Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mustafa Bahadır Altaş, mükelleflerin mal ve hizmet alımı ile satışlarının kayıt altına alınmasını öngören uygulamanın karmaşık yapısının mükellefi kayıt dışına yönelteceği uyarısında bulundu.
Altaş, Malatya'da Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB)yanı sıra işadamı kuruluşları MAKİAD, MASİAD, MÜSİAD ve ASKON Başkanlıklarının yanı sıra Malatya milletvekillerine de iletilen uyarılarını şu açıklamayla duyurdu:
"Mükelleflere Mal alımı ve satışına ait Bildirim zorunluluğu getirildi.
Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanun 381 sıra nolu genel tebliği 02.şubat.2008 tarihinde yayınlanmak üzere başbakanlığa gönderilmiş bulunmaktadır. Bu tebliğe göre daha önce yıllık olarak vermekte olan BA ve BS formlarında Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflere, 2008 yılı ve müteakip yıllarda düzenleyecekleri Ba ve Bs bildirim formlarını aylık dönemler halinde vermeleri hususunda zorunluluk getirilmiştir Buna göre 2008 yılı ocak ayından itibaren mükelleflerin mal ve/veya hizmet alımları ile mal ve/veya hizmet satışlarına 8.000 YTL aşan tutardaki işlemleri BA ve BS formlarında aylık olarak bildirilecektir.
Getirilen uygulama kayıtdışı işlemlerin kayıt altına alınmasına yönelik olmasına karşın uygulama zamanı ve bildirimin yapılacak şekil şartları nedeni ile uygulanmasında birçok sorunu da beraberinde getirecektir. Özellikle BA ve BS formlarının uygulanmasında getireceği ilave iş yükü meslek mensuplarımızın iş yükünü bir kat daha artıracak eksik ve yanlış yapılan bildirimler nedeni ile mükelleflerin cezalı duruma düşmelerine neden olacaktır.
Buna bağlı olarakta 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 nci maddesi hükmü uyarınca özel usulsüzlük cezası kesilecektir. Bu nedenle tebliğin alelacele bir şekilde uygulamaya konulmasını doğru bulmamaktayız.Bilgi teknolojisinde bürokrasiyi ve kırtasiyeyi azaltmamız, iş ve işlemleri daha basite indirgememiz gerekirken bu tür uygulamalar kayıtlı sistem içinde bulunan vergi mükelleflerini kayıt dışına itecektir.
Maliye bakanlığı tarafından BA ve BS formlarında istenilen bilgilerin sağlıklı bir şekilde düzenlene bilmesi için bu konuda iş dünyasının özellikle kobilerin muhasebe sistemlerinin ve teknik altyapılarının buna uygun olması gerekmektedir. zaten meslek mensupları olarak bir çok işlemin elektronik ortama geçmesiyle vergi daireleri ssk ve benzeri kurumların yaptığı işi bile biz yapar hale geldik muhasebe mesleğini yürütmekte olan bizler zaten her yıl bir mükellef için en az altmış adet beyanname ve bildirge vermekteyiz bu uygulama ile bu sayı yetmiş geçecektir ki buda bizim çok fazla olan iş yükümüz bir kat daha artıracaktır ve bizlere ilave eleman istihdamı ile bilgisayar programları yenilemek için ek maddi külfet getirecektir.
Ayrıca yapmış olduğumuz işlerin karşılığını alamadığımız gibi bu tür işlere de ek bir ücret almamız mümkün olmuyor maliyetlerimiz iki katına çıkarken, gelirlerimiz sabit kalıyor ya da düşüyor.Bu nedenle Ocak 2008 döneminden itibaren uygulanması düşünülen bu tebliğin kaldırılması eski uygulamanın devam etmesi veya bu konuda bizlerle yapılacak bir çalışmadan sonra uygulamanın başlatılması en doğru olandır.
Bu konuda özellikle konunun muhatapları olan mükelleflerinde bağlı oldukları meslek odalarının da duyarlı olması gerekmektedir çünkü bu uygulamanın aksayan yönlerinden en çok vergi mükellefleri zarar görecektir.
Bağlı bulunduğumuz TÜRMOB olarak Maliye bakanlığı nezdinde gerekli girişimler yapılmaya başlanmıştır eğer bu konuda bir sonuç alınamaz ise demokratik olarak yasal zeminde haklarımızı ve emeğimizin karşılığını almak üzere gerekli girişimlerde bulunacağız."