Bahçelerde zararlı ot olarak bilinen 'canavar otu' ile mücadele konusunda, Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeline eğitim verildi.
Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Özdemir ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinin katıldığı eğitim seminerine , Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Dr. Cumali Özaslan'da katıldı. Katılımcılara bilgiler aktaran Özaslan, "Canavar otu ülkemizin farklı bölgelerinde üreticiler tarafından farklı isimle bilinmektedir. Kanser otu, göçüren, köksüz ot ve dip çiçeği gibi isimlerle bilinir. Canavar otları tek yıllık olup, tohumla
çoğalır en küçük tohumlu bitkilerdir. Tohumu 10 yıldan fazla toprakta canlılığını yitirmeden kalabilir ve çimlenmek için konukçu bitkiden gelecek uyarıcı salgı maddelerini bekler. Çimlenen tohum bitkinin köküne doğru uzayarak yapışır, kökü bulamayanlar ölür. Köke yapıştıktan sonra konukçu bitkiden su, mineral madde ve organik bileşiklerin geçişi sağlanır. Toprak altında bünyesine besin depo ederek büyür ve toprak üstüne çıkar. Bir süre sonra yeni sürgünler oluşturur, çiçeklenir. Bir canavar otunun ömrü 3 ila 7 ay arasında değişir. Taze sürgünlerde depolanan besinden dolayı konukçu bitki ölse ya da canavar otu kesilse tohumların pek çoğu olgunlaşarak çevreye yayılır. Kültür bitkisi susuz kalmış gibi sararıp solabilir, diğer bitkilere göre gelişmesi geri kalır verim düşer. Çok ağır bulaşmada kültür bitkisi ölebilir. Mücadelesinde kültürel önlemler önemlidir. Bulaşmayı önlemek için temiz tohum ve fide kullanılmalı, iyi yanmış hayvan gübresi kullanılmalı, geç ekim yapılmalı, münavebe uygulanmalı, elle çekim yapılarak tarladan uzaklaştırılmalıdır. Kimyasal mücadelesi her kültür bitkisinde olmamakla beraber başarılı olmak için uygulama dozu ve zamanı önemlidir" diye konuştu. Ziraat mühendisi Atilla Öcal de katılımcılara çeşitli bilgiler verdi.