KOBİ Bilgi ve Eğitim Fuarı (KOBİF) Malatya'da açıldı. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Malatya Ticaret Borsası (TB) tarafından düzenlenen ve KOBİ'lerin finans ihtiyaçları karşılama ve bu konuda bilgilendirme amaçlı KOBİ Bilgi ve Eğitim Fuarı'nın açılışına TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da katıldı.
Avşar Oteli'ndeki açılış törenine Vali Halil İbrahim Daşöz, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, kamu ve özel kurumların yetkililerinin yanı sıra, Elazığ, Gaziantep ve Adıyaman'dan işadamı örgüt temsilcileri katıldı.
Vali Halil İbrahim Daşöz, "Malatya'da olduğu gibi tüm ülke de hatta yurt dışında da bir çok gerçek ekonomik başarılara imza atmış işadamlarımız ülkemiz ekonomisine büyük yararlar sağlıyorlar. Bizler, yani kamu çalışanları olarak konuşmak değil de sorunları çözmek ve önünüzü açmak için sizleri dinlemek istiyoruz" diye konuştu.
Belediye Başkanı Cemal Akın da konuşmasında, " Kentimiz tekstil işkolunda doyuma ulaşmıştır. Umuyorum bu toplantının değişik sektörlerin de ilimize kazandırılmasına vesile olur" dedi.
TOBB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da şöyle konuştu:
"KOBİ'lerin kredi alabilmesi için 47 ayrı resmi kuruma müracaat gerekiyordu, bunun önüne geçebilmek ve tek havuzda toplamak için projeler ürettik ama maalesef bunu yetkililere kabul ettiremedik. Bürokrasi kendi egemenliğini kimselere kaptırmak istemiyor, çözüm olarak da KOBİ'ler için bilgilendirme fuarlarını ve KOBİ AŞ'yi düşündük ve harekete geçtik. Bu fuarlarda hem para var hem bilgi, gelin fuara hem para alın hem de bilgi. Ayrıca Malatya'da, KOBİ'leri dünyaya açan Avrupa Birliği İşbirliği Geliştirme Merkezi ABİGEM merkezini açıyoruz"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ayrıca, "Türkiye'ye baktığımız zaman, sanayisinin yüzde 99.5'inin KOBİ'lerden oluştuğunu görüyoruz. Türkiye'de yeni şirket kurma ve KOBİ oluşturma konusunda da müthiş bir dinamizm var.
Yeni şirket ve iş kurma, işe başlama hevesi noktasında artış oranımız Avrupa 'nın ve diğer ülkelerin üzerinde. Bundan da memnunuz. Fakat 5. yıl itibarıyla baktığınız zaman, yeni kurulan KOBİ'nin işe devamı noktasında Avrupa ortalamasının altında kalıyoruz. KOBİ'ler üretim anlamıyla piyasaya girdikleri zaman işlerini yeterince büyütemiyor. Hedef, dünya çapında, büyük oyuncu olmak. Büyüyemezsen maalesef yok olur, bu yarışta kaybedenlerin içine girersin" şeklinde konuştu.
Kayıt dışı ekonomide işlerin büyütülemeyeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Kayıt dışında kalmak kısa zamanda karlı gibi görünse de, uzun vadede işinizi büyütemezsiniz. Bu süreç de maalesef işinizi kaybetmenizle sonuçlanır" dedi.
Malatya TSO başkanı Mücahit Fındıklı ise, " Ülkemiz ve ilimizin kalkınmasını gerçek üretimle yapabiliriz. Borç alan emir alır gerçeğinden hareketle kimseden borç almamamız lazım. Onun içinde ülkeyi bir şantiyeye çevirmemiz lazım, işsizliği önlememiz lazım " dedi.
Konuşmaların ardından, fuar açılışı gerçekleşti. 9 Haziran Cumartesi günü sona erecek olan fuar nedeniyle ilgili kuruluşlarca açılan standlarda; KOBİLERE ve girişimcilere üretim, dış ticaret, markalaşma, belgelendirme, finansman, pazarlama, fuarlar, iş ve dış yatırım olanakları konularında bilgi veriliyor.