Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyelerinin depremde yıkılan ya da hasar gören binalar için haksız vergi tahakkuku işleminin iptal edilmesine karşın, vergi tahakkuk ettirme işlemini bu yıl da sürdürdüğü bildirildi. Geçtiğimiz eylül ayında konuyu gündeme getiren ve Malatya Büyükşehir belediyesi ile merkez ilçe Battalgazi ve Yeşilyurt belediyelerinin bu konudaki uygulamalarının yasal olmadığını belirten Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, aynı belediyelerin yıkılan ve depremde ağır hasar gören binalar için 2024 yılında da haksız bir şekilde vergi tahakkuk ettirmesi nedeniyle konuyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER’e taşıdı.
06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrasında yapılan düzenleme ile depremden dolayı yıkılan ve hasar gören binaların tahakkuk etmiş vergilerinin silinmesi yönünde kanun çıkartılmıştı.
Konuyu geçtiğimiz yıl Eylül ayında da gündeme getiren, yaşanan süreç hakkında bilgi veren malatyahaber.com yazarı, Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Eski Başkanı, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, şunları söyledi:
“Bilindiği üzere 7440 sayılı Kanunla yapılan düzenleme, mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde, depremlerde yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı binalara ilişkin olup, 6/2/2023 tarihinden önce tahakkuk eden ve bu kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan, emlâk vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, çevre temizlik vergisi ile bu alacaklara ilişkin vergi cezası, gecikme faizi ve gecikme zammı terkin edilecektir, şeklindedir. Belediyeler veya ilgili birimler bu durumda bulunan vatandaşlardan başvuru aramaksızın, emlâk vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile çevre temizlik vergisine ilişkin terkin işlemini resen yapacaklardır.
Aradan geçen altı aylık süreden sonra Malatya Büyükşehir belediyesi ile merkez ilçe Battalgazi ve Yeşilyurt belediyelerinin e-Belediye sistemi üzerinden yapmış olduğumuz sorgulamalarda kanun maddesine göre yıkılan ve ağır hasar gören binaların mevcut borçların silinmesi ve yeni yılda bu binalar için vergi tahakkuk ettirilmemesi gerekirken, belediyelerin mevcut borçları silmediği gibi 2024 yılı içinde yıkılan binalar ve iş yerleri için emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi ile ilan ve reklam vergisi tahakkuk ettirilerek mükelleflerin sicil kayıtlarına işlendiğine şahit olduk.
Yapılan işlem yasal değildir. Fiilen bulunmayan ve kullanılması mümkün olmayan bu binalar (konut ve iş yeri) için vergi hesaplanması ve talep edilmesi vatandaşa yapılan bir zülümdür.
15 Şubat'ta konuyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden ilgili mercilere ilettik. CİMER tarafından T.C İçişleri Bakanlığına sevk edilen dosyanın 16/02/2024 tarihinde T.C İçişleri Bakanlığı tarafından da Malatya Valiliği’ne sevk edildiği öğrendik. Bu konuda Malatya Büyükşehir belediyesi ile merkez ilçe belediyelerinin en kısa sürede gerekli açıklamayı yaparak vatandaşların mağduriyetini gidermelerini bekliyoruz.
Biz yapılan işlemin yasal olmadığını aylar önce söylemiştik. Belediyelerin deprem nedeniyle zarar gören ve zor durumda bulunan vatandaşların yanında olması gerekirken kanunu hiçe sayarak vatandaştan vergi almak istemesi haksızlıktır.”
malatyahaber.com
FOTOĞRAF: Malatya genel görünüm (Onur KAYAHAN)