SON DAKİKA
SON DEPREMLER

CİMER'e Başvuruda Malatya İlk Sırada

CİMER'e Başvuruda Malatya İlk Sırada
A- A+ PAYLAŞ

Vatandaşların dilekçe ve bilgi edinme haklarının kullanımını kolaylaştırma ve katılımcı yönetim anlayışını toplumun tüm kesimlerine yaymayı amaçlayan CİMER’e başvuru sayısı 2023'te yüzde 23 artışla 7 milyon 650 bine ulaştı. Bu arada, nüfusa oranla en çok başvuru yapılan illerin başında Malatya'nın geldiği de açıklandı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, millet ile devlet arasında iletişim köprüsü olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) 2023 yılında da ilgi artarak devam etti.

Vatandaşların dilekçe ve bilgi edinme haklarının kullanımını kolaylaştırma ve katılımcı yönetim anlayışını toplumun tüm kesimlerine yaymayı amaçlayan CİMER’e başvuru sayısı 2023'te yüzde 23 artışla 7 milyon 650 bine ulaştı.

İstek, şikayet, bilgi edinme, görüş ve öneri, "Yönetime Katıl", "Türkiye Yüzyılı Hayalini Paylaş" ve teşekkür türlerindeki başvuruların elektronik olarak yönetime hızlı ve kolay bir şekilde ulaştırılmasına aracılık eden CİMER'e başvuruların yüzde 98'i internet üzerinden yapılırken yüzde 2'si posta ve şahsen müracaat yoluyla gerçekleşti.

İnternet üzerinden yapılan başvuruların da yüzde 85'i mobil telefon ve tablet ile yapılırken geçen yıl ilk kez akıllı televizyonlar aracılığıyla da CİMER'e başvuru yapılması dikkati çekti.

Vatandaşların yalnızca şikayet ve taleplerini değil aynı zamanda her konudaki düşünce, görüş ve önerilerini de ilettiği CİMER'e 2023 yılında 253 bin teşekkür, görüş ve öneri başvurusu yapıldı.

- Deprem Acil uygulamasına 2 milyon vatandaş başvurdu

Tüm ülke genelinde ve çeşitli etkinliklerle yıl boyunca kutlanan Cumhuriyet'in 100. yılına ilişkin halkın görüş ve fikirlerini almak üzere hizmete sunulan "Türkiye Yüzyılı Hayalini Paylaş" platformuna da 39 bin başvuru geldi.

Geçen yıl 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından aynı gün hizmete alınan "CİMER Deprem Acil" uygulaması ile "CİMER Çağrı Merkezi"ne ilk 3 ayda 2 milyon vatandaş müracaat etti.

Söz konusu başvurular, vatandaşların acil ihtiyaçlarını bir an önce karşılayabilmek amacıyla deprem bölgesindeki kamu kurumu yetkilileriyle paylaşılıp çözüm üretilmeye çalışıldı.

- Malatya, Nüfusa oranla en çok başvuru yapılan illerin başında

Depremler, CİMER'deki istatistiki verilere de doğrudan yansıdı.

Nüfusa oranla en çok başvuru yapan iller sırasıyla Malatya, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Yalova, İzmir, Muğla, Ankara ve İstanbul olarak gerçekleşti.

En az 2 kamu personeli tarafından okunan başvuruların doğru bir şekilde analiz edilerek karar alıcılara kılavuzluk etmesi amacıyla 2023 yılında toplam 238 bülten, rapor ve yayın hazırlandı.

2022 yılında görme, işitme ve konuşma engelliler için hayata geçirilen "Engelsiz CİMER" uygulaması kapsamında da 2 bin 840 kişi CİMER'e başvuruda bulundu.

2023'te CİMER'e başvuru yapan vatandaşların yüzde 47,3'ü üniversite mezunlarından yüzde 32,4'ü ise lise mezunlarından oluştu.

CİMER'e yapılan başvuruların doğruluğunu ve vatandaşların güvenliğini artırmak amacıyla başvuru aşamasına "çift faktörlü doğrulama" zorunluluğu getirildi.

