Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü dolayısıyla İnönü Üniversitesi'nde "Tarihimizde ve Edebiyatımızda Çanakkale Zaferi" başlığı altında bir panel gerçekleştirildi.
Panele ilişkin olarak üniversiteden yayınlanan bülten şöyle:
"18 Mart 2009 Çarşamba günü Üniversitemizin Süreyya Aybar Konferans Salonunda Tarihimizde ve Edebiyatımızda Çanakkale Zaferi başlıklı bir panel düzenlendi.
Oturum Başkanlığını Doç. Dr. Sabit Dumanın yaptığı, konuşmacı olarak Doç. Dr. İsmet Emre ve Okt. Hasan Şenin katıldığı paneli Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan İçen, dekanlarımız, öğretim üyelerimiz ve çok sayıda öğrencimiz takip etti.
Oturum Başkanı Doç. Dr. Sabit Dumanın Osmanlı Devletinin son yıllarını, bu yıllar içerisinde dünyada yaşanan olayları ve 1.Dünya Savaşı ile Çanakkale Savaşlarını hazırlayan sebepleri kısaca değerlendirdiği konuşmasının ardından Okt. Hasan Şen 18 Mart Deniz Savaşları temelinde bir konuşma yaptı. Çanakkale Savaşlarının insanlık tarihindeki yerine vurgu yapan Okt. Şen, 19 Şubat 1915 ile 18 Mart 1915 tarihleri arasında gerçekleşen savaşta İngilizlerin neler planladıkları ve hangi sonuçlarla karşılaştıklarını aktardı.
Okt. Hasan Şenin konuşmasının ardından söz alan Doç. Dr. İsmet Emre, Çanakkale Zaferinin Edebiyatımıza Yankıları başlıklı konuşmasında, bireysel ve toplumsal iktidar, güç ve otorite isteğinin oluşturduğu savaş ve kin ortamını, buna bağlı olarak bir koruyucu kalkan mahiyetindeki devlet mekanizmasının özelliklerini vurguladı. Dünyayı yönetme ve iktidar hırsının beraberinde taşıdığı olumsuzların ve dünyayı nasıl bir yere getirdiğinin en açık göstergelerinden birinin savaş olgusu olduğunu belirten Doç. Dr. Emre, dünyadaki savaşların genel olarak batıdan doğuya doğru olduğuna, saldıran batıya karşı kendini savunan doğunun olduğuna dikkat çekti. Bunun en iyi örneklerinden birisi olan Çanakkale Savaşlarını da doğu-batı karşıtlığı ve medeniyet fikri temelinden değerlendiren Doç. Dr. İsmet Emre, bu bağlamda gençlere seslenerek her sabah uyanıp her gece yatana kadar ben kendi medeniyetimi geliştirmek adına neler yapmalıyım? diye düşünen bir bilince sahip olmamız gerektiğini ifade etti. Toplum olarak bize ait değerlere sahip olduğumuzu ve Çanakkale Savaşlarının da bu değerler uğruna yapıldığını aktaran Doç. Dr. Emre, bu değerlerin savaş meydanları kadar edebiyat ve sanat yoluyla da korunup geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Savaştığımız kadar yazmadığımızı ve okumadığımızı belirten Doç. Dr. Emre, dünyanın yönünü belirleyen, paradigmaları oluşturan unsurların sanat ve edebiyat olduğuna dikkat çekti.
Bu bağlamda edebiyatımızda Çanakkale ile ilgili eserlerin adlarını sayan ve değerlendiren Doç. Dr. İsmet Emre, az sayıdaki bu eserlerin hem nitelik hem de nicelik olarak daha üst seviyelere ulaşmasının medeniyetimiz ve dünyadaki konumumuz için hayati önem taşıdığını vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı."