SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çanlar Kayısı İçin mi Çalıyor?

A- A+ PAYLAŞ

  • Deprem ve koronavirüs salgının ardından sanki bir kriz üçlemesine ihtiyacımız varmış gibi, Malatya, kayısı bahçelerindeki yoğun hastalıklarla boğuşmaya başladı.

Çanlar kayısı için mi çalıyor, daha doğrusu çanlar Malatyalı kayısı üreticisi için mi çalıyor?

Dünya ve Türkiye 2020 yılına büyük umutlarla girdi ama maalesef umutları yeşertecek gelişmeler bir yana, umutların karamsarlığa dönüşmesini sağlayacak çok sayıda olay meydana geldi.

Tabii 2020 yılını adeta karabasana çeviren büyük olayın koronavirüs salgını olduğuna vurgu yapmaya bile gerek yok. Koronavirüs salgını tam anlamıyla küresel bir kriz ve bu krizin yarattığı ölümler, ekonomik çöküşler,  dünyadaki birçok ülkede sağlık sistemlerinin iflası ile varlığını devam ettiriyor.

Koronavirüs Türkiye’yi ve bu kapsamda Malatya’yı da olumsuz etkiledi. Virüsle mücadele için mecburi sokağa çıkma yasakları ve sosyal mesafe önlemleri nedeniyle toplumsal hayatın akışının durması gibi unsurlar koronavirüs krizinin yarattığı-yaratacağı ciddi sosyo-ekonomik sorunları şimdilik bir kenara bırakıp Malatya’ya bakacak olursak, Malatya sadece koronavirüs salgınına maruz kalmadı. Biri koronavirüsten önce, diğeri koroanvirüs salgını ile eş zamanlı olmak üzere 2020 yılında, üç krizi yılın ilk 4 ayına sığdıracak bir sürece maruz kaldı Malatya.

Koroanvirüs krizinin yarattığı sorunları Malatya için katmerli hale getiren krizlerden biri, Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki deprem, diğeri ise son bir ay içinde yaşanan ve yaşanmaya devam eden kayısı bahçelerinde yoğun biçimde görülen hastalıkların, zirai don ve dolunun kayısı üreticisine vurduğu darbedir.

Önce deprem vurdu

Kötü günler 24 Ocak’ta Sivrice merkezli Elazığ-Malatya depremi ile başladı bu yıl Malatya için. Deprem Elazığ merkezliydi ama en az Elazığ kadar hatta ağır ve orta düzeyde hasar gören bina, ev sayısı Elazığ’dan daha fazlaydı. Depremin Malatya’ya faturası ağır oldu. Her şeyden önce Malatya kent merkezinde, birçok ilçe ve çok sayıda köyde rutin yaşam alt-üst oldu, üretim durdu; çiftçiler, hayvan yetiştiricileri evlerinin yıkılmasından dolayı aylarca çadırlarda yaşamak zorunda kaldı. Ahırların yıkılmasıyla hayvanlarını kaybeden hayvan yetiştiricileri büyük mağduriyet yaşadı.

Kent merkezinde ve birçok ilçede okullar tatil edildi. Bu durum, okulla, eğitimle ilişkili servisçilikten tutun, kitap-kırtasiye, gıda, kantin işletmeciliği gibi alanlarda hizmet veren, geçimini zaten zar-zor sağlayan küçük işletmelere, bu işletmelerde çalışanlara büyük sıkıntılar yaşattı. İnşaat sektörü durunca bu sektörle ilişkili onlarca sektörde ciddi ekonomik mağduriyetlere  yol açtı.

Kayısı üreticisi hiç olmadığı kadar büyük mağduriyetle karşılaşabilir

Malatya’da depremin yaraları henüz sarılmamışken, Mart ayının ilk çeyreğinde Türkiye geneli ile birlikte koronavirüs salgını nedeniyle hayat her anlamda olumsuz etkilendi. Krizi halen de yaşıyoruz.

Deprem ve koronavirüs salgının ardından sanki bir kriz üçlemesine ihtiyacımız varmış gibi, Malatya, kayısı bahçelerindeki yoğun hastalıklarla boğuşmaya başladı.

Malatya şehir ekonomisinin en önemli gelir kaynağı ve Malatyalı çiftçinin bir numaralı geçim kaynağı olan kayısı bahçelerinde son yıllarda hiç görülmediği kadar birçok hastalık ardarda kayısı ağaçlarına musallat oldu.

