SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Burası da Malatya'nın 'Deprem Tepesi'

Burası da Malatya'nın 'Deprem Tepesi'
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Malatya’da, yıkılan evlerin molozlarından adeta 'deprem tepeleri' oluştu. Şehir mezarlığı yakınlarındaki boş arazide yükselen enkaz dağları, yalnızca beton ve demirden değil, bir şehrin hafızasından, hayallerinden ve acı dolu hatıralarından oluşuyor.

Malatya'da depremin üzerinden geçen zamana rağmen  yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Kentin dört bir yanından kamyonlarla taşınan molozlar, Yeşilyurt ilçesi Yaka Mahallesi’nde bulunan şehir mezarlığı yanındaki alana dökülüyor.

Buraya taşınan molozlar, iş makineleriyle ayrıştırılıyor. Ancak gün geçtikçe yükselen bu yığınlar artık birer moloz değil, acıların sessiz anıtı gibi duruyor. Enkazdan oluşan dağlar, halk arasında "deprem tepeleri" olarak anılmaya başlandı.

Bölgede şimdiye kadar yaklaşık 7 milyon ton enkaz toplandığı, bu rakamın her gün bin 100 ila bin 200 kamyonluk yeni hafriyatla arttığı belirtiliyor. Üç ayrı bölgede ayrıştırma çalışmaları yürütülürken, bu alanlardan biri MESTON şirketi aracılığıyla işlenecek. Avrupa Birliği’nden sağlanan fonlarla burada bir konkasör şantiyesi kurulacak. Demirler ayrıştırılacak, molozlar ise yol yapımı ve altyapı çalışmalarında değerlendirilecek.

Malatya’da 78 farklı rezerv yapı alanında süren çalışmalar sonucu temiz toprak hafriyatları da çıkıyor. Bu toprakların, uygun alanlara serilip üzeri yeniden toprakla örtülerek düzenleneceği, çevresel rehabilitasyon çalışmalarının yapılacağı ifade ediliyor.

Şehirde yeni döküm alanları belirlenirken, bu sahalar kentin dört bir yanında yükselen moloz yığınlarını düzenli hale getirmeyi amaçlıyor.

6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde Malatya’da bin 237 kişi hayatını kaybetmiş, 6 bin 444 kişi yaralanmıştı. Kentte 5 bin 768 bina yıkılmış, 35 bin 907 bina da ağır hasar alarak sonradan yıkılmıştı.

Bugün o yıkılan evlerden geriye, şehir mezarlığının sessizliğinde yükselen "deprem tepeleri" kaldı. Her biri bir evin, bir hayatın, bir hatıranın kalıntısı.

iha

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Feramuz (1 ay önce)
    Rüzgarların neleri bilinmektedir. Acil çimlendirilmesi gerekiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yazık Malatya (1 ay önce)
    Şehrin içerisinde bunca yığınla asbest yeraltı sularının kirlenmesi demek çevredeki tarıma geçmesi demek ve doğal olarak birlikte kanser olup gideceğiz demek... Başka ülkelerde insanların yaşamadığı bilmem kaç km öteye götürülür ve ıslah çalışması geri dönüşüm yapılır kuş uçuşu her yere çok yakın olan bir bölgeye serdiler neden taşıma maliyeti oluşmasın diyecek çok bir söz yok! SAHİPSİZ MALATYA!
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Seymen (1 ay önce)
    Bu alana güzel bir anıt tepe olabilir yeşillikler içinde bir anıt
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Kartal (1 ay önce)
    O kadar şikayete rağmen aylarca dökmeye devam ettiler. Alan kapasitesinin kat kat fazlası döküldü. Bir muhatap bulup da çözüme kavusturamadim. Sadece cimere yazmamla kaldım. Asla çözüm odaklı bir belediye değil, kendi işlerine nasıl geliyorsa öyle davranıyor. Bu alanı bu şekilde bırakırlarsa asla şaşırmam beklenir çünkü...
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Ne yapacaktı belediye? Yıkımlar ve moloz taşıma devam ediyor.
    %35
    %65
    Yanıtla
İşlem süresi: 0.199 saniye