu milletvekilleri mi dedi yapmayın diye.siyaset yaparken doğru dürüst yapın artık. herşeyde de suçlamayın...:(((((
    0
    0
    Yanıtla
  • huseyin (7 yıl önce)NİL isimli kullanıcı yorumuna
    Ben duzgun okudum bir kurumun calismasi yoneticilerin sorumlulugundadir hic bir kurumda hic bir mudur isciler calismadi o yuzden bitmedi diye patrona neden bildiremez. Malatyanin vekilleriyse disari karsi yapilan tum iste sorumludurlar. Bitmesi icin adim atacaklar dikkat edersen parti belirtmemisim. Calisma hayatindan bihaber oldugunuz burdan belli oluyor
    0
    0
    Yanıtla
  • ali bukduk (7 yıl önce)huseyin isimli kullanıcı yorumuna
    milletvekili gelsin onuda yapsın peki kuruldakiler ne yapsın biraz fikir
    0
    0
    Yanıtla
  • Yonetici dedigin iyi calisan her isi yapan degilde iyi yonlendiren iyi plan yapan ve insanlari calistirabilen kisilerden secilir bu is dunyasinin siyasetin altin kuralidir elbette millet vekili yapmayacak o isi ama bunun takipcisi , yonlendiricisi , yetismeyecek gibiyse gereken destekcisi olmali. ben orda m. vekili gelsin calissinmi veya parti belirtmmismiyim lutfen biraz daha aklimizi kullanalim
    0
    0
    Yanıtla