Varlığı bilinen ama yapılan zirai mücadele ile bugüne kadar önemli ölçüde engellenen monilya hastalığı kayısı bahçelerinde büyük zarara yol açtı. Sadece dalları, yaprakları değil, ağaçları kurutmaya başladı. Çiçeklenme dönemi hastalığı olan monilya,  Nisan ayı ortalarında kendini gösteren meyvelerin de dökülmesine, ağaçların meyvesiz kalmasına neden oldu.

Monilya konusunda, kayısı üreticileri ile Malatya İl Tarım Müdürlüğü arasındaki “Hastalığın nedenleri ve kaynakları” tartışmasında her iki taraf bir diğerinin görevlerini yeterince yerine getirmediğini savunuyor. Çiftçiler, piyasada monilya ile mücadele için satılan ilaçların Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından denetlenmediğini, bahçelerdeki durumu sahada tespit etmek için çalışma yapmadığını ileri sürerken, Tarım ve Orman Müdürlüğü monilya hastalığı ile ilişkili olarak hazırladığı raporda, çiftçilerin kayısı bahçelerinde yürütülmesi gereken kültürel ve kimyasal mücadelenin gerektirdiği süreçleri yerine getirmediğini savunuyor. Örneğin, belirli bir süreçte 2 defa verilmesi gereken ilacın tek defa verildiği, hastalığa yakalandığı ileri sürülen bahçelerde budama, bahçe temizliği, yabani otlardan arındırma yapılmadığı, ilaçlamanın zamanında yapılmadığı gibi…

Monilya hastalığının Malatya’da hızla yayılmaya başladığına ilişkin yayınladığımız haberlerimiz üzerine, Malatya İl Tarım Müdürlüğü’nün sahada yapıldığını belirttiği çalışmalar sonucunda hazırladığı rapora göre, Malatya’da monilya hastalığına maruz kalıp hasar gören kayısı bahçelerinin oranı % 1-2 olarak açıklandı. Ancak, daha sonra ortaya çıkan ağaç ve dal kurumaları, meyve dökme manzaralarının yoğunluğu ve tüm ilçelere dağılmış yaygınlığı durumun vahim olduğunu göstermeye başladı. Zaten kayısı üreticisinin feryat ve figanı da monilyanın yarattığı hasarın şiddetini gösteriyor.

Kayısı bahçelerindeki hastalık, monilya ile de kalmadı. Önce yaprak delen olarak adlandırıla çil hastalığı, ardından erik koşnili… Bütün bu hastalıkların yanı sıra değişik zamanlarda zirai don ve dolu da kayısıyı vurunca, Malatyalı üretici son yıllarda hiç olmadığı kadar büyük bir ekonomik kayıpla, emek zayiatıyla ve kayısı bahçelerinin ağır hasarıyla yüz yüze gelme tehlikesini yaşamaya başladı.

Kayısı üreticilerinin en önemli iddiası ve şikâyeti hastalıklara karşı kullanılan ilaçların artık fayda üretmediği, bu ilaçların aktiflerine (etken madde) kayısı ağaçlarında artık dayanıklılık geliştirdiği yönünde. Bu nedenle, Malatya İl Tarım Müdürlüğü’nü ilaçlar konusunda denetleme ve inceleme yapmak, gerekiyorsa yeni ilaçların temin edilmesini ve önerilmesini sağlamak üzere göreve çağırıyorlar.

İşin asıl kötü tarafı ise, Malatya’nın en önemli gelir kaynağı olan kayısıcılığın üretim güvenliği konusunda Malatya’daki ilgili ve sorumlu kurumların herhangi bir koruma ve geliştirme planının bulunmaması…

Aklını kullanan toplumlarda sorunların çözümü, sorunların ortaya çıkmasıyla değil, sorunun doğmasından önce geliştirilen tehlike yönetimleri ile gerçekleştirilir.

Malatya’da ise, kayısıcılık üzerine emek ve alın teri harcayan bazı bilim insanlarını, özveriyle çalışan bir-iki bürokratı dışarıda tutarsak, kayısıcılığın korunması, geliştirilmesi ve planlanmasından sorumlu kurumlar önce sorunun ortaya çıkmasını bekliyor, sonra harekete geçiyor; ama o arada olan oluyor ve kayısı bahçeleri ağır hasar ve tahribata maruz kalıyor.

