6 Şubat 2023 depremlerinde büyük yıkım ve kayba uğrayan Malatya'nın yeniden imarının, 21'inci yüzyılda yeniden bir şehir kurma ve bunun için tüm imkanları, mimari donanımı seferber etme ve mimarlık- mühendislik eğitim düzeyi yüksek prestijli üniversiteler tarafından yapılması gerektiğine ilişkin beklentilere rağmen, Ankara'daki bir mimarlık firmasına bu işin verilmesi, büyük hayal kırıklığına yol açmasına karşın, vazgeçilmeyerek devam ettirilmişken, aynı depremde büyük yıkımın ve kaybın yaşandığı Hatay'ın yeniden imarının ise, çok farklı bir yöntemle ele alındığı ortaya çıktı.
HATAYIN TASARIM PLANI 400'Ü MİMAR 4 BİNE YAKIN ÇALIŞANIN KATKISIYLA..
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, "6 Şubat depremlerinde büyük yara alan Hatay'ın yeniden tasarım planı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Tasarım Vakfı'nın (TTV) iş birliğiyle gerçekleştirildi. 400 mimar, mühendis ve tasarımcı ile 4 bine yakın personel gönüllü olarak yaklaşık bir yıl boyunca çalıştı."
Malatya ile ilgili karar vericilerin, milletvekilleri başta olmak üzere siyasilerin, yerel yöneticilerin ciddi vizyon eksikliğiyle kentin geleceğine yönelik imar çalışmaları, rezerv alan belirlemeleri tam bir kaosa dönüşürken, Hatay'da yapılan çalışmalara ilişkin, Anadolu Ajansı'nın haberinde aşağıdaki video yayınlandı:
MALATYA'YA YAZIK ETTİLER..
malatyahaber.com, Malatya kent merkezi başta olmak üzere deprem sonrası yeniden imarı ile ilgili 'yetersizliği, 1 yıl önce, 8 Mayıs 2023'te "Yeni Malatya Nasıl Olacak? Bir Tek Bu AKP'liler Biliyor!.." başlığıyla yayınladığı haberde, kapalı kapılar ardından bu konuda yapılan çalışmalara dikkat çekmiş, Malatya'nın imarını Ankara merkezli iktidara yakın Mimar Hilmi Güner firmasının yapacağına dikkat çekmiş, bunun da Malatya kamuoyuna dönemin AKP Milletvekili Öznur Çalık'ın açıklamasıyla öğrenilebildiğini yazmıştı.
Söz konusu mimarlık firmasının, Büyükşehir Belediyesi'nde AKP'lilere bilgi vermek için düzenlediği toplantıdan bir fotoğrafla verilen haber şöyleydi:
'Yeni Malatya' Nasıl Olacak? Bir Tek Bu AKP'liler Biliyor!..
6 Şubat tarihli Kahramanmaraş ve 27 Şubat tarihli Malatya- Yeşilyurt depremlerinde büyük yıkıma uğrayan, 1300'e yakın insanın can verdiği Malatya'da, il merkezindeki yıkımın ardından yeniden imarın nasıl olacağına ilişkin Malatya Kamuoyu çalışmalardan herhangi bir bilgi sahibi olmazken, bu konuda yapıldığı dar bilgilendirmelerden öğrenilen 'Malatya Şehrininin Yeniden Düzenlenmesi' ile ilgili çalışmalar hakkında ilk bilgi sahibi olanlar, AKP'nin siyasileri oldu. İlgili bakanlığın, depremde hasar gören illerin her birinin yeniden imarıyla ilgili düzenlemenin bir mimarın sorumluluğuna verildiği açıklamasının dışında her hangi bir bilgi vermediği, resmi yerel makamların da kimlerle nasıl yaptığı pek bilinmeyen, kamuoyuna da açık olmayan toplantıların ardından bilgilendirmediği Malatya Kamuoyu, sivil toplum kuruluşları kapalı kapılar ardında yapılan düzenlemelerden haberdar olamazken, Büyükşehir Belediyesi'nde yeni şehir düzenlemesiyle ilgili olarak AKP'li milletvekilleri, milletvekili adayları ile yöneticiler için bilgilendirme toplantısı düzenlendiği bildirildi.
İlgili bakan Murat Kurum'un, Malatya'nın yeniden imarından sorumlu olacağını belirttiği mimarın kim olduğuna ilişkin dahi kamuoyuna bir bilgi verilmezken, mimarın adının Hilmi Güner olduğu ve Emlak Konut'la birlikte çalıştığı, AKP'nin yeniden aday gösterilmeyen milletvekili Öznur Çalık'ın bir seçim çalışmasına ilişkin yayınladığı siyasi propaganda bülteninden öğrenilebildi.
Büyükşehir Belediyesi'nde, Genel Sekreter Cemal Nogay'ın da katıldığı, belediye görevlilerince AKP'lilere 'Yeni Malatya' ile ilgili bilgilerin verildiği toplantı, AKP'li bu siyasilerin yanı sıra toplantıya davet edilmeyen Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel'in sosyal medya platformlarındaki paylaşımlarına konu olunca, bu özel bilgilendirme toplantısı hakkında bilgi sızdı.
Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, kendilerine bilgi verilmeyen toplantıyla ilgili olarak "Hiçbir şeye dahil edilmedik bu süreçte. Bugün bu konuyla alakalı sosyal medyadaki paylaşımım buydu." diyerek, toplantıya ilişkin fotoğrafı ve görüşlerini paylaştı. Fidanel, "Malatya'nın mevcut durumunu anlatan tablo işte bu! Kent merkezinde yapılacak olan yeni projenin sunumu yapılıyor ama ne bir esnaf yetkilisi ne bir bilim adamı ne bir STK ne de konunun teknik muhatabı olan meslek odaları davet edilmiyor. 6 şubattan bugüne kadar hiçbir toplantıya çağırılmadığımız gibi!
Bostanbaşı imara açılırken elini ovuşturan arazi sahibi belediye başkanlarına sus pus olup rant kovalayan siyasiler, 3 aydır vatandaşın telefonunu dahi açmayanlar, hiçbir teknik bilgisi olmayan sözelci yeni vekil adayları Malatyanın yeni projesini yorumluyor, şehrin kaderini belirliyor.
14 Mayıs öncesi stajyer milletvekilleri sözüm ona uzman milletvekillerinden yıllardır bilimin nasıl yok sayıldığının, Malatyanın kendi tekellerinde olduğunun, 'biz yaptık oldu"nun ve siyaset esnaflığının dersini alıyorlar adeta bu resimde.
Bukadar olmaz. Olmamalı. Her kesimden görüş almadan, kent hafızasına hakim teknik insanlara danışmadan, bilim insanlarından onay almadan karar verme hakkına hiçbiriniz sahip değilsiniz! Malatya sizin tapulu malınız değil; bu milletin geçmişi ve geleceğidir!" diye yazdı.
Aynı platformda, toplantıdan daha sonra haberdar olan ve kendisi de AKP'nin Yeşilyurt ve Büyükşehir Meclisleri ile İmar Komisyonu Üyesi olan Ahmet Şahin de, ""Kent merkezinin planlaması bence oldu bittiye getirilmeden.Kendi mecrasında uzun tartışmalar yapılmadan hazırlanması, başka sorunların da ortaya çıkmasına neden olacaktır.Plancılar bu hızlı planlamayı merkez ilçelerden ziyade diğer ilçelere yapılması gerektiğini tartışmıyorlar.Bana göre burada uzak İlçe merkezlerinin güçlendirerek halkı refah içinde oralarda yaşatmak olmalı.Şu an Hekimhan ilçesinin nüfusu 50 binleri bulduğu söyleniyor.Her sabah büyük göç gibi herkes köyünden mahallesinden çıkıp merkeze akıyor.Bu durumu uzak ilçeler lehine dönüştürmek gerekmiyor." diye görüş bildirdi.
Bu arada, toplantıyla ilgili olarak sızan ve perdeye yansıtılan, fonda AKP Milletvekili ve 1. sıra adayı Bülent Tüfenkci'nin sesinin geldiği video, 'Yeni Malatya' tasarımı ile ilgili sanal görüntülerden oluşuyor.
Diğer yandan, 'AKP'ye Özel' toplantıyla ilgili görüşü sorulan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cemal Nogay, "Milletvekillerinin seçim çalışmaları sırasında, "şehrin yerleşim ve ticari alanları nereye yapılacak, hasar tespitleri, değiştirilen raporlar, zararların karşılanması nasıl olacak?" gibi sorularla sık sık karşılaşmaları nedeniyle bilgilendirme toplantısı talep etmişlerdir. Yapılan toplantının içeriği milletvekillerini bilgilendirme (Deprem sonrası gelişmeler konusunda) toplantısıdır." dedi."
KARAR VERİCİLERİN ‘BASİRETSİZLİĞİ’ MALATYA'NIN KADERİ VE KEDERİ!.
Malatya ile ilgili siyaseten güçlü ve torpilli kişilerin mallarını korumaya rantını artırmaya, buna karşılık ses çıkaramayacak mülk sahiplerinin mallarına 'çökülmesini' sağlamaya yönelik, şehrin meydanının genişletilmesini de engellemeye yönelik yapılan imar planı, rezerv alan tespiti ve hasarlı bina tespiti, yıkımı ya da onarımı ile ilgili belirsizlikler, adaletsizlikler hala tartışma konusu olurken, aynı felaketi daha büyük ölçekte yaşayan Hatay'ın imarı için yapılanın ise bilimsel ve ideal nitelikte olması, Malatya'yla ilgili karar vericilerin basiretsizliğini, yetersizliğini, kentin çıkarlarını belli kişi ve grupların çıkarlarının gerisine atmaya yönelik tavrını bir kez daha ortaya koydu.
malatyahaber.com- İstanbul, AA
KAPAK FOTOĞRAFI: Malatya genel görünüm