- Yayın faaliyetleri

Öte yandan geçen yıl CİMER'in tarihçesi ve işleyişi ile ilgili tüm detayların kaleme alındığı "Kamu Yönetiminde Bir Dönüşümün Hikayesi: CİMER", devletin yaptığı icraatlar sonrası CİMER'e gelen teşekkür başvurularının ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletilen samimi ve duygusal mesajların derlendiği "Gönül Köprüsü CİMER", vatandaşların talep ve şikayetleri doğrultusunda İletişim Başkanlığının koordinasyonunda ilgili kamu kurumları ile birlikte çözüme kavuşan bazı örnek çalışmaların yer aldığı "CİMER ile Çözüme Kavuşanlar", "Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri" organizasyonlarının tanıtıldığı "Gençlerin Hayali Bizlerin Vazifesi: Devlet Teşvikleri Tanıtım Günleri" ve 2023 seçim gündemi ekseninde vatandaşların "istikrar" taleplerinin ve yapılan yüzlerce hizmetin karşılığı olarak "vefa" duygusunun öne çıktığı başvuruların derlendiği "Büyük Türkiye Zaferi", ile "Açıklamalı CİMER Yönetmeliği" kitapları yayınlandı.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) faaliyetlerinde hizmet sunum kalitesini ve vatandaş memnuniyetini artırmak amacıyla kamu kurumlarında görev yapan bin 374 CİMER personeline mevzuat ve sistem eğitimi verildi.

- "Daha verimli, etkili ve daha icracı bir yapıya kavuşuyor"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yaptığı değerlendirmede, devletle millet arasında iletişim köprüsü olan CİMER'e büyük önem verdiklerini belirterek, CİMER'in vatandaşların yönetime ortak olmasını sağlayan en etkili araçlardan birisi olduğunu bildirdi.

Devletin kurumlarının doğru karar alma noktasında vatandaşların görüş ve beklentilerini iyi okuması ve değerlendirmesi gerektiğini belirten Altun, CİMER'in de bu doğrultuda önemli bir işlev üstlendiğini kaydetti.

Bu doğrultuda CİMER'in sadece şikayet yeri olarak görülmemesi gerektiğini aktaran Altun, sistemin aynı zamanda vatandaşların yönetime katılmalarını sağlama noktasında da önemli bir görevi bulunduğunu, kamuda gerçekleştirilen bazı önemli projelerin ve yapılan iyileştirmelerin arkasında vatandaşlardan gelen görüş ve önerilerin önemli bir payının bulunduğunu vurguladı.

Kamusal iletişim alanında öncü, tüm dünyada örnek gösterilebilecek bir uygulama olan CİMER'in katılımcı demokrasi anlayışını çağın imkanlarına ve ruhuna uygun bir şekilde somutlaştıran en önemli araçlardan biri olduğuna dikkati çeken Altun, "CİMER'in en güncel teknolojik imkanlarla donatılmasına ve iletişim çağında vatandaşımızın taleplerini karşılamak adına güçlü bir vasıta olarak yaygınlaşmasına büyük bir önem veriyoruz. CİMER'i yapay zeka çalışmaları ile birlikte daha verimli, daha etkili ve daha icracı bir yapıya kavuşturuyoruz." ifadesini kullandı.

Kriz iletişimi ve kriz yönetimi konusunda da CİMER’in son derece önemli bir hizmet ifa ettiğini vurgulayan Altun, geçen yıl yaşanan deprem felaketinin hemen ardından devreye alınan "CİMER Deprem Acil" uygulamasının gerçekleştirilen arama-kurtarma ve yardım çalışmalarına büyük katkı sunduğuna değindi.

Altun, "Geçen yıl yaşadığımız asrın felaketinin ardından hiç vakit kaybetmeden devreye aldığımız CİMER Deprem Acil uygulaması gerek arama kurtarma çalışmalarında gerekse depremzede vatandaşlarımızın yaralarını sarma noktasında her türlü talebi çok kısa bir sürede karşılamak adına son derece etkili oldu. Bu sistem ile doğrudan vatandaşımızla temas halinde kalabilmek adına güçlü bir araca sahip olduk ve bölgeden gelen taleplerin kısa bir sürede karşılanması noktasında canla başla çalıştık." değerlendirmesinde bulundu.

CİMER'in Türkiye Yüzyılı'nı iletişimin de yüzyılı yapmak adına güçlü araçlardan biri olduğuna işaret eden Altun, şunları kaydetti:

"Hangi kademede olursa olsun devleti temsil eden yöneticilerin, kamu kurum ve kuruluşların vatandaşların talep ve beklentilerini hızlı ve doğru bir şekilde değerlendirmesi büyük önem taşıyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın halkla ilişkiler faaliyetlerine özel bir önem vermesi, bizim için büyük bir imkan. Çok şükür ki Cumhurbaşkanımız liderliğinde devletimiz tüm imkanlarıyla vatandaşımızın her daim yanında. Biz de bu doğrultuda Türkiye Yüzyılında CİMER'in daha etkin ve verimli olması adına elimizden gelen her türlü gayreti ortaya koyacağız."

