Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Battalgazi İlçesi Boran Köyünde gerçekleşen balık ölümlerinin nedenine ilişkin Malatya Belediyenin Organize Sanayi Bölgesinin arıtma tesisinden çıkan kirli sudan kaynaklandığı şeklindeki suçlamalarını şık bulmadığını söyledi. Ortada bir suç varsa bu hepimizin suçudur diyen Erkoç, TSO olarak bugüne kadar hiçbir mazeretin arkasına sığınmadıklarını, arıtmanın kapasitesinin arttırılması için çalışmaları hızlandırdıklarını söyledi.
KARŞILIKLI SUÇLAMALAR SORUNU ÇÖZMEZ
Karşılıklı suçlamalarla sorunun çözülmeyeceğini kaydeden Erkoç, Evet bizim suyumuz kirli ve biz bugüne kadar hiçbir mazeretin arkasına sığınmıyoruz. Ortada bir gerçek var ki, kapasitenin üzerine çıkıldığı zaman su kirli akıyor ve bu kirli su baraja gidiyor. Arıtma tesisinin kapasitesinin arttırılması için başlattığımız çalışmalara hız verdik. Bakanlıktan kredi onayı da çıktı. Arıtma tesisinin kapasitesini mevcudun iki katına çıkaracağız. Biyolojik ve kimyasal arıtma yapılacak. 650 dönümlük arıtma sahası vardı ve biz bunun 150 dönümünü 2. OSBnin tapusuna aldık. Bakanlıktan da onaylandı Mayıs ayında ihalesi yapılıp en kısa sürede yapımına başlanacak. Yaklaşık 9-10 milyon TLye mal olacağı belirtiliyor dedi.
Ön arıtma tesisi yapması gereken ancak ön arıtması olmayan firmaların da bu şartı yerine getirmesi için çalışma başlatıldığını ve firmalara bilgi verildiğini ifade eden Erkoç, bu çalışmalarla ilgili hiçbir şekilde taviz verilmeyeceğini söyledi.
Gerçeğin üzerini kapatmak gibi bir çabamız yok diyen Erkoç, Kapasitenin üzerine çıktığımızda suyu kirletiyoruz. Çevreyi de kirletiyoruz. Sanayileşirken çevreyi kirletmeye hakkımız yok. TSO olarak organize sanayi bölgesinin yönetimi içinde yer alıyoruz. Başkanlığımızı Vali yapıyor. Belediye de bu yönetimin içinde. O yüzden birbirimizi suçlayarak bir yere varamayız. Ortada bir suç varsa bu bütün Malatyanın suçu, yetkililerin suçu. Onun için el ele verip bu sorunu çözmemiz gerekiyor diye konuştu.
BU TESİSE NASIL İZİN VERİLDİ?
Yönetmeliklere aykırı olduğu halde Bakanlıktan aldığı ÇED raporu ile Organize Sanayi Bölgesi içindeki Cevher İşleme Tesisi ise faaliyetlerine devam ediyor. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Erkoç, çinko ve kurşun işlenen tesisin, Bakanlıktan ÇED raporu aldığını, OSB Müdürlüğünün ise bakanlığın görüşü doğrultusunda yer tahsisi yaptığını ancak bu tür tesislerin OSBler içinde olmasının yanlış olduğunu bildirdi.
AĞIR METALLER TESPİT EDİLMİŞTİ
2008 yılında OSBnin arıtma tesisinden çıkan sudan aldığı numunelerin analizinde arıtma suyunun içinde normalin çok çok üzerinde kurşun, kadmiyum, nitrit gibi ağır metaller içerdiğini tespit eden İnönü Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Özmen, bu tür ağır metallerin arıtma suyuna OSB içindeki cevher işleme tesisinden karışmış olabileceğini ifade etmişti.
VALİNİN MEMURUYUM
Bu arada, yaz aylarında konunun sıkça gündeme gelmesiyle birlikte OSBnin arıtma tesisinden çıkan sudan numune alarak kirli olduğunu tespit eden birçok resmi kurum ve kuruluşun bu açıklamaları karşısında Bunlar atadan dededen kalma yöntemlerle yapılıyor diyerek arıtma tesisinden çıkan suyun temiz olduğunu iddia eden Çevre Orman İl Müdürü Cumali Sayın, balık ölümlerinin ardından kirliliğin gündeme gelmesiyle birlikte yine sessizliğini koruyor. Cumali Sayın, basın mensuplarının konuya ilişkin açıklama taleplerine Bakanlık izin vermeden açıklama yapmamız yasak. Bu konuda Vali Bey açıklama yapacak diyerek red etti.
Cumali Sayın, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlunun geçtiğimiz yıl Malatyayı ziyaretinde Bakanlığımızla ilgili konularda her türlü bilgiyi il müdürlüğümüzden alabilirsiniz dediği hatırlatılınca da Bu konudaki açıklamayı Vali Bey yapacak. Sonuçta ben Valinin memuruyum. Gerekli bilgi ve belgeleri Vali Beye ileteceğiz. Açıklamayı Vali Bey yapacak diye konuştu.