SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Büyükşehir İle 2 İlçe Belediyesi Vergiyi Silmedi, Bir de Yeni Borç Çıkardı

Büyükşehir İle 2 İlçe Belediyesi Vergiyi  Silmedi, Bir de Yeni Borç Çıkardı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Yeşilyurt ve Battalgazi Belediyelerinin depremde yıkılan ya da hasar gören binalar için haksız vergi tahakkuku işleminin iptal edilmesine karşın, vergi tahakkuk ettirme işlemini bu yıl da sürdürdüğü bildirildi. Geçtiğimiz eylül ayında konuyu gündeme getiren ve Malatya Büyükşehir belediyesi ile merkez ilçe Battalgazi ve Yeşilyurt belediyelerinin bu konudaki uygulamalarının yasal olmadığını belirten Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, aynı belediyelerin yıkılan ve depremde ağır hasar gören binalar için 2024 yılında da haksız bir şekilde vergi tahakkuk ettirmesi nedeniyle konuyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER’e taşıdı.

06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrasında yapılan düzenleme ile depremden dolayı yıkılan ve hasar gören binaların tahakkuk etmiş vergilerinin silinmesi yönünde kanun çıkartılmıştı.

Konuyu geçtiğimiz yıl Eylül ayında da gündeme getiren, yaşanan süreç hakkında bilgi veren malatyahaber.com yazarı, Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Eski Başkanı, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, şunları söyledi:

“Bilindiği üzere 7440 sayılı Kanunla yapılan düzenleme, mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde, depremlerde yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı binalara ilişkin olup, 6/2/2023 tarihinden önce tahakkuk eden ve bu kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş bulunan, emlâk vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, çevre temizlik vergisi ile bu alacaklara ilişkin vergi cezası, gecikme faizi ve gecikme zammı terkin edilecektir, şeklindedir. Belediyeler veya ilgili birimler bu durumda bulunan vatandaşlardan başvuru aramaksızın, emlâk vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı ile çevre temizlik vergisine ilişkin terkin işlemini resen yapacaklardır.  

Aradan geçen altı aylık süreden sonra Malatya Büyükşehir belediyesi ile merkez ilçe Battalgazi ve Yeşilyurt belediyelerinin e-Belediye sistemi üzerinden yapmış olduğumuz sorgulamalarda kanun maddesine göre yıkılan ve ağır hasar gören binaların mevcut borçların silinmesi ve yeni yılda bu binalar için vergi tahakkuk ettirilmemesi gerekirken, belediyelerin mevcut borçları silmediği gibi 2024 yılı içinde yıkılan binalar ve iş yerleri için emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi ile ilan ve reklam vergisi tahakkuk ettirilerek mükelleflerin sicil kayıtlarına işlendiğine şahit olduk.

Yapılan işlem yasal değildir. Fiilen bulunmayan ve kullanılması mümkün olmayan bu binalar (konut ve iş yeri) için vergi hesaplanması ve talep edilmesi vatandaşa yapılan bir zülümdür.

15 Şubat'ta konuyu Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden ilgili mercilere ilettik. CİMER tarafından T.C İçişleri Bakanlığına sevk edilen dosyanın 16/02/2024 tarihinde T.C İçişleri Bakanlığı tarafından da Malatya Valiliği’ne sevk edildiği öğrendik. Bu konuda Malatya Büyükşehir belediyesi ile merkez ilçe belediyelerinin en kısa sürede gerekli açıklamayı yaparak vatandaşların mağduriyetini gidermelerini bekliyoruz.

Biz yapılan işlemin yasal olmadığını aylar önce söylemiştik. Belediyelerin deprem nedeniyle zarar gören ve zor durumda bulunan vatandaşların yanında olması gerekirken kanunu hiçe sayarak vatandaştan vergi almak istemesi haksızlıktır.”

