SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Buzlanmaya Karşı Isınabilen Beton Plak Geliştirildi

A- A+ PAYLAŞ

ÜRÜNÜN PATENTİNİ DE ALDILAR..  İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri tarafından geliştirilen, havalimanı pistleri ile karayollarındaki don ve buzlanmayı önleyen "ısınabilen karma lifli beton plak" sayesinde ulaşımdaki aksamalar giderilecek.

https://youtu.be/aHHb6Czw7M0

İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri Prof. Dr. Kazım Türk ve Prof. Dr. Paki Turgut, çetin kış şartlarında don ve buzlanma nedeniyle yollarda yaşanan olumsuzlukların önüne geçebilmek için çalışma başlattı.

Bu kapsamda, üzerinde çalıştıkları ve bir mekana kendiliğinden yerleşebilme özelliğine sahip beton plağa çelik lifler ekleyerek betonun elektrik iletebilmesini sağlayan Türk ve Turgut, betona elektrik şebekesi döşeyerek kısa sürede ısınabilen plak geliştirdi.

Hazırladıkları projeyle Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuran akademisyenler geliştirdikleri ürünün patentini aldı.

Beton plak sayesinde, havalimanı pistleri ile karayollarındaki donma ve buzlanma riski taşıyan yerlerdeki aksamalar ortadan kalkacak.

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Türk, AA muhabirine, ürünü geliştirmek için bir yıl boyunca çalıştıklarını söyledi.

Zorlu hava şartlarında birçok olumsuz durum yaşandığını ve bunlardan birkaçını önlemek için bu ürünü geliştirdiklerini anlatan Türk, şöyle devam etti:

"Bilindiği üzere beton, elektriksel iletkenliği olmayan yalıtkan bir malzemedir. Paki hocamla beraber biz bunun harcına çelik lif katarak iletkenliğini artıracağını düşündük ve bunun üzerine yalıtkan betonun iletken hale gelip gelmediğini görmek için denemeler yaptık. Denemelerimiz önce küçük numunelerle oldu. Burada yaptığımız çalışmalarda gördük ki bu liflerin katılmasıyla betonun elektriksel iletkenliği ciddi anlamda artıyor. Daha sonra çalışmalarımızı büyük ölçekli beton plaklar üzerinde denedik ve çok daha iyi sonuçlar aldık."

"Pratik şekilde uçakların iniş ve kalkışları sağlanabilir"

Havalimanı pistlerindeki don ve buzlanmayı engellemek için birçok çalışma yapıldığını, bunların uçaklara ve piste zarar verdiğini ifade eden Türk, geliştirilen beton plakların prefabrik olarak üretilmesinin ardından kısa sürede yollara uygulanabileceğini söyledi.

Pistlerdeki don ve buzlanmayı önlemek için sıcak kum kullanıldığını dile getiren Türk, şunları kaydetti:

"Şu an kullanılan ithal kumların çok ciddi zararları var. Uçakların motorlarının içerisine kaçabiliyor ve bazı arızalara sebep olabiliyor. Havaalanı pistlerinin kenarlarındaki drenaj sistemine kadar tıkayabiliyor. Bizim yöntemimiz de sadece 220 volt elektrik verilerek ve şehir şebekesini destekleyen bir trafo ile yollar rahatlıkla ısıtılabilir. Pratik şekilde uçakların iniş ve kalkışları sağlanabilir. Karayollarında trafik ışıkları ve yaya geçitlerinde durmadan önce buzlanmayı kontrol ederek daha güvenli hale getirebiliriz."

Türk, geliştirilen ürünle havalimanı inşasının da kısalacağını anlatarak, "Uçakların rötar sebeplerine istatistiklerle bakıldığında çoğunun olumsuz hava şartlarından kaynaklandığı görülmektedir. Bu da ciddi maliyet kaybıdır. Bu buluşla rötarlar engellenmiş olacak. Kırsalda özellikle İHA ve SİHA'ların belli yerlere inme durumunda çok pratik olarak üretilip kurulabilir. Bu pistler zor hava şartlarında kullanılabilir ve kolaylık sağlar." ifadelerini kullandı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay da ısınabilen beton plak üreten akademisyenlere teşekkür etti.

Kızılay, olumsuz hava şartlarında don ve buzlanma riskinin en fazla olduğu yerlerin başında havalimanı pistlerinin geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Hocalarımız ısınabilen, donma ve buzlanmayı engelleyen bir yöntem geliştirdiler. Bu teknikle bu yollara çelik lifler döşeyip elektrik akımı alabilen özellik kazandırılıyor. Hocalarımız projeyle don ve buzlanmayı engelleyerek bu alanda bir yenilik ve inovasyon kazandırdılar. Bu ülkemiz adına sevindirici bir gelişmedir."

