SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Hatay'ın İmar Tasarımı 400 Mimarın, Malatya İse 1 Firmanın Eseri!.

Hatay'ın İmar Tasarımı 400 Mimarın, Malatya İse 1 Firmanın Eseri!.
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023 depremlerinde büyük yıkım ve kayba uğrayan Malatya'nın yeniden imarının, 21'inci yüzyılda yeniden bir şehir kurma ve bunun için tüm imkanları, mimari donanımı seferber etme ve mimarlık- mühendislik eğitim düzeyi yüksek prestijli üniversiteler tarafından yapılması gerektiğine ilişkin beklentilere rağmen, Ankara'daki bir mimarlık firmasına bu işin verilmesi, büyük hayal kırıklığına yol açmasına karşın, vazgeçilmeyerek devam ettirilmişken, aynı depremde büyük yıkımın ve kaybın yaşandığı Hatay'ın yeniden imarının ise, çok farklı bir yöntemle ele alındığı ortaya çıktı.

HATAYIN TASARIM PLANI 400'Ü MİMAR 4 BİNE YAKIN ÇALIŞANIN KATKISIYLA..

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, "6 Şubat depremlerinde büyük yara alan Hatay'ın yeniden tasarım planı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Tasarım Vakfı'nın (TTV) iş birliğiyle gerçekleştirildi. 400 mimar, mühendis ve tasarımcı ile 4 bine yakın personel gönüllü olarak yaklaşık bir yıl boyunca çalıştı."

Malatya ile ilgili karar vericilerin, milletvekilleri başta olmak üzere siyasilerin, yerel yöneticilerin ciddi vizyon eksikliğiyle kentin geleceğine yönelik imar çalışmaları, rezerv alan belirlemeleri tam bir kaosa dönüşürken, Hatay'da yapılan çalışmalara ilişkin, Anadolu Ajansı'nın haberinde aşağıdaki video yayınlandı:

MALATYA'YA YAZIK ETTİLER..
malatyahaber.com, Malatya kent merkezi başta olmak üzere deprem sonrası yeniden imarı ile ilgili 'yetersizliği, 1 yıl önce, 8 Mayıs 2023'te "Yeni Malatya Nasıl Olacak? Bir Tek Bu AKP'liler Biliyor!.." başlığıyla yayınladığı haberde, kapalı kapılar ardından bu konuda yapılan çalışmalara dikkat çekmiş, Malatya'nın imarını Ankara merkezli iktidara yakın Mimar Hilmi Güner firmasının yapacağına dikkat çekmiş, bunun da Malatya kamuoyuna dönemin AKP Milletvekili Öznur Çalık'ın açıklamasıyla öğrenilebildiğini yazmıştı.

Söz konusu mimarlık firmasının, Büyükşehir Belediyesi'nde AKP'lilere bilgi vermek için düzenlediği toplantıdan bir fotoğrafla verilen haber şöyleydi:

'Yeni Malatya' Nasıl Olacak? Bir Tek Bu AKP'liler Biliyor!..

6 Şubat tarihli Kahramanmaraş ve 27 Şubat tarihli Malatya- Yeşilyurt depremlerinde büyük yıkıma uğrayan, 1300'e yakın insanın can verdiği Malatya'da, il merkezindeki yıkımın ardından yeniden imarın nasıl olacağına ilişkin Malatya Kamuoyu çalışmalardan herhangi bir bilgi sahibi olmazken, bu konuda yapıldığı dar bilgilendirmelerden öğrenilen 'Malatya Şehrininin Yeniden Düzenlenmesi' ile ilgili çalışmalar hakkında ilk bilgi sahibi olanlar, AKP'nin siyasileri oldu. İlgili bakanlığın, depremde hasar gören illerin her birinin yeniden imarıyla ilgili düzenlemenin bir mimarın sorumluluğuna verildiği açıklamasının dışında her hangi bir bilgi vermediği, resmi yerel makamların da kimlerle nasıl yaptığı pek bilinmeyen, kamuoyuna da açık olmayan toplantıların ardından bilgilendirmediği Malatya Kamuoyu, sivil toplum kuruluşları kapalı kapılar ardında yapılan düzenlemelerden haberdar olamazken, Büyükşehir Belediyesi'nde yeni şehir düzenlemesiyle ilgili olarak AKP'li milletvekilleri, milletvekili adayları ile yöneticiler için bilgilendirme toplantısı düzenlendiği bildirildi.

