Malatyanın turizm potansiyeli ve sorunları masaya yatırıldı.
İl Halk Kütüphanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen ve resmi kurumların yanı sıra sivil toplum örgütleri ve sektörde yer alan kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıda, sektörün sorunlarının yanı sıra, kültür ve turizm potansiyeli olan alanlara yönelik Koruma İmar Planlarının acilen yapılması kararı da alındı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaeddin Kabahasanoğlunun yönettiği toplantıya, Turizm Enformasyon şube yetkilileri, Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi (ESKKK) başkanı Ali Evren, Malatya Kültür Yaşam Derneği, ÇEKUL Vakfı, tur operatörleri, seyahat acenteleri, turistik (Otel-lokanta gibi )tesislerin temsilcileri katıldı.
Kültür ve Turizm Müdürü Kabahasanoğlu, bacasız fabrika olarak adlandırılan turizmin, Malatya ekonomisinin canlandırılmasına çok önemli katkılar yapacağını ve bunun için resmi sivil, kurum-kuruluşların el birliğine çalışması gerektiğini vurgulayarak başladığı açılış konuşmasında özetle Urfa ve Mardini yıllık ziyaret eden turist sayısı 400 binin üzeride, ya Malatyanın? 1350 siz deyin 5000 bu rakam Malatyaya yakışmıyor. Çünkü Malatya gerek tarihi gerek kültürü gerekse de doğal varlıklarıyla Türkiyenin önde gelen şehirlerinden biri. Arslantepe gibi dünyanın ilk yerleşik devleti burada kurulmuş. Bu çok önemli, sektörün aktörleri olarak İlimize turist akışını sağlayacak Arslantepe ve Nemrut başta olmak üzere hanlarımız, hamamlarımız, kervansaraylarımız, kiliselerimiz, camilerimiz, köprülerimizi tanıtarak ve/ veya tanıtımını yaparak başlamalıyız diye konuştu.
Darende Tiryandafil Otelinin temsilcisi Kültür ve Turizm bakanlığı başta olmak üzere ilgili bir çok birim Malatyayı görmezden geliyor. Örneğin Bakanlığın sitesinde Malatya hiç yok. Bizler geçtiğimiz dönemlerde birçok başarılı organizasyonlar yapmamıza rağmen bizleri görmek istemiyorlar diyerek tanıtımın eksikliğinden şikayet etti.
Kültür ve Yaşam Derneği temsilcisi de Arslantepe Açık Hava Müzesi civarında betonlaşma hızla sürüyor, önlem alınmazsa kısa zamanda akıbeti Karakaş konağına döner diyerek Açık hava müzesi ve çevresi için acilen koruma amaçlı imar planlarının yapılmasını önerdi.
ÇEKUL Vakfı temsilcisi de İlimiz kanyon turizmi açısından doğal bir cennet. Darende, Akçadağ, Doğanşehir Pütürge ve merkezde ki Horata kanyonu. Buraların bir an önce turizmi kazandırılması için çalışmaların yapılması gerekir önerisinde bulundu.
Turizm Derneği temsilcisi; Rafting, kürek, deniz sporları merkezi olabilecek barajımız ve bu baraja paralel sahil yolumuz var. Buraları de bir an önce turizme kazandırmalıyız. İlimize ekonomik anlamda büyük katkılar yapacak olan turizm sektörünün canlanması için herkesin ama herkesin ayağa kalkması gerekir diye konuştu.
Sektör temsilcileri de, sektörlerindeki sıkıntıları dile getirdikten sonra; Malatya'da yaşanan gürültü kirliliğinin yanı sıra mesirelerin (Horata, Şahnahan, kısmen Orduzu Pınarbaşı, İnek pınarı gibi) kirliliklerini ile tanıtım materyallerinin eksikliğini vurguladı ve bu unsurların Malatya'ya gelen turistlerde olumsuz etki yarattığını belirttiler.