Malatya Belediyesi'nin işyerleri ruhsat denetimi sırasında vergi kaydı olmayan esnafları Maliye'ye bildirmesi istendi.
Malatya Emlakçılar Odası Başkanı Ali Özgül, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, Malatya Belediyesi'nin kanuni olarak yaptığı iş yeri çalıştırma (küşat) ruhsat çalışmasında çok büyük usulsüz ve haksız uygulamalara şahit olduklarını iddia ederek, "Şöyleki, 5393 sayılı belediyeler kanununun küşat yönetmeliği, 5326 sayılı kabahatler kanunu 5018 sayılı kamu mali yönetimi ve kontrol kanunu, 2886 sayılı devlet ve 4734 sayılı kamu ihale kanunun ile bu kanunun uygulanmasına ilişkin yayımlanan genelge, yönetmenlik ve tebliğlerin belediyeler yüklendiği, görev ve sorumluluklarını takip etmek ve yerine getirmek, belediye başkanların asil görevi olarak belirlenmiştir. Tüm meslek gurubu, işe başlayan esnafların mutlaka işyeri çalıştırma ruhsatı zorunluluğu getirilmiştir. Ancak ne yazık ki bu görev yetkilerin yerine getirilmediği ve takip edilmediği anlaşılmaktadır" ifadelerini kullandı.
"Düşünün, ben kendi esnafım adına yazıyorum. Bir iş merkezinde iki tane emlakçı bitişik büroları var. Bir tanesinin vergi kaydı var, diğerinin vergi kaydı yok. Vergi kaydı olan namuslu esnafımın üzerine gidilerek ruhsatlandırılması isteniyor, diğer esnafın vergi kaydı olmadığı için ruhsatlandırma tutanağı tutulmuyor. Bu mudur adalet bu mudur insan hakları?"diye soran Ali Özgül, açıklamasını özetle şöyle sürdürdü:
"Denetime çıkan görevliler vergi kaydı olmayan esnafın tutanağını da tutup vergi dairelerine bildirmeleri gerekmektedir. Bir iş yerinin ruhsatlandırılması çalışmasında belediye başkanlığı ile vergi dairesi başkanlığı koordineli çalışmalı. Çünkü çok sayıda vergi kaydı olmayan esnaf kişiler var. Ben gerekirse tespitini yapıp vergi dairesi başkanımıza bildiririm. Bildirdim de. Kendi mesleğimi icra eden yaklaşık 60 kişinin ismini bildirmeme rağmen, bugüne kadar 8 kişinin vergi kaydı sağlanmıştır. Aslında vergi daireleri, ilk müracaatlarda meslek odalarında bir yeterlilik belgesi istemeleri gerekmektedir. Ancak böyle bir zorunluluk olmadığı için vergi daireleri her kim olursa olsun müracaat eden herkesin kaydını yapmaktadır. Ancak bu uygulama hem insan haklarına, hem de kaliteli esnaf haklarına uymamaktadır. Yeterli kanun olmamasına rağmen vergi dairelerinin inisiyatif alarak müracaatlar sırasında meslek odalarınca standartlara uygunluk belgesi istemeleri gerektiğini düşünmekteyim."