SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Çarşıda 30 Terziydik, Şimdi 3 Kişi Kaldık"

0
Güncellendi - 2018-01-18 01:42:11
A- A+ PAYLAŞ

O 80 yaşında ve 68 yıllık terzi. Onu özel kılan ise terzilik mesleğinde örgücülüğü yaşatan son ustalardan olması.

Malatyalı terzi Sezai Çiçek, kumaş elbiselerin sökülen, yıpranan ve yırtılan bölümlerini iğne ile örerek yeniden kullanılır hale getiriyor. 12 yaşında mesleğe başlayan, 68 yıllık terzi  Çiçek, yıpranan, yırtılan ve sökülen kumaş elbiseleri örgü tekniği ile tamir ediyor. Çiçek Usta, 2 santimlik bir yırtık için neredeyse dikiş iğnesi ile bin kez iplik atıyor.

Normalde sabırsız olduğunu, ancak yaptığı işin sabır isteyen bir meslek olduğunu da aktaran Çiçek Usta, 68 yıllık meslek hayatından sadece bir müşterisi tarafından üzüldüğünü söylüyor.

-2 santimlik bir yırtık tamiri için en az bin iğne atılır

Bir zamanlar yaklaşık 30 meslektaşının da faaliyet gösterdiği Büyük Çarşı’daki dükkanında gelenleri, eski nostalji havası ile karşılayan Sezai Çiçek Usta, “1951'de terziliğe, 60’dan sonrada örgü işine başladık. Yani yırtılmış malları gözüyoruz, aynısı gibi. Kendi ipini çekebilirsek, ipini çekemezsek yapmıyoruz. 2 santimlik bir yırtık tamiri için en az bin iğne atılır. Şimdi 2 santimlik bir iş yaptığın zaman var ya, bir pantolon dikilir.” diyor.

-Bu çarşıda 30 terzi vardı, ya şimdi?

Konuşurken terzilik mesleğinin de bitme noktasında olduğunu vurgulayan Çiçek Usta, “Şimdi her şey hazıra bindi. Hazıra binince de iş kötü oldu. Yani meslek öldü, hiç kalmadı. Terzilik kalmadı. Burada (Büyük Çarşı) en az 30 tane terzi vardı, şimdi 3 tane terzi kalmışız.” derken, içindeki hüznü yüzüne yansıtıyor.

Normalinde sabırsız bir insanım, ama bu iş sabır istiyor

Kendisinin normalde sabırsız bir insan olarak çevresinde bilindiğini, ancak işinin sabır isteyen bir meslek olduğunu belirten 68 yıllık Sezai Çiçek Usta şöyle devam etti:

“Kumaşın desenine göre, mesela 3 renk kumaş oluyor, 3 iğne ile çalışıyorsun. 2 renk iplik oluyor, 2 iğne ile çalışıyorsun. Yani kolay olmayan bir şey. Yoksa herkes bu işi yapar. Akıllı adamın işi değil. Akıllı adam onunla uğraşır mı? İş kolay olmayan bir şey. Bunu kimsenin yapmasına imkan yok, sabır isteyen bir iş. Akrabalardan, arkadaşlardan sorsan en sabırsız adam benim. Ufacık bir şeyde hemen sinirlenirim. Ama iş yaparken olmuyor. Ekmek parası demek ki adama dayanıklılık veriyor. Mecburi hizmet. Yapıyoruz işte, Allah’a çok şükür. Yaptığımızdan müşteri memnun. Kimse şikayetçi değil.”

Meslek hayatımda sadece bir müşterinin kalbini kırdım

Meslek hayatında sadece bir müşterinin kalbini kırdığını aktaran Çiçek Usta, bu olayı “Ben 68 senedir bu mesleği yaparım, bir kişinin kalbini kırdım. O da adam tamir edilecek kumaş getirmişti, yapacağım iş bir günde biterdi. ‘40 TL ‘ dedim. Dedi; ’40 lira çok değil mi’, Dedim; ‘Bir gün çalışırım yavrum ben, 40 lirada çok değil, dükkan kirası veriyorum, vergim var, elektrik parası veriyorum.’ ‘Sen nerede çalışıyorsun’ dedim, söyledi de unuttum. ‘Kaç lira yevmiyen’, ’80 lira’. Getirdiği eşyasını sardım, hayatta yapmadığım bir şey, sövseydi, yine yapmazdım. Yani ‘Sana 40 lira çok’ dediği için yevmiye. ‘Buyurun bey kardeş’ dedim. ‘Beni kovuyor musun’ dedi. ‘Kovmuyorum, yürü işin rast gelsin’ dedim.” sözleriyle anlattı.

Sokakta gezmeye alışmamışım

Emekli olduğunu, ancak mesleğini sürdürmekteki amacının paradan çok bir şeylerle meşgul olmak olduğunu belirten Çiçek Usta, “Parasında değil, vakti geçirmek için. Nereye gideyim kardeşim. Sokakta gezmeye alışmamışız.” sözleri ile 80 yaşında olmasına rağmen, mesleğine ve hayata sarılışını özetledi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • İsmail yılmaz (4 yıl önce)
    Bu amcanın işyerinin telefonunu var mı sizde
    0
    0
    Yanıtla
  • Selami ÇİÇEK (5 yıl önce)
    Dürüstlüğü prensip edinen, para biriktirmektense insan biriktiren, güvenini kaybetmektense kazancından kaybetmeyi kabul eden, nazik, kibar, dost ve herkesin "Çiçek abisi" Sezai Çiçek babamla gurur duyuyorum. 4 evladını okutup memleket sevdalısı yetiştiren güzel insan. Allah emeklerini ziyan etmesin ömrün güzel, sağlığın daim olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Aziz Tekedereli (6 yıl önce)
    İstanbul pasajında,1960 yılından beri kitapçılık yapan Muharrem amcamızıda keşke Malatyalılar tanısaydı . Şimdi 90 yaş civarında olmalı. 3-4 yıldan beri rahatsızlığından dolayı dükkanı kapalı.Tam bir kitap kurdu, saygın bir insan.Yasiyorsa Allah sağlıklı ömür versin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Önder (6 yıl önce)
    Sezai ustama Allah uzun ömürler versin.Ben büyük çarşıda 90-2000 yılları arası Muhasebecilik yaparken komşumdu.Bir gün bile incimedik.Hep buyuğümüz olarak ona danışırdık.Büyük çarşının akil adamlarından ve ustalarındandır.Ellerinden öpüyorum saygılarımla Ustama
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulcelil Pelitoğlu (6 yıl önce)
    Ustamın dediği gibi Büyük Çarşıda terzi bolluğu vardı. Maalesef terzilik mesleği de günden güne eriyor. Allah hayırlı ömür versin ustam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih Dallıağaç (6 yıl önce)
    Sezai amca ile dükkan komşusuyduk,rahmetli babamın arkadaşıdır.Süper bir ustadır.Allah uzun ömür versin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali YENİER (6 yıl önce)
    Allah uzun ömürler versin
    0
    0
    Yanıtla
  • basri bati (6 yıl önce)
    Malatyahaber.com'dan bu tur insan hikayeleri roportajlarini daha cok bekliyoruz. Malatya'da unutulmaya yüz tutmuş ne degerler var. Rutin haberlerle kalmayın, bol bol röportaj yayinlayin. Kolay gelsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya/Çilesiz (6 yıl önce)
    vayyy be teknoloji geliştikçe ihtiyaç azalıyor böyle insanlara ah ulan zaman herkesi yaşlandırdın herşeyi geride bıraktık.
    0
    0
    Yanıtla