Monilya hastalığı sürecinde yaşananlar bir kez daha şunu gösterdi: Malatya kayısıcılığının korunması ve geliştirilmesi konusunda bir eylem planına sahip değiliz. Günü kurtarmakla çözüm üretmeye çalışıyoruz.

Öyleyse, -ki öyle- bu durumda görev Malatya Valisi Sayın Aydın Baruş’a düşüyor. Sayın Baruş’un, başta üretici temsilcileri olmak üzere, kayısıcılık alanındaki tüm paydaşları bir masada bir araya getirip, “Beyler, neler oluyor, şu meseleyi bir konuşalım ve bir şeyler yapalım” demesi gerekiyor.

Sayın Vali’nin mesela, asli görevi Malatya kayısıcılığını geliştirilmek, kayısıcılığın sorunlarının çözümüne destek sağlamak olan Malatya Kayısı Araştırma ve Geliştirme Vakfı’nın, film festivallerine milyonlarca lira aktarıp, kayısıcılığa dair 10 yıllık emeğin ürünü olan bilim insanlarının kitaplarına 10 bin TL destek sağlamayan raydan çıkmış halini düzeltip, vakfın asli görevine odaklanmasını sağlaması Malatya için çok büyük bir hizmet olabilir.

Kayısı Bilim Kurulu oluşturulmalıdır

Türkiye, göreceli de olsa koronavirüs salgını konusunda birçok gelişmiş ülkeye göre daha başarılı bir mücadele yürütüyor. Bana göre, bir başarı varsa, bu başarının temelinde, koronavirüse karşı mücadele politikalarını belirleyen bir Bilim Kurulu’nun kurulmuş olması ve Bilim Kurulu tavsiyelerinin etkin biçimde hayata geçirilmesinden kaynaklanmaktadır.

Malatya kayısıcılığının kronikleşmiş sorunlarının çözümü için de geçici olmayan, kurumsal bir yapıya sahip Kayısı Bilim Kurulu oluşturulması gerektiğini düşünüyorum.

Malatya Valisi Sayın Aydın Baruş, ilin kamusal yönetiminin tepe yöneticisi olarak, Kayısı Bilim Kurulu’nun oluşturulması için irade üstlenebilir.

Başta kayısı üreticileri, kayısıcılığa ilişkin faaliyet göstermek üzere kurulan ciddi sivil toplum kuruluşları, Malatya Ticaret Borsası, olmak üzere Malatya kayısıcılığının tüm paydaşları ile sıkı bir ilişki içinde olacak şekilde tasarlanacak olan Kayısı Bilim Kurulu, kayısıcılığın tarihsel gelişiminden bugüne yaşanan sorunları masaya yatırmalı, güncel durum ile birlikte değerlendirmeli ve ülkenin tarım politikaları ve sosyo-ekonomik durumu bağlamında ortaya bir Kayısıcılık Politikası Önerisi koymalıdır.

Malatya’da, Kayısı Bilim Kurulu’nu oluşturacak oldukça yetkin bilim insanı bulunmaktadır. Başta Ziraat Fakültesi ekseninde kurulan Malatya Turgut Özal Üniversitesi olmak üzere Malatya’ nın her iki üniversitesinde Malatya için gerçekten fayda üretecek, mevcut halde bile hem üniversitede teorik çalışma yapan hem sahada çiftçi ile birlikte çözüm üretme mücadelesi veren çok sayıda akademisyenin varlığının yanı sıra, Malatya Tarım İl Müdürlüğü ve Ziraat Mühendisleri Odası bünyesinde Kayısı Bilim Kurulu’nda yer alıp katkı sunacak isimlerin varlığını da biliyoruz.

Tabii, Kayısı Bilim Kurulu’nun oluşturulması kadar, kuruluşundan sonra, bu kurulun aldığı kararların ve oluşturacağı çözüm ve politika önerilerinin hayata geçirilmesi de büyük önem taşımaktadır.

Kayısıya dair bugüne değin konuşulmadık bir şey kalmadı belki.

Artık Mevlana’nın dediği gibi: Şimdi yeni şeyler söylemek lazım. Söylemek lazım ama önce Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili almış ülkemizin ikinci tarım ürünü olan kayısı için hepimiz, tüm Malatya olarak özeleştiri yapıp ardından samimiyetle yeni birşeyler söylememiz lazım.

