SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Çarşaflar Ne Kadar Zamanda Değiştirilmeli?

0
Güncellendi - 2017-12-07 17:23:26
Çarşaflar Ne Kadar Zamanda Değiştirilmeli?
A- A+ PAYLAŞ

Hayatımızın üçte birini yatakta geçiriyoruz. Ancak New York Üniversitesi'nden mikrobiyolog Philip Tierno'ya göre, çarşaflarımız yeterince sık değiştirilmediği zaman, bakteri ve mantarlarla dolu bir "botanik bahçesine" dönüşebilir.

Amerikan haber sitesi Business Insider'ın sorularını yanıtlayan Tierneo, yastık, nevresim ve çarşafların kıvrımları arasındaki mikroskobik yaşamın hastalıklara yol açabileceğini söylüyor.

Tierno, bunun önüne geçmek için çarşafların haftada bir kez yıkanması gerektiğini belirtiyor.

Yatakta, Bir Yılda 118 Kilo Terliyoruz

Bilimsel araştırmalara göre, insanlar yatakta bir yılda ortalama 118 kilo terliyor. Dışarısının sıcak ve rutubetli olması durumunda bu nem, mantarların üremesi için uygun bir ortam oluşturuyor.

Yatak takımlardaki mantar oluşumuyla ilgili yeni bir araştırmaya göre, bir-buçuk ile 20 yıllık bir kuş tüyü ya da sentetik yastık dört ila 17 tür mantar barındırıyor. Üstelik, insanlar yataklarını sadece kendi ter, salya, deri hücresi, vajinal ve anal sıvılardan kaynaklanan mantar ve bakterilerle değil, yabancı mikroplarla da paylaşıyor.

Bunlar arasında hayvanların kepekleri, polen, toprak, tiftik, ev tozu akarı, dışkı ve yatak takımlarının üretiminde kullanılan kimyasallar da var. Tierno, tüm bu maddelerin bir hafta içinde insan sağlığına zarar verebilecek duruma gelebileceği uyarısında bulunuyor ve "Alerjiniz yoksa bile, vücudunuz alerjik reaksiyon gösterebilir" diyor.

Kaynak: Business Insider

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız