Büyük Hüseyin Bey Mahallesi'nde bulunan tarihi İstanbulluoğlu Konağının restorasyon çalışmaları tamamlandı.
Vali Halil İbrahim Daşöz, bir grup gazeteci ile restore çalışması tamamlanan İstanbulluoğlu Konağını gezerek incelemede bulundu.
Büyük Hüseyinbey Mahallesi Tekke Camii arkasında bulunan 2 katlı ve toplam 157 metre karelik alana sahip İstanbulluoğlu Konağı'nın restore edilmesinden mutlu olduğunu belirten Vali Daşöz, konağın yüzde 85 Valilik- Özel İdarenin katkısıyla ve tahmini 300 milyar liraya ve Belediyeyle ortaklaşa çalışma sonucunda restore edildiğini belirterek Malatya için bu mekan önemli bir kazanım oldu. Malatyadaki bütün konakların bu şekilde kazanılmış olmasını isterdim. Bundan sonrası İstanbulluoğlu Konağı kültürel ve sanatsal etkinliklerin gerçekleştirildiği güzide mekânlardan biri olacak dedi ve şöyle devam etti:
Atatürk Evinin Atatürk Müzesi, Beşkonakların 2 tanesi Etnografya Müzesi, Arslantepe Açık Hava müzesi ve Vakıflara devredilen Karakaş Konağının da Vakıf Müzesi olması ile Malatyamız bir Kültür Sanat ve Müze kenti haline getirilmiş olacak, ayrıca Kent Müzesi kurma projemiz var. Bu projeye Malatya Belediyesini de katmak ve onları teşvik etmek amacı ile önerilerimiz var.
Benim Belediyeden ya Sümerparkta restore edilen ve Kadın Dayanışma merkezi olarak kullanılması düşünülen binanın, ya da şehir merkezinde boşaltılacak olan mevcut belediye binasının Kent Müzesi olması önerim oldu. Malatya devlet Tiyatrosu yenil kuruldu. Malatya Kongre ve Kültür Merkezi inşaatı devam ediyor. Malatya bu projeler bittiğinde gerçekten bir kültür ve sanat merkezi olacaktır dedi.
BELEDİYE BİNASI..
Daşöz, bir basın mensubunun Yeni Belediye Sarayı'nın faaliyete geçmesiyle boşalacak Merkez binanın Kent Müzesi olarak değerlendirilmesi önerisini yapmışsınız, konuyu açar mısınız? yönlü sorusu üzerine Vali Daşöz Bildiğimiz gibi Malatya, Eski ve yeni Malatya olarak düzenlenmiş. Eski Malatyada tarihi yapıların çokluğuna rağmen iki yüz yıla yaklaşan yeni Malatyada tarihi yapılar yok. Yapıların bir çoğu yok edilmiş. Bunun önüne geçilmesi lazım. Kentler taşınmaz varlıkları ile tarihe mal olurlar. Maalesef bir çok yapımızı koruyamamışız ve yok etmişiz. Belediye binası Cumhuriyet dönemi ilk betonarme yapılarından korunması gerektiğine inanıyorum. Aynı şekilde bu türden yapıların belirlenerek Malatyaya kazandırılması gerekir yanıtını verdi.