SON DAKİKA
SON DEPREMLER

CİMER'e Nüfusa Oranla En Fazla Başvuru Malatya'dan Yapıldı

CİMER'e Nüfusa Oranla En Fazla Başvuru Malatya'dan Yapıldı
A- A+ PAYLAŞ

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 2018'den bu yana 35 milyonu aşkın başvuru yapılan ve vatandaşların dilekçe ve bilgi edinme haklarını kullanmak istediklerinde akıllarına ilk gelen CİMER platformu, 2024'te de yoğun ilgi gördü.

Vatandaşların dilekçe ve bilgi edinme haklarının kullanımını kolaylaştırmasının yanı sıra yürütülen politikalara ilişkin görüş ve önerilerini aktardığı ve yeni politika önerilerini de sunabildiği CİMER bugün, millet-devlet iletişiminin kalbinin attığı dünyanın en büyük ölçekli kamuoyu iletişim platformu halini aldı.

Toplumda hak arama bilincinin ve bu yolla demokratik kültür seviyesinin artmasına katkıda bulunan CİMER, bu sayede temel bir insan hakkı olan düşünce ve ifade hürriyetinin güç kazanmasına da önemli katkılar sunmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının koordinasyonunda ilgili kamu kurumlarıyla vatandaşların talep ve şikayetlerini çözüme kavuşturan CİMER'e 2024'te 7 farklı türden 4 milyon 590 bin başvuru yapıldı.

Yapılan her başvuruya cevap verilmesinin zorunlu olduğu ve buna göre idari ve teknik yapılanmanın oluşturulduğu CİMER'den yıl içinde vatandaşlara 7 milyon 360 bin cevap gönderildi.

En çok başvuru yapılan konu "nüfus işlemleri"

Başvurunun yapıldığı günden itibaren işlem süresinin azaltılması ve cevap kalitesinin artırılması amacıyla bu yıl hayata geçirilen "İnceleme ve Denetim Koordinatörlüğü" birimi sayesinde başvuruların ortalama işlem süresi 12 güne kadar düştü.

Başvuruların işlem sürecini daha nitelikli hale getirmek amacıyla 3 bin 914 kurumun işlem süreçleri incelendi ve bu bağlamda kurumlardan CİMER personeli 6 bin 648 kişiyle görüşülerek hizmet kalitesinin arttırılmasına yönelik bilgilendirmelerde bulunuldu.

Başvuruların doğru bir şekilde analiz edilerek karar alıcılara kılavuzluk etmesi amacıyla, 2024'te 636 bülten ve rapor hazırlanarak yetkili makamlarla paylaşıldı.

Katılımcı yönetim anlayışının kamuda hakim olmasını sağlamayı hedef olarak belirleyen CİMER'de 2024'te geçen yıla kıyasla "teşekkür, görüş, öneri" gibi katılımcı yönetim ilkesini destekleyen başvuruların toplam içindeki oranı yüzde 30 artış gösterdi.

2024'te 867 farklı konu arasından ilk sırada, doğum saatini öğrenmek isteyen vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle "nüfus işlemleri" konusu yer aldı.

En çok başvuru Malatya, Ankara ve İzmir'den

CİMER'e başvuranların yüzde 44'ü lisans ve lisansüstü eğitim düzeyine sahip kişilerden oluşurken 2'nci sırada yüzde 26 ile lise mezunları bulundu. Başvuruların yüzde 55'i erkeklerden yüzde 45'i ise kadınlar tarafından yapılırken, erkekler kadınlara kıyasla başvurularında yüzde 15 daha fazla kelime kullandı.

CİMER'e gelen başvurulardan hareketle hazırlanan yayın faaliyetlerinin de arttığı yıl olan 2024'te nüfusuna oranla en çok başvurular Malatya, Ankara, İzmir, Muğla, Hatay ve İstanbul'dan gerçekleştirildi.

Talep ve beklentilerden derlenen kitaplar

İletişim Başkanlığınca bakanlıklar, valilikler, yerel yönetimler ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile koordinasyon sayesinde başarılı bir şekilde çözüme kavuşturulan talep ve beklentilerin bir kısmından derlenen "CİMER ile Çözüme Kavuşanlar 2" ve "CİMER ile Çözüme Kavuşanlar 3" kitapları hazırlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen "Sıfır Atık Projesi" kapsamında, projeye ilişkin gelen destek mesajları ile projede gönüllü olarak görev almak isteyen vatandaşların başvurularından oluşan "CİMER'e Yansımalarıyla Sıfır Atık Projesi" kitabı ile CİMER'in uluslararası alanda da tanıtımını yapmak ve diğer devletleri dijital dönüşüm sürecinde yenilikçi kamusal katılım stratejileri geliştirmeye teşvik etmek amacıyla hazırlanan "21. Yüzyılın Vatandaş Odaklı Yönetim Modeli CİMER" kitabı da yayın hayatına girdi.

Suç örgütleri çökertildi

CİMER'in hizmetlerini değerlendiren Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, CİMER'in Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi sonrası kamu yönetiminde en öne çıkan halkla ilişkiler hizmeti olduğunu ifade etti.

Altun, vatandaşın CİMER'e duymuş olduğu güvenin çok yüksek olduğunu, bu nedenle herkesin gönül rahatlığıyla başvuru yapabildiği bir platform olma özelliğinin toplumun tüm kesimlerince kanıksandığını belirtti.