Haber-Yorum: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • çifçi (4 yıl önce)
    Bu yıl yanı 2020 yılı kaysı rekoltesi 35 bin ton dur
    0
    0
    Yanıtla
  • çifçi (4 yıl önce)
    bakın arkadaşlar hepimiz kaysısı veya ziraat menendisiniz yada tüccarsınız hepiniz bu işi bilirsiniz hepinizin kaysı bahçeniz vardır size bir tavsiyem var bizzat bunu bilirim şu anda Malatya da kaysı bahçelerine manolya hastalığı oldu peki sorarım size bu kaysı bahçeleri en az iki yıl kaysı Tutmaz bizzat ben yaşadım bilirim yani ne demek Malatya iki sene kaysı yok demektir
    0
    0
    Yanıtla
  • çifçi (4 yıl önce)
    Şu an da Malatya da kaysı kalmadı yüzde 70 kaysı yok demektir kalan yüzde 30 kaysı vardır bunu yüzde 7 yaş gider kalan yüzde 23 kaysı vardır yanı 35 bin ton yası vardır demek re korte 35 bin kaysı vardır
    0
    0
    Yanıtla
  • Aşağışeherli (4 yıl önce)
    Yorumlara bakınca ziraat mühendisleri w profösörler bu habere hak veriyor taım teşkilatını yerden yere vuruyorlar Oysaki onlar çiçeklenme döneminin normalin dört katından fazla sürdüğünü yani 8-10 gün olan sürenin bu martın 15 gbi çiçek açtığını ve yaklaşık bir aya yakın ve daha fazla devam ettiğini ve sürekli yağmur yağdığını hatta bazı bölgelerde kar yağdığını unutmuşlar heralde Bu durum da monilya için iki ilaç atıması ve zamanında dozunda atıması dahi hastalığı zorla baskı altına alabildi Üreticiler bu her zamanki gibi tek ilaçla geçiştirmeye çalışınca zaten kaçınılmaz son meydana geldi Ayrıca böyle yağışın çok olduğu yıllarda çiçek döllenmeside yeterince olamadğı için rekolte düşüyor Tarım müdürlüğü ilaçları ve bayileri denetliyor burada ruhsatsız ve tarihi geçen ikaçları imha ediyor Başka ne yapsın ruhsat veren kurum ayrı bir kurum Hem sahayı dolaşısa bu haberi yazanlar iki ilacını zamanında atan bakımını iyi yapan çifçinin bahçesinin zara görmediğini görürler Bu kadarda kurumlarımızı karalamayın ne yapsın il müdürlüğü gök yüzüne branda mı çeksin Felaket tellallığı yapılarak bir yere varamazsınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Nizamettin Opanoğlu (4 yıl önce)
    Kaleminize yüreğinize sağlık.Bahçelerde monilya % 1-2 civarında değil tam tersi neredeyse hemen hemen her bahçede var.Yetkililer hangi bölgede kaç bahçeye baktılar acaba.Ziraat Mühendisiyim bahçemde zamanında ve ikinci kez ilaçlama yaptım bu na rağmen az da olsa neredeyse her ağaçta monilya var.Çevremdeki ve köyümdeki ( Kale-KICAK) bahçelere bakıyorum tamamında yoğun monilya var kuruyan bahçeler var.Kayısısnın Başkenti Malatya'da kayısının ve üreticinin geleceği belirsiz.Üstelik Coğrafi İşarete sahip Malatya Kayısısının fiyat sorunundan vazgeçtik.Şimdi ağaçlarımızı korumanın peşindeyiz.Yetkililer ise sadece bildiğini okuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (4 yıl önce)
    Açıklama yapıldı % 1-2 hasar varmış mış.daha neyin peşindesiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet AtıLgan (4 yıl önce)
    Hastalığın bu duruma gelmesinde farklı yönetimler etkili. Benim hem BATTALGAZİ hem de YEŞİLYURT’ta bahçem var.Battalgazi tarıma gidince eleman yok tüm teknik ekipler vefa destekte görevli deniliyor. Yeşilyurt ilçe tarımda ise Merkez ilçe olmasına rağmen vefa destekte çalışan yok bahçeye geldiler. Zamanında bahçeler gezilseydi ilaçlar güzel atılasaydı şimdi bu duruma gelmezdi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Orhan Gündüz (4 yıl önce)