Türkiye'nin havalimanı inşasında dünyada önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Kızılay, "Bu buluş uluslararası firmalarımızın elini de rahatlatacak. İki kıymetli hocamız tarafından geliştirilen bu ürün ülkemiz için de büyük bir kazançtır. Bu alanda ithal ürünlere büyük bir kaynak veriyorsak bunu da yerli ve milli bir buluş olarak hocalarımız kazandırmış oldu." ifadelerini kullandı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • mehmet (2 yıl önce)
    Haberde hiç İnönü üniversitesi, Malatya vs geçmese bile sadece yorumlara bakarak konunun Malatya'da geçtiğini anlamak çok kolay. Niye mi? Hasüdlüğün kol gezdiği bu memlekette hiçbir başarı cezasız, çamursuz, alaysız ve iftirasız kalmaz da ondan! Mübarek üniversite kendi kendine patent vermemiş, bunu Türk Patent Kurumu vermiş. herhalde önüne gelen bu kurumdan patent alamıyordur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • EKREM (2 yıl önce)
    Projenin uygulanabilirliği nedir? Elektrik tüketimi, ısınıp soğumaya karşı genleşme sebebiyle beton ömrü nasıl hesaplanmış? Yılın 12 ayı eksi derecede hava soğukluğu olan şehir veya ülkelerde bile bunu uygulamak pek mümkün değil. Pist yüzey buzlanması sebebiyle kaç kaza olduğu hiç araştırılmış mı? Asıl sorun pistin karla kaplanması mıdır yoksa rüzgar, görüş mesafesi gibi etkenlerin olumsuz şartlar oluşturması mı? güneş enerjisiyle çalışan öğrenci araçları bile daha yaratıcı bana göre.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Hocalarımızın geliştirdiği ürün patent enstitüsü kurumu tarafından onaylanmış olmasaydı ben de sizin gibi düşünürdüm, gerçekten reklam peşinde olanlar vardır... Bir ürüne patent almak o kadar da kolay bir iş değil. Bir defa geliştirdiğiniz ürünle ilgili bilgiler patent enstitüsü kurumuna gidiyor, oradaki uzmanlar inceliyor, sonra odtü de bilirkişiler inceliyor.. Uluslarası taramalar yapılıyor.. eğer incelenmezse ve patent verilirse, bunu yurtdışında yapmışlarsa o zaman patent enstitüsü çok zor durumda kalıyor ve müeyyide uygulanıyor.. yani öğrencilerin yarşma araçları gibi değil... Hocalarımızı tebrik ediyor ve daha nice böyle faydalı buluşlar yapmasını diliyorum...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet Hanifi Yapar (2 yıl önce)
    hocam elinize emeğinize sağlık yeni buluşlarınızın ve başarılarınızın devamını dilerim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ömer (2 yıl önce)
    Yeni bir havalimanı malatya ya yapılırsa! pistlerin patentinin alındığı ısınabilen karma lifli beton plak ile yapılması malatya için bir gurur kaynağı olacaktır.. İnönü üniversitesi ve emeği geçen hocalarımıza çalışmadan ötürü teşekkürü borç biliyorum.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatya'lı (2 yıl önce)
    Tubitak a yollasalar büyük ihtimalle kabul edilmez organik hoşaf daha önemli bu kar da kış ta bağırsaklara iyi gelir
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Bahsettiğiniz organik hoşaf Tübitak ile değil TRT'deki bilim yarışmasıyla alakalı. Bir kurumu haksız yere eleştirmeden önce bilgi sahibi olun. Sizin gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan insanlar ancak ahkâm keser. https://teyit.org/trtdeki-bilim-yarismasinda-organik-hosaf-projesinin-birinci-oldugu-iddiasi
    0
    0
    Yanıtla
  • Gıl Osman (2 yıl önce)
    Amerika da ve avrupa da zaten kullanılıyor bu , yeni bir icatmış gibi çıkarıp kendilerine reklam yapıyorlar :D
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mustafa (2 yıl önce)
    Hocalarımızı tebrik ediyorum, Allah başarılarını daim etsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Delibattalgazi (2 yıl önce)
    İnşallah bu sistem çarçabuk inşaat sektörüne de kar amacı güdülmeden giriş yapar, doğalgaz ve elektrik tedariki ve kullanımından oluşan sancıya bir nebze de olsa rahatlama imkanı sağlar. Rabbim hayreylesin.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (2 yıl önce)
    İnsanlığa faydası dokunan işler yapan herkesten Allah razı olsun. Hocalarımı tebrik ederim. Üniversitenin de bu şekilde haber olması bizi gururlandırıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Atilla (2 yıl önce)
    hocam elinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş ancak bunun uygulanabilirliği çok önemli bunun için Büyükşehir belediyesi yetkilileri ile görüşülerek işbirliğine gidilebilir. Kış ayında olmamız ve kar yağmış olması büyük şans bu ürünün uygulanması ve sonuçları hakkında tecrübe edilebilir. Bu günlerde bazı mahallelerde yolun çok dik olması nedeni ile kar yağdığında don oluşumu nedeniyle araçlar ve yayalar çıkamamakta bu noktalar tespit edilerek bir program kapsamında uygulama yapılarak ileriki yıllarda buzlanmadan dolayı oluşabilecek sorunlara çözüm getirmiş oluruz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (2 yıl önce)
    Buna bir mühendislik gerekmez ki Erzurum yıllardır kaldırım buzlanmasin diye kullaniyo
    %100
    %0
    Yanıtla