Çanakkale'de, 57. Alay'ın temsili sancağı Conkbayırı’nda düzenlenen törenle Marmara Üniversitesi'ne teslim edildi. Törende konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Seyit Onbaşı ile ilgili tartışmalara temas ederek, “Bugün Seyit Onbaşı'yı inkar edenler yarın Mustafa Kemal’i inkar eder” dedi.
'Ata’nın izinde 57. Alay yürüyüşü'nün sona erdiği Conkbayır’ında Atatürk anıtı önünde tören düzenlendi. Tören, anıta çelenk sunulması ile başladı. Hükümet adına Bakan Kılıç, Çanakkale Vvalisi Güngör Azim Tuna, Türk Silahlı Kuvvetleri adına 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Subaşı, Türkiye Öğrenci Konseyi başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu anıta çelenk bıraktı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile devam etti.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, törende yaptığı konuşmada, son zamanlarda, Çanakkale Savaşı'nın kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın var olup olmadığının tartışıldığına dikkat çekti. Bakan Kılıç, “Çanakkale Savaşı'nda böyle bir kahraman bulundu mu, bulunmadı mı tartışmalarının kaynağında, bir insan belinin iki yüz küsur kiloluk mermiyi kaldırıp, topun ucuna süremeyeceği gibi gereksiz bir tartışma var. Türk askerinin imanını bilmeyenler, Türk askerinin söz konusu vatan olduğunda, söz konusu bayrak olduğunda, söz konusu milli birlik olduğunda, söz konusu milletin istiklali olduğunda hangi imanla hangi yükü kaldıramayacağının farkında olmayanlar, ilk planda Seyit Onbaşı'nın varlığını tarih sahnesinden silmeye kalktılar. Bunlara asla fırsat vermeyeceğiz. Siz gençler, özellikle üniversiteli gençler, bu tarihin eşsiz kahramanlarına her zaman sahip çıkmaya devam edeceksiniz. Bugün Seyit Onbaşı’yı elimizden almaya kalkanlar, inanın bir gün Ulubatlı Hasan var mıydı, yok muydu diye tartışmaya başlayacaklar. Bir başka gün Fatih Sultan Mehmet var mıydı, yok muydu, Yavuz Sultan Selim var mıydı, yok muydu diyecekler. Bir başka gün Gazi Mustafa Kemal var mıydı, yok muydu? İstiklal harbi yaşandı mı, yaşanmadı mı, Samsun’a gerçekten çıkıldı mı, çıkılmadı mı tartışmasını gündemimize sokmaya çalışacaklar" dedi.
Avustralya ve Yeni Zelanda’nın milli tarihinin Çanakkale’de ortaya çıktığına dikkat çeken Kılıç, "Oysaki biz Çanakkale’de kaybettiğimizden çok daha fazlasını kazandık. Biz bu yüzden Çanakkale’yi hiçbir şeye değiştiremeyiz. Cumhuriyetimizin kuruluş yılı 1923’tür. Ama şunu unutmayalım ki, cumhuriyetimizin kurulduğu asıl yıl 1915 Çanakkale zaferidir. Eğer Çanakkale zaferi olmasaydı, bugün bu topraklarda var olan bir millet olamayacaktık. Çanakkale zaferi olmasaydı ay yıldızlı al bayrağımız göklerde olmayacaktı. Çanakkale olmasaydı 19 Mayıs 1919 yaşanmayacaktı. Çanakkale olmasaydı 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi Ankara’da açılamayacaktı. Çanakkale olmasaydı 26 Ağustos 1922’de büyük zafer olmayacaktı. Çanakkale olmasaydı 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti kurulamayacaktı. Çanakkale olmasaydı bugün biz burada olmayacaktık. Bu kadar açık bir tarihi yaşamaya geldik. Bizim büyük hedeflerimiz var. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde 1923 hedeflerimiz var. Cumhuriyetimizin 100. yılı 2023’te dünyanın en büyük 10 ekonomisi ve parlak devleti arasında olmak için bu yola çıktık. 2071 yılında Sultan Alparslan Han’ın Malazgit’ten Anadolu’ya girişinin bininci yıl dönümünü bu ülkenin çocuklarına unutturmadan kutlayacağız. Ağustos ayında on binlerce gençle Malazgirt ovasında Sultan Alparslan Han’ın Anadolu’ya girişi kapısında olacağız. Yine ağustos ayı sonunda Kocatepe’de Dumlupınar’da Gazi Mustafa Kemal’in eşsiz kurtuluş mücadelesini zaferle taçlandırdığı topraklarda olacağız. Bizi biz yapan değerleri yaşatacağız. Bizi biz yapan değerlerle yaşayacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi ve Gençliğin Ata’ya Cevabı okundu. 57. Alay'ın temsili sancağı geçen yıl emanet edilen Çukurova Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Ahmet Serdar Tat‘tan alınarak Marmara Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkan Yardımcısı Yunus Köse’ye devredildi.