Irak'ın işgalinin dördüncü yıl dönümü vesilesiyle konuşan ABD Başkanı George Bush, Bağdat'a ek asker sevkinin etkilerini göstermesinin aylar alabileceğini söyledi ve sabırlı olunması çağrısı yaptı.
Temel önceliklerinin başkentte güvenliği sağlamak olduğunu dile getiren Bush, Şii ve Sünni militanların yanı sıra El Kaide'ye karşı da kuvvetli operasyonlar düzenlendiğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise mezhep farklarına dayalı şiddetin geçen yıl içinde kötüye gittiğini kaydetti.
Rice, Irak'ın despot bir yönetimden serbest bir topluma dönüşüm olarak ifade ettiği çok büyük bir değişim sürecinden geçtiğini kaydetti.
Rice, Bush yönetiminin, Irak'ta bazı konularda daha farklı davranmış olması gerektiğini de kabul etti.
Rice, Amerikan birliklerinin, isyancılarla mücadele stratejisini, daha erken başlatmış olmaları gerektiğini belirtti ve yeniden yapılandırma konusunda daha yerel ve merkezi bir yaklaşım gerektiğini söyledi.
Irak halkı karamsar
Öte yandan BBC ve dünyanın önde gelen medya kuruluşları için Irak'ta yapılan bir ankete göre, halk ülkenin geleceği ile ilgili giderek derinleşen bir karamsarlık içinde.
Sonuçlar, geçen yıl yapılan son ankete göre çok daha olumsuz görünüyor.
Ülkedeki hayatlarını genel olarak 'iyi' diye tanımlayanların oranı yüzde 39. Bu oran 2005 yılında yüzde 71'e ulaşıyordu.
Geçen yıl katılımcıların yüzde 64'ü hayatının bir yıl sonra daha iyi olacağını düşünürken, şimdi bu umudu taşıyanların oranı sadece yüzde 35.
Ülkenin genel durumunun daha iyiye gideceğini düşünenler de yüzde 69'dan yüzde 40'a gerilemiş durumda.
Ankete göre ayrıca, Irak halkı 2003 yılındaki işgal öncesi ile kıyaslandığında daha mutsuz.
Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ise anketin sonuçlarını değerlendirirken, mezhep çatışmalarının son bulduğu görüşünü vurguladı.
İngiliz ITV televizyonuna konuşan Maliki, mezhep farklarına dayanan cinayetlerin ve adam kaçırma olaylarının dinmesini büyük bir başarı olarak ifade etti, evlerini terkeden ailelerin dönmeye başladığını söyledi.