Kamuoyunda "yenidoğan çetesi", "Adnan Oktar suç örgütü", sosyal medya fenomenleri soruşturması, "Fergio House" gibi çok sayıda suç oluşumunun çökertilmesi sürecinin CİMER'e gelen şikayetler ile başladığına dikkat çeken Altun, CİMER'in başarısının arkasındaki temel etmenin CİMER'e duyulan güven olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde, demokrasi ve hukuk devletinin gelişmesi için çeyrek asırdır yapılan reformların, vatandaşların bilinç düzeyinin artmasını sağladığını belirten Altun, Türkiye Yüzyılı'nda CİMER ile hak arama bilinci, demokratik kültür, katılımcı demokrasi, halka yakın yönetim anlayışı, kamu hizmetinde eşitlik, kamusal halkla ilişkiler, halkın denetimine açıklık gibi konularda büyük gelişme yaşandığını ifade etti.

Türkiye Yüzyılı İletişim Modeli vizyonuna uygun olarak CİMER'e 2025'te yapacakları yapay zeka dönüşümüyle beraber, hizmetin daha nitelikli bir hal alacağını bildiren Altun, gerekli test çalışmalarının yapılmasının ardından mobil uygulamayı da hayata geçireceklerini kaydetti.

Ankara-AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Hasan (3 saat önce)
    Ben bu cimer'in hiç faydalı bir şey olduğuna inanmıyorum kurulmuş bir ispiyon sitesi bana da 4 ay önce geldiler otogarda dükkanım var fiş kesmemişsin 60 bin lira ceza yazdılar Yazık günah değil mi ya yüzüme söyle sen piş istediğinde ben vermedim mi Ben hakkımı helal etmiyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Yanlış ve Doğru (6 saat önce)
    Bu şunu ifade etmiyormu Malatya'lı yönetenlerin ne kadar liyaketsiz ne kadar duyarsız ne kadar beceriksiz ne kadar vurdum durmaz ne kadar vasifsiz ne kadar ben ben diyen insanların yönetiğini göstermez mi.Bu ili yönetenleri bu Cimer başvurunda Şikayet te Malatya bir avuç insan topluğunu ilk sırada olmasında birazcıkta olsa utanan sıkılan bir yönetici varmıdır acaba asla asla utunamalı birak yüzleri kızarması Bizi yönetenlerin içlerindeki memeleket vatan vicdanları insanlıkları insan sevgisi merhameti sanki ameliyat ile alınmış gibi....ah Malatyam vah Malatya kendi elimizle seni param parça ettik yok ettik tükettik yıktı parçaladık tercihlerimiz ile seçtiklerimiz ile seni sucun yok Malatyam biz suçluruz bir hatalıyız şimdi de bederini ödüyoruz
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Haciwhat (7 saat önce)
    Demekki Malatyada çözülmüyen problem oldukça fazla.Ha Cimer sorun çözüyormu?Onuda yazanlar iyi bilir.Sahipsiz şehir!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cero (9 saat önce)
    Cimer' in fazla bir hükmü olduğunu sanmıyorum. Siz Cimere dilekçe yazıyorsunuz, Cimer ilgili bakalığa, bakanlıklar da ilgili şehirdeki kurumlara, kurumlar da altlarındaki ilgililere, o ilgililer de en alttaki ilgiliye ve böylece dilekçeler ve şikayetler o kadar yer ve kişi dolaşıyor ki sonunda umursanmayıp usulen cevaplandı denilip geçiliyor. Hiç kimse ilgilenmese de kimse bir şey bilmiyor. Denetim ve sorumluluk mekanizması çalışmıyor tabiki varsa. Her işimiz böyle değil mi? Bir nevi, cevap vermezsen sorun zaman içinde kendiliğinden çözülür ya da şikayet eden şikayetinden çaresizce vazgeçer diye bekleniyor. Çözüm odaklı hiç bir şey yok.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • ABDULLAH (12 saat önce)
    Malatya'da özel bir okul üzerinden şikâyetimi döne döne bildirdim. haklı olma durumumuza rağmen kopyala yapıştır maili yapıp 3-4 defa aynı maili atıp durdular bu konuda ne bir denetim oldu ne bir cevap geldi ne de bu konu hakkında milli eğitim üzerinden bir dönüş bile gelmedi. Cimer cimer deniliyor sadece gerisi bu şekilde...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Baykuş (15 saat önce)
    Nasıl yapılmasın ki ? Malatya'da hastanedeki doktor doktor mu ? Hemşire hemsiremi ? Kamu binasında hizmet veren memur yeterli bilgi birikim saygıya sahip mi ? Her yönüyle vasatın altında heryerde her kurumda en alt personelde en üste kadar hepsi Türkiye'nin en kötüsü. Hal böyle iken zavallı malatyam da elindeki tek seçenek Cimer i kullanıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Esnaf (1 gün önce)
    CİMER e deprem sonrası konteyner almak için en az 100 defa yazdım hiç muhatap alınmadım artık yoruldum Allah’a havale ediyorum belediye ve valiliği
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ayse (1 gün önce)
    Yapıldı da ne oldu. Maskiyi kaç defa şikayet ettik ama bırakın cevabı ilgilenen yok!!!!!! Tas kayıp... Varmı tası bulan?????
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 gün önce)
    Cimere başvurularda kurum veya yetkili kişiler hep baştan savma cevaplar vermektedir
    %90
    %10
    Yanıtla