İlgili bakan Murat Kurum'un, Malatya'nın yeniden imarından sorumlu olacağını belirttiği mimarın kim olduğuna ilişkin dahi kamuoyuna bir bilgi verilmezken, mimarın adının Hilmi Güner  olduğu ve Emlak Konut'la birlikte çalıştığı, AKP'nin yeniden aday gösterilmeyen milletvekili Öznur Çalık'ın bir seçim çalışmasına ilişkin yayınladığı siyasi propaganda bülteninden öğrenilebildi.

Büyükşehir Belediyesi'nde, Genel Sekreter Cemal Nogay'ın da katıldığı, belediye görevlilerince AKP'lilere 'Yeni Malatya' ile ilgili bilgilerin verildiği toplantı, AKP'li bu siyasilerin yanı sıra toplantıya davet edilmeyen Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel'in sosyal medya platformlarındaki paylaşımlarına konu olunca, bu özel bilgilendirme toplantısı hakkında bilgi sızdı.

Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, kendilerine bilgi verilmeyen toplantıyla ilgili olarak "Hiçbir şeye dahil edilmedik bu süreçte. Bugün bu konuyla alakalı sosyal medyadaki paylaşımım buydu." diyerek, toplantıya ilişkin fotoğrafı ve görüşlerini paylaştı. Fidanel, "Malatya'nın mevcut durumunu anlatan tablo işte bu! Kent merkezinde yapılacak olan yeni projenin sunumu yapılıyor ama ne bir esnaf yetkilisi ne bir bilim adamı ne bir STK ne de konunun teknik muhatabı olan meslek odaları davet edilmiyor. 6 şubattan bugüne kadar hiçbir toplantıya çağırılmadığımız gibi!

Bostanbaşı imara açılırken elini ovuşturan arazi sahibi belediye başkanlarına sus pus olup rant kovalayan siyasiler, 3 aydır vatandaşın telefonunu dahi açmayanlar, hiçbir teknik bilgisi olmayan sözelci yeni vekil adayları Malatyanın yeni projesini yorumluyor, şehrin kaderini belirliyor.

14 Mayıs öncesi stajyer milletvekilleri sözüm ona uzman milletvekillerinden yıllardır bilimin nasıl yok sayıldığının, Malatyanın kendi tekellerinde olduğunun, 'biz yaptık oldu"nun ve siyaset esnaflığının dersini alıyorlar adeta bu resimde.

Bukadar olmaz. Olmamalı. Her kesimden görüş almadan, kent hafızasına hakim teknik insanlara danışmadan, bilim insanlarından onay almadan karar verme hakkına hiçbiriniz sahip değilsiniz! Malatya sizin tapulu malınız değil; bu milletin geçmişi ve geleceğidir!" diye yazdı.

Aynı platformda, toplantıdan daha sonra haberdar olan ve kendisi de AKP'nin Yeşilyurt ve Büyükşehir Meclisleri ile İmar Komisyonu Üyesi olan Ahmet Şahin de, ""Kent merkezinin planlaması bence oldu bittiye getirilmeden.Kendi mecrasında uzun tartışmalar yapılmadan hazırlanması, başka sorunların da  ortaya çıkmasına neden olacaktır.Plancılar  bu hızlı planlamayı  merkez ilçelerden ziyade diğer ilçelere yapılması gerektiğini tartışmıyorlar.Bana göre burada uzak İlçe merkezlerinin güçlendirerek halkı refah içinde oralarda yaşatmak olmalı.Şu an Hekimhan ilçesinin nüfusu 50 binleri bulduğu söyleniyor.Her sabah büyük göç gibi herkes köyünden mahallesinden çıkıp merkeze akıyor.Bu durumu uzak ilçeler lehine dönüştürmek gerekmiyor." diye görüş bildirdi.

Bu arada, toplantıyla ilgili olarak sızan ve perdeye yansıtılan, fonda AKP Milletvekili ve 1. sıra adayı Bülent Tüfenkci'nin sesinin geldiği video, 'Yeni Malatya' tasarımı ile ilgili sanal görüntülerden oluşuyor.

Diğer yandan, 'AKP'ye Özel' toplantıyla ilgili görüşü sorulan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Nogay, "Milletvekillerinin seçim çalışmaları sırasında, "şehrin yerleşim ve ticari alanları nereye yapılacak, hasar tespitleri, değiştirilen raporlar, zararların karşılanması nasıl olacak?" gibi sorularla sık sık karşılaşmaları nedeniyle bilgilendirme toplantısı talep etmişlerdir. Yapılan toplantının içeriği milletvekillerini bilgilendirme (Deprem sonrası gelişmeler konusunda) toplantısıdır." dedi."

KARAR VERİCİLERİN ‘BASİRETSİZLİĞİ’ MALATYA'NIN KADERİ VE KEDERİ!.