    Sayın Güler Hazar'a, tarım ve kayısı konusunda paydaşlarından daha fazla hassasiyet gösterdiği için teşekkür ederim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hekimhanlı (4 yıl önce)
    Güler hanım kalemine sağlık kayısı Malatyalı olmayan yöneticiler ıskarta görüyorlar Malatya tabiriyle Malatya’nın şu tirilyonlar harcayıp belediyenin siyasilerin yapamadığı Malatya reklamını şu an düşme potasında ekonomik can çekişen MALATYA SPORUDA unutma takım galibiyet alırken atkıyı boynuna dolayı şeref türübününden selam verenler şimdi takıma neden para vermezler Malatya sayesinde makam mevkisi olan ama Malatya spora destek vermeyenleride yaz Güler Hazar
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer (4 yıl önce)
    İsyankar bir giriş yapılmış, önce bela neden geliyor diye bir düşünün. Özellikle Malatya düşünsün
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Kardeşim geçen tarım İl müdürlüğü denetim yapıyor hekimhan da Bi şube müdürü bayan topuklu ayakkabı ile bahçede yanında il müdürüde takım elbise kravat yalandan basına iki foto atıyorlar bunların idarecilik yaptığı yerde kaysının durumu ortada vesselam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman (4 yıl önce)
    Hemingway dan esinlenerek bir başlık atmanız süper olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (4 yıl önce)
    Çok güzel bir yazı. Malatya'nın yılbaşından bugüne kadar yaşadığı sorunları çok iyi özetlemiş. Kayısı Bilim Kurulu çok iyi bir öneri ama bilimi, bilim insanını dinleyen kim var? Koronavirüs Bilim Kurulu bile dinlenmiyor. Baksanıza Bilim Kurulu karşı çıkmasına rağmen AVM'ler açılıyor, futbol maçlarının oynanmasına karar veriliyor. Başlıkta, "Çanlar Kayısı İçin mi Çalıyor?" diye sorulmuş. Çanlar sadece kayısı için değil, Malatya için çalıyor. İşsizlik almış başını gidiyor. Binlerce işyeri kapandı ama bizim politikacılar ve büyükşehir başkanı Malatya'ya 7 milyon maske dağıtmakla övünüyor. Sözde 7 milyon maske dağıtılmış ama 800 bin nüfuslu Malatya'da maske alamayanlar halen çoğunlukta.
    0
    0
    Yanıtla
  • yazihanli (4 yıl önce)
    Tarım İl Müdürlüğü %1-2 zarar olduğunu söylüyorsa ve sahadaki zarar da bunun kat ve kat üzerinde ise BU TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ MÜDÜR BAŞTA OLMAK ÜZERE ÇALIŞAN MÜDENDİS, TEKNİK ELEMAN VE İŞÇİLER ne işe yarar. Meyvecilik Aaraştırma Entitüsü diye bir kurum var malumumuz. Bu kurum ne iş yapar. Sadece aşı geliştime işi mi yapar yoksa önlem amaçlı ne yapılması gerektiği hakkında araştırmalar ve çiftciyi bilgilendirici broşür, afiş ve seminerler ile bu işe öncülük yapamaz mı? SAHİPSİZ MALATYA'NIN SİYASETCİLERİ KENDİ RESİMLERİNİ BİLBOARDLARA KOYACAKLARINA CİFTCİYİ BİLGİLENDİRİCİ VE UYARICI AFİŞLERLE ÇİFTCİYİ BİLGİLENDİREMEZLER Mİ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Eyup (4 yıl önce)
    Il tarım müdürlüğü böyle bir çalışmanın değil paçayı kurtarmanın peşinde bence.cunku geçen gün yayınladıkları 13 maddelik rapora göre çiftçi hiç birşey bilmiyor anlamına geliyor. 50 yıldır yaptığımız uygulamar tecrübeler bir anda yalan oldu. Bari gelseler de doğruyu ogretseler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Çok güzel bi makale yazanın eline emeğine sağlık. Keşke demek istemezdim ama malesef keşke diyorum öyle bi birlik olsa da en azından sorunu çözemezlerse bile çözmek için uğraşmak bile bir adımdır kayısı için diye düşünüyorum. Malesef ki icraat da sıfır koltukta konuşmada on numara olan masa başı çalışkanlarımız var...
    0
    0
    Yanıtla