malatyahaber.com

FOTOĞRAF: Malatya genel görünüm (Onur KAYAHAN)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • mehmet (1 ay önce)
    hani ev hani elektirik hani kablo bırakın bu işleri millet aç millet de zaten para yoktu birde psikolojiyi bozdu
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Ağır hasarlı binamız yıkıldı. Şu an arsa durumunda. Belediye bizden bina emlak vergisi mi talep edecek? Bu nasıl bir vicdansızlık. Belediyenin ağır hasarlı ve yıkılmış binaları tespit ederek, vatandaşa mağduriyet yaşatmadan eğer bir ücret tahsil etmek istiyorsa sadece arsa emlak vergisi alması gerekir. Vatandaşı daha fazla mağdur etmeyin....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Harabe olmuş oturmadığımız evden vergi istiyorlar. Canımızı da alın. Bu şehrin bu hale gelmesinin sorumlusu sizsiniz. Asla ödeme yapmayacağım.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 2000 Tl altı (1 ay önce)
    Üstelik depremden 3-4 ay önce ülke genelinde 2000 Tl altı bütün borçlar silinmişti. O dönemde 1200 tl civarı borcum vardı. Hala silinmemiş.. Ha ben şahsım adına çok şükür öderim ve ödeyeceğim de. Lakin devletin sözünün yerde kalması ayıp...
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ali (1 ay önce)
    Haberinizi gördükten sonra ben de e-devlet üzerinden bir kontrol edeyim dedim. Maalesef doğru Yeşilyurt belediyesi,depremde ağır hasar alan ve akabinde yıkılan daireme emlak borcu çıkarmış iyi mi? Ya şaka gibi, bunların kafası iyi mi? Yoksa giderayak ne koparırsak o kâr mantığı mı?
    %95
    %5
    Yanıtla
  • adil (1 ay önce)
    Yeşilyurt belediyesi daha önce ki imar affı gibi peşin ödemede gecikme faizinin %10 bunu , taksitli ödemede %50 gecikme faizini alıyor. Deprem sonrası vergi faizi işlemeye devam ediyor . Milletin evi iş yeri yıkılmış Cumhurbaşkanı kararnamesinde borcun silindiği haberi var diyoruz öyle bir şey yok diyip faizi ile ödeme talep ediyorlar.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 ay önce)
    Seçim arefesinde hata üstüne hata sanki kaybetmek istiyorlar azledin bizi diyorlar.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Malatya (1 ay önce)
    2023 yılı ev vergisini Yeşilyurt Beldiyesine 830₺ geçen hafta ödedim. Babam depremden hemen önce ölmüştü ve annem ile kiz kardeşim yaşıyorlar. Yeşilyurt Belediyesi ve çamurlu suyu bize satan Buyuksehir belediyesini kınıyorum. Şu parasi elektirik parasını her ay geçiyor.. yazıklar olsun
    %92
    %8
    Yanıtla
  • vatandaş4479 (1 ay önce)
    Haberiniz yanlış. Çünkü Yeşilyurt Belediyesi 16 Haziran 2023 tarihinde cep telefonuma böyle bir mesaj attı. " 7440 sayılı Kanunun 10.maddesinin 26. fıkrası gereği Malatya ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ tarafından depremlerde yıkılan ağır ya da orta hasar kararı verilen binaların 06.02.2023 tarihinden önce tahakkuk edip de kanunun yayım tarihi itibari ile ödenmemiş bulunan emlak vergisi ve taşınmaz kültür varlıkları katkı payı ile gecikme zamları başvuru aranmaksızın terkin edilecektir. Bilgilerinize sunulur. Mali Hizmetler Müdürlüğü . Bu mesajdan bir hafta kadar sonra e devletime girdim 3 yıldır ödemediğim evime ait vergiler evimin ağır hasarlı olmasından dolayı silinmişti. Eleştiri yapın ama adamların hakkını da yemeyin. vergiler silindi.
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Vatandaş447 eğer sizin söyledikleriniz doğru ise yukarıda yazan vatandaşlar yalan yazmışlar. Yok sizin söyledikleriniz yanlışsa onlar doğru yazmış. Ayrıca Yeşilyurt belediyesi böyle bir işlem yapmış ise neden şimdiye kadar basına bir açıklama yapmadı! Yada haberde yazdığı gibi geçtiğimiz yıl eylül ayında malatyahaber.com da bu konu gündeme neden hayır böyle bir işlem yoktur diye tekzip ettirmedi... Sadece itiraz edenlere gidin AFAD evrak getirin öyle silelim diyorlar...
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Sevgili vatandaş haberde hiçbir yanlışlık yok, tam da yazdıkları gibi. Daha bu sabah baktım diyorum 800 küsür lira 2024 yılı emlak vergisi çıkıyor karşıma kapı gibi. Oysa ortada vergisi verilecek ne bir ev ne de bir emlak var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hkb (1 ay önce)
    Artik hic birsey sasirtmiyor beni
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (1 ay önce)
    Malatya çok değerlendi arsa bedellerini de bin katına çıkarsınlar. Malatya artık Londradan Paristen daha değerli. Bu yıl en az yüz milyar turist gelir Dünyadan marstan uzaydan gaipten. Malatyayı yeni malatuayı görmeye. Suyunu içmeye kayısısını yemeye. Haccını yapmaya. KUTSAL MALATYA YA...
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (1 ay önce)
    Düşene bir tekme de sen vuracaksın. Adamın evi mi yıkıldı, bir de taş alıp kafasına vuracaksın ki sana itaat etsin. Belediyecilik böyle bir şey olsa gerek. Fakir fukarayı ezeceksin. Zengin kuyumculara şehrin en güzel yerini devletin kesesinden yapıp, altın anahtar ile teslim edeceksin. Kim sever fakiri. Herkes zengini sever.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Hacı AYVAZ (1 ay önce)
    Herkes ne çarparsak kârdır diye düşünüyor. Millete acıyan yok. Belediyede de vicdan yok. Hele din iman hiç yok. Paraya tapıyorlar. Bilim adamı olacağına devlet millet adamı olup, en azından yıkılan binalara vergi çıkarmasaydı haramzadeler
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mehmet (1 ay önce)
    Giderkende şehrimizi ayağa kaldırıyorlar.
    %93
    %7
    Yanıtla