Malatya ile ilgili siyaseten güçlü ve torpilli kişilerin mallarını korumaya rantını artırmaya, buna karşılık ses çıkaramayacak mülk sahiplerinin mallarına 'çökülmesini' sağlamaya yönelik, şehrin meydanının genişletilmesini de engellemeye yönelik yapılan imar planı, rezerv alan tespiti ve hasarlı bina tespiti, yıkımı ya da onarımı ile ilgili belirsizlikler, adaletsizlikler hala tartışma konusu olurken, aynı felaketi daha büyük ölçekte yaşayan Hatay'ın imarı için yapılanın ise bilimsel ve ideal nitelikte olması, Malatya'yla ilgili karar vericilerin basiretsizliğini, yetersizliğini, kentin çıkarlarını belli kişi ve grupların çıkarlarının gerisine atmaya yönelik tavrını bir kez daha ortaya koydu.

malatyahaber.com- İstanbul, AA

KAPAK FOTOĞRAFI: Malatya genel görünüm

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

30 yorum yapılmış

  • Garip malatyalı (6 gün önce)
    Hani toki amirleri müdürleri sami başkanın arkadaşlarıydı.arkadaşların camiyi kaybetmişler başkanım
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyali çile çekici (2 hafta önce)
    malatyada yaşayan biriyim depremde evim gitti eyvallah dedim. tokiye güvendik çıkmadı kendimi geçtim konteynır komsularımın hiç birine çıkmamıs. engellisi yaşlısı olana hani ? malatyada büyük bir iş bilmezlik var korkarım ki memurların doktorların polislerin en becriksizi en iş bilmezleri de malatyaya gelmişler. bu şehirde büyük bir denetimsizlik var çevre yolu hindistanı aratmıyor bu yollar depremden sonra toz gölüne döndü neden yollar yıkanmıyor mesela şehir planını geçtim sadece temiz tutulup yollardkai göcükler düzeltilse sükür edicek kıvama getirdiler
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya Halay Ekibi (2 hafta önce)
    Malatya'da Herkes adalet ve kalkınma partili olunca, hak sırası karışıklığı oluyor doğal olarak Ama Sıkıntı yapmayın tabi. Adalet, adı üstünde. Dedi ya , bize oy verirseniz hizmet alırsınız, vermediyseniz eğer, bakın Hatay'a, Hizmet falan yok. depremde gördünüz işte. Hemen üstüne Hak adalet vicdan terazisini Malatya'lıda gösterdi tabi, bekler mi bastı geçti ampule. Neyse, Şimdi Malatya verdi mi oyu? Verdi. O halde arkana yaslan Malatya, hizmeti izle. tadını çıkar. Nedir bu şikayet panik havası, ayıp, aceleniz ne? Gardaş bak Çalışmayı seversin sen, çalış çalış, az laf çok iş, hadi bak işine, çalış.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Osman (2 hafta önce)
    Malatyanın yerlisiyim.Malatya acaip,tuhaf ve değişik bir hale geldi.Belirsizlik,sorumsuzluk almış başını gidiyor.Şehirde tanıdık yüzlere rastlamak çok zor.Yabancı dolu.Bu şehirden umudumu kestim ve dönmemek üzere ayrıldım.Şu anda beni Malatya ya bağlayan tek bir konu kaldı.O da yıkılan evimin akıbeti !
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (2 hafta önce)
    Ne diyoruz, TOPLUMLAR HAK ETTİĞİ GİBİ YÖNETİLİRLER…
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Kuto44 (2 hafta önce)
    Halaya değil Hatay'a yatırım yapıyorlar.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Anka (2 hafta önce)
    Ülkede liderlik sultası devam ettikçe bu makamlara halka hizmet edecek idareciler yerine, Partiye ve parti üyelerine hizmet edecek idareciler hep gelecek. 850 bin nüfuslu bir ilde kaç normal yurdum insanı belediye başkanının makamını görmüş, kaç kişi vali beyin huzuruna çıkmış. Peki kaç belediye başkanı ilindeki cenaze çadırına gidip dua edip bir çay içmiş, yada kaç vatandaşın düğününe katılmış. Seçilen Belediye başkanlarına ve atanan valileri kimler ziyaret edip çiçeğe boğuyor. Hiç düşündünüz mü. Bir hastanenin başhekimliğine neden bir mimar yada bir avukat atanmaz da, Yıkılan bir şehre doktor ve avukat reva görülür.? Malezya da bir belediye başkanı seçildikten sonra ilk işi, İlindeki üniversitede mimarlık bölümünü 1.likle bitiren öğrenciyi imardan sorumlu başkan yardımcısı neden yapar. Tüm köşe başları tutulmuş durumda. Peki Malatya ili sandığa gitmeyi red ederek neden bir cevap verme gereği duymadı. Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz, Nasıl İnanırsanız öyle yaşarsınız. Neye layıksanız öyle idare edilirsiniz. Bir dönem ülkede okuma yazma seviyesi düşüktü 2 anahtara gidip oy veren yurttaşlarımız vardı. Peki şimdi okur yazar seviyesi artmasına rağmen neden insanlar bile bile hizmet etmeyecek kişiye gidip oy verir. Çıkar ve menfaatler bir şehrin kaderini belirledi. Yarına çıkma garantisi olmayan Hacı Amca 10 yıllık hesap yapıp siyasi erke baskı yapıp bir ilin 100 yılana imza atacak projeyi kendi menfaat ve çıkarları doğrultusunda dizayn etti. Gariban yurttaş 80 m2 hesap yaparken para baronları yıkılan köşe başlarına şimdiden proje üretmeye başlamıştır bile. Dünyaya örnek bir şehir imar etme hayali 31 mart da sona ermiştir. Bir siyasetçinin yakasına yapışıp evin tapusunu verirsen oyum senin diyen vatandaşa vizyonu marka şehri AN-LA-TA-MAZ-SIN!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bek (2 hafta önce)
    Bunlar normal şeyler. Malatya kopyala yapıştır işlerini çok sevdiği için firmaya bile gerek yok bir kişi bile yapar.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Selçuk Bey (2 hafta önce)
    Uzun yıllar önce gittiğim Malatya'ma dönüş yaptım. Herkesin ilk sorduğu soru "Niye geldin. Herkes kaçarken.". Çok üzüldüm bu sorulara. Malatya bundan sonra sahiplenilecek. Siyasilerden de yetkili makamlardan da umutlar kesilmiş. Hala yıkık binalar büyük bir tehlike arz ederek duruyor. Umutsuzluk, ruh çöküntüsü, belirsizlik sarmış memleketimizi. Ayağa kalkma vakti. El ele verme vakti. Bu memleketin toprağından her türlü meyve sebze yetişiyor. Hayvancılık için meralar var. 3.Organize sanayi proje aşamasında. Uyukudan kalk Malatyam..! Giden hemşehrilerimiz dönün geri. Malatya'nın sizlere ihtiyacı var. Memleketin yıllarca sana baktı. Ekmek verdi. Çocuklarını büyüttü. Sıra senden..!
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Sahipsiz şehir (2 hafta önce)Selçuk Bey isimli kullanıcı yorumuna
    Güzel demişsin sahip çıkmak lazım da şehrin tepesindeki isimler yönetenleri şehri bilinmezlige götürüyorlar oyüzden kimsenin umudu kalmadı çok uzun süre bu şehirden hayır gelmez ve afet bölgesinde en son düzelecek şehir malatya bunu yazın Bi yere
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalee (2 hafta önce)
    Yunus Emre Fidanele sormak lazım vatandaş eleştirirken neden AKP den belediye başkanı adayı oldu ? , gelelim Tokilere herkes bilyor kitokiden iş almak için komisyoncular var , anahtarını alana vatandaş ne kdar ödeyecek daha onu bilmiyor , ilk Tokiler yaklaşık KDV dahil 2.8 milyona yeniler ise 2.8 + KDV ye yaklaşık 3.36 milyona ihale edildi vatandaş mağdur iken birileri halen kese doldurma ihalelerden avanta alma peşinde Malatya nın bu kada ile toparlanması 15 sene depremden 1 gün önceki hale gelmesi ise benim şahsi fikrim imkansız ...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yıkım (2 hafta önce)
    Bu bir kapasite meselesidir. Üniversitede yıkılamayan sapasağlam binaları zorla aylardır yıkmak için uğraşan bir şehirde yeni ve düzgün işler beklemek, Mars’a seyahatten daha zor hatta imkansızdır
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Haci (2 hafta önce)
    15 aydır her konuda Malatya sahipsiz önemsenmiyen bir şehir dendiğinde hoplayıp zıplayanlar özellikle size sesleniyorum.Hatay'a 400 mimar çok görülmezken, Malatya ya 1 firma yetiyorsa buna ne diyeceksiniz?Bizim 1 firmamız onların 400 mimarına ,4000 çalışanına yeter mi diyeceksiniz?Ne diyeceksiniz?
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Mehmet (2 hafta önce)
    Kendi paydaşları ile birlikte kapalı ortamda verilen kararlar böyle olur. Malatyanın geleceği yine karanlık olacak.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Mehmet (2 hafta önce)
    Ben deprem gününden beri yazıyorum sözumunde hep arkasindayim... deprem de yıkılan 10 şehirden en kötüsü yapıldıktan sonra malatya olacak demistim.. yanilmiycam eminim
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Depremde yıkılan 10 il değil 11 il var. En kötüsü de 3 deprem geçirmiş Elazığ ve Malatya. Çünkü aynı zihniyet, aynı mantık ve aynı kültür. Davul-zurna-klarnet kültürü..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Reel (2 hafta önce)
    Sahipsiz Malatya farklı bir netice beklememek lazım. Şimdi Malatyahabere ortalığı karıştırıyorsun diyen troller gelir ahkam keser.Malatyahaber ye iç keyfine bak böyle haberler yerine magazin haberleri falan paylaş, çünkü doğruları söylemek kabahat bu sehirde,hatta testi kebabı nasıl yapılır onun tarifini ver.Sirf her konuda uzman ama aslında bi halt anlamayan insanların çokluğu yüzünden daha çok giden olacak bu şehirden. İnsanlar da ümitsizlik duygusu zirve de bunlardan biri de benim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yusuf (2 hafta önce)
    Depremden yerle bir olmuş şehre bı avukat bide üroloji doktoru belediye başkanı tayin eder ve seçersen çok fazla bişey beklememek gerekir diye düşünüyorum, Malatya'nin değişmeyen makul kaderi inşaattan çevre şehircilik ten mimariden anlayan ne bı başkan geldi nede ekibi
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Murat (2 hafta önce)
    Bu insanların yaptığı siyasi tercih memleketimizi bitirmiştir. Ben hakkımı helal etmiyorum
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Malatya (2 hafta önce)
    Onun içinde durum ortada yapımına devam eden kasap pazarı, eski şire pazarı söğütlü camii civarını geziniz ne demek istediğimi anlarsınız kısacası yazık oldu malatyaya çünkü imarda elimize geçen tarihi fırsatı maalesef Kaçırdık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet can (2 hafta önce)
    Malatya'ya verilen değerin özeti iktidarın 4 ve 1 de MHP li vekilimiz var bir de CHP li nedendir bilinmez 5 ini toplasan bir CHP li vekildeki etkinlik hareket çalışma 5 tanesinde zerre yok yazıklar olsun son 20 yılda memleket sürekli geriye gitti betona boğuldu yeşili katledildi
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatya halkı bunu istedi (2 hafta önce)
    Neden düzgün bişi yapılsınki malatyaya zaten hep kazanmış demekki herşey yolunda diyorlar zaten vekil ve başkanlarımız A göre malatya da hiç bişi yok sorun anlamında herşey yolunda devam malatya bunu sen hakettin sürün malatya
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Sami (2 hafta önce)
    Malatya ya çok bile projeye de gerek yoktu aslında çadırkent yapılsaydı iyiydi
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Mehmet (2 hafta önce)
    Başlık güzel olmuş anlayana. Elinize sağlık.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • olması gereken (2 hafta önce)
    o 400 mimar malatya ya da el atmalı bence
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İrfan (2 hafta önce)
    Müstahak :). Çok bile Malatya'ya 1 mimar. Laz mutahit neyine yetmiyor
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Hakkı (2 hafta önce)
    Getirin davulları hadi halaybaşı bizim mimarımız tekmiş !!!
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Asım (2 hafta önce)
    İşte 4 vekilden 3 nün avukat olduğu yıkım yemiş ve altüst olmuş bir şehre seçtirilen vekillerin çok bilmiş gibi,hiç bir şey bilmeyip koca bir şehri kaosa sürükleyen iktidarın seçtiği liyakati ofis ve adliyeden ibaret olan iktidarın partisinin sıfır tecrübeye sahip alakasız mesleklerine dahi bakmadan şehre yaptıkları kıyım.işte kaosun gerekçeleri.işte bir şehrini kaderiyle oynayan iktidar partisi ve vekillerin ve benzeri etkenlerin sebep olduğu acınası durumumuz.kimse kusura bakmasın.her şeyin hesabı sorulur elbet.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Öznur hanım ne yapıyor bu ara? Hiç sesi soluğu çıkmıyor. Yoksa sessiz sessiz Rezerv Alanlarla mı meşgul. Sever bu işleri Malatyanın ablası...
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatya (2 hafta önce)Asım isimli kullanıcı yorumuna
    Türkiye geneli vekillerin büyük çoğunluğu iş adamı veya avukat.
    %100
    %0
    Yanıtla