SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Canavar Otu' İle Mücadele..

A- A+ PAYLAŞ

Bahçelerde zararlı ot olarak bilinen 'canavar otu' ile mücadele konusunda, Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeline eğitim verildi.

Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Özdemir ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personelinin katıldığı eğitim seminerine , Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde görevli ziraat mühendisi Dr. Cumali Özaslan'da katıldı. Katılımcılara bilgiler aktaran Özaslan, "Canavar otu ülkemizin farklı bölgelerinde üreticiler tarafından farklı isimle bilinmektedir. Kanser otu, göçüren, köksüz ot ve dip çiçeği gibi isimlerle bilinir. Canavar otları tek yıllık olup, tohumla
çoğalır en küçük tohumlu bitkilerdir. Tohumu 10 yıldan fazla toprakta canlılığını yitirmeden kalabilir ve çimlenmek için konukçu bitkiden gelecek uyarıcı salgı maddelerini bekler. Çimlenen tohum bitkinin köküne doğru uzayarak yapışır, kökü bulamayanlar ölür. Köke yapıştıktan sonra konukçu bitkiden su, mineral madde ve organik bileşiklerin geçişi sağlanır. Toprak altında bünyesine besin depo ederek büyür ve toprak üstüne çıkar. Bir süre sonra yeni sürgünler oluşturur, çiçeklenir. Bir canavar otunun
ömrü 3 ila 7 ay arasında değişir. Taze sürgünlerde depolanan besinden dolayı konukçu bitki ölse ya da canavar otu kesilse tohumların pek çoğu olgunlaşarak çevreye yayılır. Kültür bitkisi susuz kalmış gibi sararıp solabilir, diğer bitkilere göre gelişmesi geri kalır verim düşer. Çok ağır bulaşmada kültür bitkisi ölebilir. Mücadelesinde kültürel önlemler önemlidir. Bulaşmayı önlemek için temiz tohum ve fide kullanılmalı, iyi yanmış hayvan gübresi kullanılmalı, geç ekim yapılmalı, münavebe uygulanmalı, elle çekim yapılarak tarladan uzaklaştırılmalıdır. Kimyasal mücadelesi her kültür bitkisinde olmamakla beraber başarılı olmak için uygulama dozu ve zamanı önemlidir" diye konuştu. Ziraat mühendisi Atilla Öcal de katılımcılara çeşitli bilgiler verdi.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • M.Salih Olgun (7 yıl önce)
    canavar otuyla mücadelede %70 başarı sağladım. Bazı toprak düzenleyicilerle sonuca ulaştım. Değerli çiftçi kardeşlerime yardımcı olmak için buradayım. Bol kazançlar temennisiyle,SAYĞILAR.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nasıl bir mücadele etinizki keşke açıklasaydınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Aydın hatipoğlu (8 yıl önce)
    Otlardan kurtulmanın en cabuk kolay yöntemi 5kılo üre gübre yı suda eritin. Sırt pompası veya traktör holderı ile atın
    0
    0
    Yanıtla
  • Faydasını gördünmü yazarmısın
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Metin (8 yıl önce)Sedat isimli kullanıcı yorumuna
    Komando adlı ürünü 500 cc ve 1 lt olarak 12 litre sırt pompasına koyunuz. 3 gün içinde yok olacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ender yildiz (7 yıl önce)Ahmet Metin isimli kullanıcı yorumuna
    İlacin ismini tam olarak yazarmin
    0
    0
    Yanıtla