Malatya'nın büyükşehir belediye statüsüne kavuşturulması için TBMM'ye 4 yıl önce verilen yasa teklifi 17 Nisan'da gündeme geldi. CHP'li Aslanoğlu ve Muharrem Kılıç, teklifi savundu.. Hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle karşı çıktı.. Oturumda hazır bulunan AKP'li Münir Erkal'ın da "red" oyu verdiği teklif kabul edilmedi..
TBMM'deki Malatya kökenli milletvekillerinin (Münir Erkal dışında) imzaladığı, 4 Şubat 2003'de verilen yasa teklifi nihayet 17 Nisan 2007 günü meclis gündemine gelebildi.
Teklifle ilgili ilk sözü alan Milletvekili Aslanoğlu,
Malatya Büyükşehir belediyesi olmalı. Çünkü mevcut yasaya göre nüfusa göre para dağıtıyorsunuz. Malatya Belediyesinin 550 bin olacak.. Çünkü çok göç alıyor, alt yapı sorunumuz var. Ama bunları göz ardı ediyorsunuz, ama nüfusu 100 bin daha aşağı olan belediyelere Malatya Belediyesinin iki katı kadar para veriyorsunuz. Belediye başkanı hangi partiden olursa olsun, aldığı parayı halkına harcıyor. Biz Malatya Belediyesi iktidarın belediyesi diye bunu yapmayın demiyoruz. Malatyanın Büyükşehir olmasından gurur duyarız. Çünkü belediye bu parayı alınca Malatya halkına harcayacaktır. Büyükşehir olmadığı için planlamada, büyümede ve mali imkanlarda bir sürü sorunları var. Bir belediye, etrafındaki yerleşim yerlerine bu kadar göç alırsa, mevcut yasada Büyükşehir olmadığı için aldığı parayla halkına hizmet edemez hale gelmektedir. Nüfusu 100-150 bin daha aşağı olan illere Malatya Belediyesine giden paranın iki katı kadar değil 10 katı kadar verin. Ama Malatya Belediyesinin de hakkını yemeyin. Bu insanlara, illere eşit davranmamaktır. Biz hakkaniyet istiyoruz, hakkımızı istiyoruz. Nüfusu daha az olan belediyelere Malatya belediyesinden iki kat daha fazla para vermek adaletsizliktir. Sizden Malatya halkının hakkını istiyoruzdedi.
Daha sonra Muharrem Kılıç sözaldı ve şunları söyledi:
Seçilip geldikten sonra ilk hazırlayıp verdiğim tekliflerinden biri Malatyanın Büyükşehir belediyesi yapılmasına yöneliktir. Kanunun teklifimizin veriliş tarihi de 04.02.2003tür. Bu kanun teklifini hazırlayınca, sadece muhalefet milletvekili olarak Mevlüt beyle değil, iktidardaki diğer Malatya kökenli milletvekillerimize de bu teklifi imzalattırdım. Çünkü bu Malatyanın bir sorununu giderecektir. Malatya haksızlığa uğramıştır. Şu anda ülkede 16 büyükşehir belediyesi vardır. Malatyanın nüfusu, ekonomik, sosyal durumu Malatya mevcut Büyükşehir belediyelerinden birçoğundan daha iyi durumdadır. Sadece Malatya değil, başka da aynı durumda pek çok il vardır. Bu teklifimiz yeterli kadar ilgi görmedi. Büyükşehir Belediye Kanunu görüşülecek, o zaman çözelim denildi. 2004de bu görüşüldü, meclisten geçti. O zaman öneride bulunduk, mevcut Büyükşehir belediyelerinin statüsündeki illeri bir defaya mahsus Büyükşehir yapalım dedik, kabul edilmedi. Biz bu teklifi verirken partici bir anlayışla davranmadık. Bu teklifi verdiğimde Malatya Belediye Başkanı MHPden sayın Mehmet Yaşar Çerçiydi. Sonra AKPden sayın Cemal Akın geldi. İkisi de bizim partimizden değildi. Ancak biz Malatyayı, Malatyalıyı düşünüyoruz. Malatya sizin partiye çok büyük destek verdi, 2002de 5 milletvekili verdi. Siz ne verdiniz?
Konuşmaların ardından hükümet adına sözalan Başbakan Yardımcısı Şahin, Bir ilimiz büyük şehir statüsüne kavuşmak istiyorsa nüfusunun 750 binin üzerinde olması lazım. Malatyanın şu andaki nüfusu 453 bin. Şu anda yürürlükte olan Büyükşehir yasasına göre, çok istememize rağmen Malatyaya Büyükşehir statüsü vermemiz mümkün değil." dedi. Şahin, teklifin verildiği dönemde yürürlükte olan Büyükşehir Belediye Yasası'nın değiştiğini, eski yasaya göre verilen teklifin geçerliliğinin söz konusu olmadığını savundu, bu arada karşılıklı sert tartışmalar yaşandı.
Daha sonra yapılan oylamada, Malatya'nın büyükşehir olma teklifi reddedildi. Oturumda hazır bulunan CHP Milletvekilleri Mevlüt Aslanoğlu ve Muharrem Kılıç kabul oyu verirken, AKP'li Münir Erkal red oyu kullandı. AKP'li Ali Osman Başkurt, Fuat Ölmeztoprak ile Anavatan Partili Süleyman Sarıbaş ve Miraç Akdoğan'ın oturuma katılmadıkları öğrenildi.