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Hasan (10 ay önce)
    Dünyanın en komik durumuşu an Malatya da yaşanıyor.Düşünebiliyormusunuz ?neredeyse yüzde yetmişe yakın oy verdikleri bu şehir mevcut hükümeti destekliyor aynı şehir cumhurbaşkanlığına mevcut durumu bir şekilde lşikayet eden Türkiyenin 1.şehri oluyor.Anlaşılabilir bir durum değil.Sosyologlara tez konusu olacak çok garip bir durum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kadir (10 ay önce)
    Cimer hiç bir derde deva olmuyor. Ana cadenin ortasına bir traktör çöp dökmüşlerdi. Belediyeye defalarca başvurdum temizletmedi. Yeşilyurt belediyesini cimere şikayet ettim. Yolun ortasına çöp döküyorlar, temizleyin diye. Cevap vermişler özel mülkiyet olduğu için almıyoruz demişler. Caddenin en ortası ne zaman özel mülkiyet oldu. Bu cevapla işi çözmüş oldular. Çöp orada yazın ortasında aylarca bekledi. Beyaz masa cimer malatya için hiç çözüm olmadı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah (10 ay önce)
    Demek ki bunca depremzedeye Kamu Kurumlarından isteikleri ilgi ve yardım edilmiyor. Bunların en başında Hak Sahipliği var. En fazla şikayet edilen kurumlar ise AFAD, Valilik, Kaymakamlıklar, Adliye, İdare Mahkeme, Sulh Ceza Hakimlikleri, Belediyeler ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü.Bu kurumlara gidin meramınızı, mağduriyetinizi anlatmak için bir yetkiliyle bile sizi görüştürmezler çünkü bunun sözde o yetkilinin talimatı olduğunu söylerler. CİMER'e şikayet etmeniz de hikaye çünkü o şikayet dilekçeleri tekrar bu kurumlara geliyor, bu kurumlarda ilgili şikayete soruşturmaya gerek yok diye şikayet edilene takipsizlik veriyorlar. Herşey boş.Millet de sürünsün, dursun.Kimin umrunda...
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Malatyalı (10 ay önce)
    Cimere yazsan ne Bimere yazsan ne ? Hangi derde derman olmuş ki, ilgili birime aktarıldı diye otomatik cevap veriyor zaten
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Mlty44 (10 ay önce)
    Bu gidişle daha çok yazarız.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • malatys (10 ay önce)
    Cimere sabah akşam yazsak ne olacak elde var sıfır hiçbir sorunumuza çözüm üretmedi yalnız cevap yazmakla yetindi başka birimlere iletti sümenaltı oldu
    %97
    %3
    Yanıtla
  • Haci (10 ay önce)
    Seçimlerde %70 e yakın oy veren aynı kişiler,cimere nüfusuna göre en fazla sorun ve şikayette bulunuyor!Bu durumda tutarsızlıkda da birinci durumdayız.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Reel (10 ay önce)
    Hakkımızı sandikda arasak,belki cimere başvuruda birinci olmamıza gerek kalmazdı.Sosyolojik olarak ilginç bir durum Malatyanin hali,hem herkes halinden şikayetçi hemde sikayet edilenler bastaci..Canım hemşehrilerim böyle devam edelim bigun sorunlarımız çözülür.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Mülayim44 (10 ay önce)
    Bu yogunluk malatya'daki yöneticilerin siyasilerin beceriksizligi ve vurdum duymazlıgı nın açık göstergesidir bütün kurumlar da işler çok agır işliyor yada işlemiyor vatandaş çözümü cimer de arıyor
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatya (10 ay önce)
    Millet cimerin çözüm ürettini zannediyor.hiçbir alakası yok cimer yazıyorsunuz cimer de tekrar kurma geri gönderiyor kurumda bildiğini okuyor. Baskın var depremde evimiz zarar görüyor 5.3 şiddetindeki depremi DASK deprem olarak kabul etmiyor. Cimer'e yazdık çözüm yok.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Aynen öyle!!maliyeyi şikayet ediyorsun!!malatya maliyeye gönderiliyor!zaten ben burdakinin yanlışını yazmışım sana!!!şikayette bulunduğun kurum,şahıs sana cevap veriyor!!hepsi birbirinin pisliğini kapatıyor!!devleti öldürdüler!!sürünmeye DEVAM!!
    %100
    %0
    Yanıtla